icon

Otcovské - postup

veron2811
29. jan 2023

Dobrý večer, prosím vás, chceme si vybaviť otcovskú dávku, tlačivo máme vypísané, len taký malý dotaz, kedy tlačivo poslať, do tých 6 týždňov skratka, alebo v deň, keď muž zostane doma, zaslať na úrad? A vypísať tam normálne 14 kalendárnych dní, klasika sa rátajú aj vikedny, áno? Ďakujem za každú radu. ❤️❤️

tessa2299
29. jan 2023

@veron2811 dnes som o tom citala a nechapem, kto ma na tento prispevok narok 😀 ja ked budem na materskej, tak bude mat chlap narok na toto? 🙂 ci to by musel byt chlap na materskej?

petamich
29. jan 2023

@tessa2299 otcovska dovolenka je novinka tusim od septembra 2022 a v praxi to znamena, ze otec dietata si moze vycerpat dva tyzdne z celeho naroku na otcovsku dovolenku do kym dieta dovrsi 6 tyzdnov a je to jedina vynimka, kedy mozu byt na materskej obaja s jednym dietatom aj matka aj otec a tie dva tyzdne sa mu odcitaju z naroku na otcovsku, ktoru moze nemusi docerpat neskor do 3 rokov dietata

tessa2299
29. jan 2023

@petamich aha dakujem pekne za vysvetlenie. Takze ja mozem byt na materskej a muz moze na 2 tyzdne poziadat o otcovske?

petamich
29. jan 2023
veron2811
autor
29. jan 2023

@petamich a neviete či to stačí dodatočne zaslať na úrad do tých 6 týždňov, alebo keď napríklad chce muž zostať od 1.2. do 14.2. doma tak už treba najneskôr toho 31.1. zaslať papiere

petamich
29. jan 2023

@veron2811 staci to pokojne zaslat ku dnu cerpania ale da sa aj po, podobne ako pri materskej tak aj tu plati, ze sa da poziadat do 3 rokov spatne

ono ale treba pocitat so 60-dennou lehotou na spracovanie, takze ak si to podate neskor, neskor aj vyplatia

petamich
29. jan 2023

a teda este upravim, ze je to od 1.11.2022 nie od septembra 🙂 tato "novinka"

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
ropucha6
29. jan 2023

Okolo toho datumu, odkedy chce ostat doma, nech to posle…inak vybavuju to celkom rychlo.