icon

Opakované nastúpenie na rodičovskú

bobbena
18. jún 2021

Ahojte.

Neviete niekto prosím poradiť?
Syn dovŕšil vek 3 roky, no rodičovský mi pre zlý zdr.stav predĺžili. Chcem sa spýtať - je možné opakovane nastúpiť na RD ked teraz nastúpim späť do práce? Syn bude mať opatrovateľku ale keby sa teda niečo udialo, že nemôže a musela by som s ním zostať, či mi to zamestnávateľ musí umožniť.

Ďakujem za rady

lenzas
18. jún 2021

@bobbena Musi, ale tusim minimalne na mesiac, precitaj si zakonnik prace, je to tam popisane.

lenzas
18. jún 2021

Materská dovolenka a rodičovská dovolenka

§ 166

(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

alenah31
18. jún 2021

@bobbena ano musi....pri nepriaznivom zdr. stave kedy si na platenej RD mozes nastupit spat na RD a zasa z RD do prace kedykolvek do dovrsenia 6 rokov dietata. Plati do iste ako do 3 rokov....mesiac vopred oznamujes zamestnavatelovi podla ZP navrat z aj do prace. No ak pracujes nevztahuje sa na teba ochrana zamestnanca na RD.....lebo na nej nie si...len poberas RP.

bobbena
autor
18. jún 2021

@alenah31
@lenzas
Ďakujem Vám 🙏💐