icon

Otec na materskej - skoršie ukončenie

nikola209
13. máj 2022

Dobry den mam 2r dceru s ktorou som na rodicaku a od augusta nastupujem na druhu matersku. Chcem sa vsak spytat ak otec zacne poberat materske na prve dieta musi ju vycerpat celu alebo je moznost ju ukoncit napr po 2 mesiacoch? Dakujem pekne

alenah31
13. máj 2022

@nikola209 jasné - rovnako ako žena aj muž môže ukončiť MD a poberanie materskej skôr. Len určite nech čerpá aspoň 2 mesiace - ak ukončí moc skoro a následne bude žiadať o RP - aby to nebolo vyhodnotené ako účelové pre získanie vyššie dávky poskytovanej štátom (po materskej má totiž nárok na vyšší RP). Pokiaľ o RP žiadať nebude - môže ukončiť aj po týždni - môže skrátka ukončiť kedykoľvek🙂

pieksamaki
13. máj 2022

@alenah31 a nie je materska zvycajne vyssia ako rodicovsky ?

alenah31
13. máj 2022

@pieksamaki jasné, ale nejde o to. Začalo sa s tým kalkulovať a štát to začal kvôli tomu kontrolovať: ak totiž nemá na materské nárok matka a otec áno ide na MD otec a po 1-2 týždni MD ukončí a žiada o RP - má nárok až do troch rokov na ten vyšší, matka by mala len ten nižší. A brať 3 roky o 100€ mesačne viac je fajn. Ak majú aj staršie dieťa (čo v týchto prípadoch až 80% určite má) matka sa na to prihlási v ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a je ďalej normálne doma + štát za ňu platí zdravotku + je dôchodkovo poistená. A otec pracuje a berie vyšší RP.

jazula
13. máj 2022

@alenah31 Môžem sa opýtať, táto účelovosť je vyhodnocovaná prípad od prípadu? Totiž priateľ nastúpil na materskú a reálne sa stará celý týždeň o dieťa, ja chodím normálne do práce. Ale chcel by cca po mesiaci prejst na rodičovský, lebo chce cez vikendy brigádovať/pracovať a zamestnávateľ s tým počas materskej nesúhlasí… Myslíte, že sa toto môžme na rovinu v SP opýtať, či radšej nie?

alenah31
13. máj 2022

@jazula určite by som sa nepýtala. Ale počas MD môže pracovať - len to nesmie byť na tú istú zmluvu, z ktorej čerpá materské. Ak zamestnávateľ uzavrie s priateľom Dohodu o prac. činnosti kde bude uvedené, že jeho časový fond bude napr. 25 hod/mesiac - SP to riešiť nebude. Ak to ukončí a požiada o RP - hodnotiť to môže - prečo nežiadate o RP Vy ako matka, ktorá bude s dieťaťom doma? Lebo máte nárok len na nižší RP? A už sa to bude viezť.....a skúste sa súdiť so štátom. Ja netvrdím, že sa to stane - ale mám reálnu skúsenosť, až moc častú v poslednej dobe.

jazula
13. máj 2022

@alenah31 Ja som mala RP vyšší, ale už som nastúpila naspäť do prace na plny úväzok (mám oveľa lepší príjem ako partner), priateľ je reálne s malou doma a stará sa o ňu cez týždeň. Takže nastúpil na materskú, čo odzrkadľuje u nás reálny stav. Príjem ma dosť nízky, podľa mňa mu vyjde mini materska a ešte mu bude UPSVAR doplácať…Jeho zamestnávateľ s prácou na inú zmluvu počas materskej nesúhlasí. Takze pokial chce uňho ďalej pracovať (cez vikendy alebo počas mojej dovolenky), bude môcť až po prechode na RP…

alenah31
13. máj 2022

@jazula ja ti neviem....aspoň 2 mesiace by som počkala.

nikola209
autor
13. máj 2022

@alenah31 dakujem krasne. No nam slo len o to aby mohol nejaky cas stravit s nami doma ked budem aj po porode a potom mohol spat nastupit do prace 🙂 mozno ju nakoniec vycerpa celu
A este jedna otazka. Narok na matrsku s druhym dietatom mi vznika cca 14.7. Viem ze vtedy stratim narok na RP na prve dieta ale moze si manzel podat ziadost o materske od cca 18.8. az na prve dieta? Alebo je potrebne aby sme nastupili naraz? O peniaze velmi nejde skor nam ide o ten cas

pieksamaki
13. máj 2022

@alenah31 aha som nevedela...ano ludia viac planuju a kalkuju ako kedysi....diky za vysvetlenie