Otec na materskej počas výpovednej lehoty
Ahojte, ako je to prosim so ziadostou a naslednym nastupom otca na matersku ak sa nahodou stane, ze v case spracovania/podania ziadosti mu bude dava vypoved a teda bude vo vypovednej lehote? Manzel chce nastupit na matersku z TPP (10+rokov), no vo firme sa sepka o prepustani a tak nevieme co bude kym sa vsetky nalezitosti stihnu vybavit.
Zaujima ma, ci ak by bol vo vypovednej a v tom case nastupil na matersku, ci by sa po uplynuti vypovednej stal po 3mesiacoch nezamestnanym na materskej alebo by ostal zamestnanym do konca trvania materskej? A nasledna otazka, v pripade ze by sa po 3m stal nezamestnanym na materskej, ako by sa potom urcovala vyska naslednej davky v nezamestnanosti?
Dakujem.
Ak dostane vypoved pred schvalenim MD, neplynie vypovedna lehota pocas MD, ale pokracuje ko skonceni MD Ak ma schvalenu MD a chcu mu dat vypoved tak ju dostane po MD lebo
Pocas je chraneny, takze by mu zacala plynut vypovedna az od dna po skonceni MD.
Ja len doplnim, ze muz moze nastupit ma matersku aj po ukonceni PP - ma ochrannu lehotu 7 dni, takze do 7 dni od ukoncenia PP
Dobry den
Velmi Vam dakujem za odpovede.
UPDATE na nasu situaciu:
16.10.2025 poslal manzel postou aj emailom na personalne k potvrdeniu Ziadost o nastup na matersku od 21.1.2026. Zatial mu HR potvrdilo, ze ziadost prijali a viac sa nevyjadrili. Zajtra, t.j.21.10.2025 ma stretnutie s HR ohladom vypovede (hromadne prepustanie)/dohody o ukonceni prac. pomeru. Doposial im bolo komunikovane, ze pojde o vypovede, takze sme s pravnikom preberali moznosti vramci tejto situacie. No kolegovia, ktori mali stretnutie dnes, mali ponuknutu i dohodu. Dohoda je v podstate o uplne rovnakych podmienkach ako vypoved, jediny rozdiel je odstupne, ktore v pripade dohody je +1mesacny plat navyse. Uplynutie vyp.doby je v oboch pripadoch 31.1.2026.
Mam za to, ze zamestnavatel nemoze nastup na matersku manzelovi neschvalit a taktiez, ze nebude nijak hybat so schvalenym datumom nastupu na MD.
Kedze je to nahla situacia, nestihame nakontaktovat pravnika, vedeli by ste sa mi vyjadrit k nasledujucemu?
Co sa oplati manzelovi viac, vypoved alebo dohoda? Chapem ze pri dohode je vyhoda +1mes.odstupne, no ako moze podpisanie dohody vplyvat na vypocet podpory v nezamestnanosti na ktoru teoreticky moze nastupit po materskej? Netusim, ci to moze negativne ovplyvnit pripadne ine aspekty.
Za Vase rady a postrehy vopred dakujem.

@anonym_autor ahoj, ak manžel nastúpi na materskú dovolenku počas trvania pracovného pomeru (aj keď už má vypovednú lehotu), nárok na materskú má celý čas, kým mu trvá materská dávka. Materskú dostáva zo zdravotného poistenia (nemocenského), nie priamo zo zamestnávateľa, takže ak mu pracovný pomer skončí počas materskej, dávka pokračuje ďalej. Po skončení materskej sa môže stať evidovaným nezamestnaným, a dávka v nezamestnanosti sa mu určuje podľa jeho predchádzajúcich príjmov zo zamestnania, nie podľa materskej dávky.