icon

Otec na materskej, mama doma so starším dieťaťom

nika_smille
1. apr 2025

Ahojte,

TLDR: Partner bude na materskej, ja so starsim synom doma. Mozem zobrat mladsieho von? Ako na to bude reagovat kontrola?

Partner je szco a chce ist na matersku (ma HO a flexibilnu pracu takze moze robit ked dieta spi - to uz vykomunikoval v SP a moze to tak byt). Lenze mame starsieho syna, ktory chodi do skolky len doobeda, cize ja som vedena ako rodic starajuci sa o dieta do 6 rokov a teda som doma.

Pani zo socialky povedala, ze tym, ze partner bude dostavat max matersku, tak pravepodobne dojde kontrola. Ako to je v pripade, ze budem doma aj ja a pride kontrola? Viem, ze pocas otcovej kratkodobej nepritomnosti sa nesmie o dieta starat matka, inak moze zaniknut narok na matersku. To znamena, ze nemozem ani zobrat mladsieho syna von/do obchodu? Ved keby som bola ja na materskej tak tiez partnerovi dam maleho nachvilu postrazit a nezanikol by koli tomu narok. Doma s nim bude on, len mi pride zbytocne aby som ho tahala zakazdym s nami von ked moze napr doma upratovat alebo ked maly spi v kociku - je jedno ci spi doma alebo vonku, proste spi a vtedy moze partner aj robit.

xckaretxxx
1. apr 2025

@nika_smille toto sa vola VYCHCENOST, ako vyciciavat systém. Ináč to nazvať neviem. Mysli si co chceš.

lasona
1. apr 2025

@xckaretxxx vychcanost je za mňa to, že si poslanci schvaľujú dozivotne renty a kadečo iné, a nie to, že muž môže ísť na materskú, nerobí nič protizákonné...

nika_smille
autor
1. apr 2025

@xckaretxxx Nie je to vychcanost, partner realne bude s maly doma a pracu bude robit vo volnom case. Ma na to zo zakona narok a roky plati mesacne stovky eur do poistovne, vycuciava nas jedine stat ked takmer tretinu jeho vyplaty odvadza statu. Moja otazka bola ako vnima kontrola keby si maleho vezmem nachvilu von, ci je to uz nejake porusenie alebo to akceptuju.

deti95060810
1. apr 2025

aj doživotné renty schaľuje štát resp. poslanci v parlamente. ani to nie je protizákonné.

mameha7
1. apr 2025

@xckaretxxx Pani zlatá, keď chcete moralizovať, pozerajte filmy na oficiálnych platených streamovacích službách. Ináč je to vychcanosť. 🤭

mamamasama
1. apr 2025

To reálne chodí nejaká kontrola na ľudí na materskej? To má byť vtip?

sisa_s
1. apr 2025

Ved materska nerovna sa väzenie doma...pridu na kontrolu, cela rodina na vylete, v zahranici atd...ako to odkontroluju?

radostka
1. apr 2025

este som nepocula, aby pocas materskej chodila kontrola. Co kontroluju? Ved otec nemusi byt doma, nemusite dodrziavat ziaden dany rezim, nemusite otvarat…

hopatko
1. apr 2025

Ale zato ako SZCO bude mat kontroly zo vsetkych institucii ake v tomto state existuju... Vyciciavanie statu ma svoju cenu.

zuzinka888
1. apr 2025

Ziadna kontrola nechodi- vzmysle- kto prebaluje ci kocikuje, kto krmi a kto kupe. Mozu kontrolovat akurat " papierivo".

nika_smille
autor
1. apr 2025

@radostka co som pocula tak su prisnejsi na otcov na materskej. Kotroluju ci sa otec o dieta stara a kto je s nim ked otec nemoze, a to nesmie byt matka.

radostka
1. apr 2025

@nika_smille ano, ale “papierovo”, nie na mieste doma

nika_smille
autor
1. apr 2025

@zuzinka888 vraj bezne nechodia, ved to by ani nestihali vsetkych kontrolovat, ale vynimocne si davaju pozor na ludi, ktory maju vyssie prispevky a mozu dojst aj osobne.

zuzinka888
1. apr 2025

@nika_smille nie, nechodoa je to blbost. Otec nie je v domacom vazeni a ma pravo aj na "osobny priestor" aj ked je na MD. Moze ist k lekarovi, nieco vybavit na navstevu vsade kam len chce a dieta nechat npr s babkou ci doma s matkou. Ziadna pani vam klopat na dvere nebude. Skor mozu kintrolivat zamestnavatela...

nika_smille
autor
1. apr 2025

@zuzinka888 ak to je takto tak je to v pohode 🙂

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
lucka_ke
1. apr 2025

ešte som nepočula, že by sa matka nesmela starať o vlastné dieťa... jasné, že ak partner poberá materské mal by sa starať najmä on, ale určite vás nikto nebude pokutovať ak ho vezmeš do obchodu

slavkadi
1. apr 2025

@nika_smille tým že otec poberá materské a stará sa o dieťa, neprestáva byť rodičom aj matka, aj tá dieťaťu naďalej zabezpečuje starostlivosť, šatí, kŕmi, prebaľuje, pomojká. Manžel si na vás môže potom aj uplatniť NČZD na manželku v daňovom za r.2025, keďže nemáte príjem a staráte sa o dieťa.

wejuska7910
1. apr 2025

@nika_smille ziadne kontroly nechodia iba vas chceli postrasit

dkethe
1. apr 2025

To je co za hlupost 😂 aby som polroka nesmela vziat dieta von? Len za pritomnosti otca??

nevenka
1. apr 2025

@mameha7 🤭🤣

spenat9
1. apr 2025

@nika_smille prosim ta, mna by len zaujimalo ze kde si pocula taku blbost ze budu len tak kontrolovat ci sa otec stara o dieta a ze ty sa nesmies starat o vlastne dieta? 😂

nika_smille
autor
2. apr 2025

@spenat9 pani zo SP to spomenula a vo viacerych clankoch a forach na tuto temu sa to spomina. Musim pohladat v zakone ako je to formulovane ale zatial som sa k nemu nedostala…

radostka
2. apr 2025

@nika_smille bude skumat nemocenske poistenie = poistovna vidi, ci niekto za cloveka plati poistenie, aj jeho vysku, teda vie odhadnut cca ci robi par hodin do tyzdna alebo plny uvazok a na MD je fejkovo… SZCO pocas MD odvody neplati, to neviem ako chcu zistovat…