icon

Ovplyvní práceneschopnosť materskú?

veaaa
22. jún 2016

Ahojte,hrozi mi PN,ovplyvni mi to matersku?

a este, som na predlzenom Rodicaku,budem dostavat za pn zo soc.poist alebo nie?pracovala som popri RD na plny uvazokk.Vdaka velka

tobnuf
22. jún 2016

Pn matersku neovplivni a dostava sa zo socialnej poistovni

veaaa
autor
22. jún 2016

@tobnuf takze ak mam hrubu mzdu napr600€,pojdem na pn,budem po pn dostavat matersku zo 600€?fakt?

gapa
22. jún 2016

@veaaa ty asi pracuješ v tom istom prac.pomere, tj. nečerpáš RD ale poberáš RP, tak? tj. ideš na PN z toho istého prac.pomeru, z kktorého potom pôjdeš na MD. Ak je to dlhodobý pp, tak dostaneš matesrké z vym.základu v precchádzajúcom kalend. roku k roku nástupu na md/pn.
Ak by išlo o nový pp, tak je podstatné, či máš platené nem.poistenie bez pn, očr aspon 90dní a ak nie, čo je v predch.kalend. roku k roku nástupu na md/pn.

veaaa
autor
22. jún 2016

@gapa je to novy pp a mam splnenu podmienku 90dni,pani v socpoist mi vravela ze sa mi bude ratat z tohto pp ale to ci mi pn ovplyvni matersku to som sa zabudla opytat

tobnuf
23. jún 2016

@veaaa .. no ano .. budes.. ale materska sa pocita za predchadzajuci rok cize 2015.. ak si mala v tom roku hrubu mzdu 600e tak 70% z tej mzdy dostanes

veaaa
autor
23. jún 2016

@tobnuf rata sa aj z noveho pp ak je odrobene 90dni

tobnuf
23. jún 2016

@veaaa .. ak je to za rok 2015 tak ano aj z noveho PP

veaaa
autor
23. jún 2016

nie v tomto roku,robim 4ty mesiac u noveho zamestnavatela a vraj pn aj materska sa budu ratat z tohto

tobnuf
23. jún 2016

@veaaa PN neviem na 100% ako presne sa rata .. ale materska sa urcite rada za predchadzajuci rok cize vo Vasom pripade za rok 2015. Nijako PN matersku neovplivni na toto som sa bola konkretne pytat na SP.

gapa
23. jún 2016

@veaaa ak máš nový pp, v ktorom máš splnenú podmienku aspon 90dní platenia (ak trvá 4tý mesiac bez pn, očr, tak to máš splnené). Ak budeš pn, tak to v podstate neovplyvní velmi matetrské, lebo obdobie pn sa neberie do úvahy pri výpočte materského. Vyráta sa z obdobia od vzniku pp do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na md. Zrátajú sa vymeriavacie základy za toto obdobie a vydelí sa počtom kalend. dní, za ktoré sa poistenie platilo. Za dni pn, očr sa neplatí, tj. tieto dni sa vynímajú, aby neznižovali denný vym.základ. Nemocenské (resp. náhrada mzdy do 10teho dna) je od 4tého dna 55.% z vym.zákaldu a matesrké je tuším 70%.
Rozhodujúce obdobie sa stanovuje rovnako pre nemocenské aj mateské. Nie je to vždy predchádzajúci kalend. rok, to len pri nem.poistení, ktoré trvalo minimálne od 1.1. predchádzajúceho roku alebo ak podobne ak nie je splnená pomienka aspon 90dní platenia z posledného nem.poistenia. @tobnuf