icon

Otec poslal nižšie výživné, ako mal. Na čo mám nárok?

mon13
4. dec 2008

Ahojte babi, som tu prvý krát a potrebujem poradiť. Mám právoplatný rozsudok na výživné 5000 Sk/mesačne od 10/08. Na súde sa vzdal práva odvolať sa a teraz mi manžel poslal peniaze, ale znížil si ho tak, že za prvý mesiac zaplatil len 500 SK. V rozsudku je uvedené že má platiť 20-tého v mesiaci, platí sa výživné vopred, alebo za aktuálny mesiac?
Čo by som mala urobiť exekúcia, prokuratúra alebo polícia?

dupinka
4. dec 2008

plati sa podla rozsudku - tam je napisane ze " k rukam ...." malo by to byt na dany mesiac...
Ak neplati vyzivne, poziadat ho pisomne, aby uhradil, ze si budes narokovat vyzivne na sude. V pripade, ak neplati ani nadalej, podat trestne oznamenie za neplatenie vyzivneho a marenie uradneho rozhodnutia.
Nema pravo svojvolne znizovat resp. upravovat alebo vobec neplatit vyzivne. Je to beh na dlhe trate 😖

mirica
5. dec 2008

mon13- čo urobiť to závisí od teba - tresné môžeš podať ale až vtedy , ak ni neuhradí za 3 mesiace. aK Máš v rozsudku 20-teho , znamená to , že do 20.10 ti má zaplatiť za 10 mesiac.......ešte jedno : predpokladám že ti ide skôr o to ,dostať pre dieťa peniažky a nie dostať manžela do basy....tak že moja rada by bola takáto - ak mal na súde právnika , tak kontaktuj jeho a povedz mu , že ti jeho klient neuhradil toľko koľko je v rozsudku,a potom ho požiadaj nech informuje svojho klienta , aké bude mať poplatky , keď to dáš na exekúciu...čo sa chystáš urobiť (sú vysokánske)
alebo , ak sa nechceš s ním v kuse doťahovať o platbách - počkaj tie tri mesiace a potom podaj návrh na exekúciu - s tým , že tam priamo uveď , že chceš mať výživné riešené formou zrážky zo mzdy povinného ,nakoľko je predpoklad , že si nebude plniť vyživovaciu povinnosť dobrovoľne v plnej výške.....tak dostane potom jeho zamestnávateľ príkaz od exekútora , že mu to musí zrážať zo mzdy a posielať priamo na tvoj účet(prípadne na účet exe.,ale ten ti to tiež okamžite prevedie)...výhodou takéhoto riešenia je , že ak aj zmení zamestnanie , tak to , že má exekúciu ,ide s ním do každého nového zamestnania - nemusíš to potom viac riešiť...a nemusíš sa báť , že by to zamestnávateľ nerešpektoval , lebo sú za to vysoké pokuty

ešte jedno - pre teba je exekúcia samozrejme bez akýchkoľvek poplatkov 🙂

alexandra
5. dec 2008

Dodam len, ze vyzivne sa plati na mesiac vopred, cize ak 20.10 zaplatil, je to na 11 mesiac.

luciar79
5. dec 2008

platí sa hneď v tom mesiaci ako bolo rozhodnuté a v tej výške. žiadna pomerná časť alebo tak niečo. môj ex si tiež rozsudok vysvetlil po svojom a chcel platiť až ten ďalší mesiac. zašla som za exekútorom o radu, ten mu zavolal a upozorníl ho a ex zaplatil.