Otec na materskej: Skúsenosti a rady?
Ahojte, ma niekto skusenost s tym,ze otec dietata nastupil na matersku a zena (ja)ostala doma,s tym,ze poziadala o odnatie RP ? Ak ano, musi dat zena vedeit o tejto skusenosti zamestnavatelovi ci nie, kedze ma pravo byt na rodicovskej dovolenke do 3r? Dieta ma 1.5roka.
Ako je to s odvodmi? Musim si poslat tlacivo do soc.poistovne,ze som osoba riadne sa starajuca o dieta a budem si platit zdravotne odvody sama?
Ak to niekto riesil napiste prosim🙂 na nete som nasla vela informacii o tom, ale niektore clanky boli uplne protichodne.
No u nas bolo tak...ale teda muz bol na materskej na ine dieta..
Žena môže takto ostať doma ale musí si platiť zdravotné poistenie,lebo štát teraz bude platiť za jej manžela.
no musíš sa vrátiť do práce alebo dať výpoveď. Nemôžeš byť na RP, keď manžel je s tým dieťaťom na materskej.
môžeš ostať doma na rodičovskej dovolenke, voči zamestnávateľovi sa nič nemení, akurát nebudeš poberať rodičovský príspevok a musíš si sama platiť zdravotné odvody do Zdravotnej (pozor nie do Sociálnej!) poisťovne, keď muž skončí materskú prihlásiš sa znova ako poberateľ rodičovského príspevku alebo môže aj muž a ty sa vrátiš do práce, to je už na vás
@13uzivatelka11 logika je ta,ze manzel uz je SZCO, vykon prace ma doma, pracovnu dobu pohyblivu , ale to neznamena,ze sa moze starat riadne cely den, zavisi od zakazok.
@ivangeline ano, to je uplne ina situacia, ale dakujem 🙂
@terry658 ano, nakoniec mi to povedala aj pani zo soc.poistovne, ked som tam volala. Dakujem 🙂
@sasa1310 to nie je vobec pravda. Nechcem ta urazit, ale uz davnejsie som si vsimla,ze pises nieco, co nie je pravda, ale si o tom presvedcena a vydavas to za holy fakt. Toto tu je nezmysel.
@lucka_ke super, to som si aj myslela, dakujem 🙂 do zdravotnej to staci nahlasit cez aplikaciu?
Ja som si dala odňatie RP a platila si polroka zdravotnú,,, manželovi vyšla maximálna tak aspoň sme mohli tráviť spolu čas bez čerpania dovolenky atd,,,, o výpovedi v robote som nepočula a to manžel zisťoval do detailu ako to bude keď bude na materskej
@zuzulka558 ahoj 🙂 mozem ti napisat SS?
Ale logicky by muž nemal pracovať ale starať sa o dieťa a ty ísť do práce alebo dat výpoveď, keďže oficiálne sa muž stará o dieťa..
uplne v pohode ty si stale na RD so svojim zamestnavatelom bic neriesis len si musis zaplatit zdravotne cca 100€ na mesiac ak nemate dalsie dieta do sest rokov
v robote nic neries pre nich si stale na RD aj ked nepoberas RP to su dve rozne veci
@13uzivatelka11 môže pracovať ale na inú zmluvu aspoň tak to bolo keď išiel môj na materskú, no on radšej ostal doma
Kľudne
My sme to tak mali. Muz Szco bol na Rodicaku s prvym dietatom- poberal davku, aj mohol pracovat.
Ja som bola doma s dietatom cislo 2, ale nepoberala som nic ( vtom case to tak bolo), ale zdravotku za mma platil štat.
Ale sa mi mari ze sa podmienky od 1.1.2024 zmenili.
@zuzulka558 prosim ta, a nahlasovala si aj nieco do socialnej poistovne?
@mamina7070 dakujem ,to som si aj myslela 🙂
@13uzivatelka11 a naco tu prosim ta riesis hypoteticke veci,ze ako by to malo byt? Ved kazdy sa zariadi podla seba. Ak by si sa ty takto rozhodla v tejto situacii OK, ale my mame inu dohodu medzi sebou.
@zara1357 ano, viem,ze pri tejto situavii to bolo tak,ako popisujes 🙂
Moj muz bol na materskej. Ja som si platila odvody do zdravotnej poistovne. Ziadnu vypoved som nedavala. Po skonceni jeho materskej som opat presla ja na rodicovsku.
@beata_k vdaka za skusenost!🙂 a do soc.poistovne si nieco nahlasovala ci nie je treba?
Fu to je davno, uz nepamatam. 🫤
@beata_k dakujem aj tak ;)
Nič také iba zdravotka
@beata_k presne tak aj my
Ja len, že SZČO, výkon práce doma a pohyblivá pracovná doba, to všetko nemusí stačiť na schválenie materskej, socialna poisťovňa má vlastné pravidlá a mnoho zamestnancov je veľmi iniciativnych. Tak aby ste boli pripravení.

No nevyznám sa, ale logiku mi to nedáva, keď raz ma byt muž na materskej s dieťaťom, prečo by si sa ešte aj ty mala hlásiť ako osoba ktorá sa o neho stará..