Ovplyvní práceneschopnosť materskú?
Ahojte,hrozi mi PN,ovplyvni mi to matersku?
a este, som na predlzenom Rodicaku,budem dostavat za pn zo soc.poist alebo nie?pracovala som popri RD na plny uvazokk.Vdaka velka
@veaaa ty asi pracuješ v tom istom prac.pomere, tj. nečerpáš RD ale poberáš RP, tak? tj. ideš na PN z toho istého prac.pomeru, z kktorého potom pôjdeš na MD. Ak je to dlhodobý pp, tak dostaneš matesrké z vym.základu v precchádzajúcom kalend. roku k roku nástupu na md/pn.
Ak by išlo o nový pp, tak je podstatné, či máš platené nem.poistenie bez pn, očr aspon 90dní a ak nie, čo je v predch.kalend. roku k roku nástupu na md/pn.
nie v tomto roku,robim 4ty mesiac u noveho zamestnavatela a vraj pn aj materska sa budu ratat z tohto
@veaaa ak máš nový pp, v ktorom máš splnenú podmienku aspon 90dní platenia (ak trvá 4tý mesiac bez pn, očr, tak to máš splnené). Ak budeš pn, tak to v podstate neovplyvní velmi matetrské, lebo obdobie pn sa neberie do úvahy pri výpočte materského. Vyráta sa z obdobia od vzniku pp do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na md. Zrátajú sa vymeriavacie základy za toto obdobie a vydelí sa počtom kalend. dní, za ktoré sa poistenie platilo. Za dni pn, očr sa neplatí, tj. tieto dni sa vynímajú, aby neznižovali denný vym.základ. Nemocenské (resp. náhrada mzdy do 10teho dna) je od 4tého dna 55.% z vym.zákaldu a matesrké je tuším 70%.
Rozhodujúce obdobie sa stanovuje rovnako pre nemocenské aj mateské. Nie je to vždy predchádzajúci kalend. rok, to len pri nem.poistení, ktoré trvalo minimálne od 1.1. predchádzajúceho roku alebo ak podobne ak nie je splnená pomienka aspon 90dní platenia z posledného nem.poistenia. @tobnuf

Pn matersku neovplivni a dostava sa zo socialnej poistovni