icon

Platená PN počas tehotenstva

Včera o 11:37

Potrebujem poradiť , ak som otehotnela v čase ukoncenia PP v tom čase som už bola v 2 mesiaci vzťahuje sa namna OL 8m. Ak by som bola na PN mala by som ju platenú? Mala ste niektora taktu situáciu ?

anonym_ae2aad
Včera o 11:48

Ako kazda ina PN, ak ides do 7 dni od ukoncenia PP na PN, tak je platena, ak az po 7 dnoch, platena nebude.

melanta
Včera o 11:50
@anonym_ae2aad

Ako kazda ina PN, ak ides do 7 dni od ukoncenia PP na PN, tak je platena, ak az po 7 dnoch, platena nebude.

@anonym_ae2aad jedine že by ochranná lehota tehotnej bola 8 mesiacov a nie 7 dní, všakže?

anonym_ae2aad
Včera o 11:52
@melanta

@anonym_ae2aad jedine že by ochranná lehota tehotnej bola 8 mesiacov a nie 7 dní, všakže?

@melanta takze ak otehotnie aj 8m po ukonceni PP a ide na PN, ta bude platena?

melanta
Včera o 11:54
@anonym_ae2aad

@melanta takze ak otehotnie aj 8m po ukonceni PP a ide na PN, ta bude platena?

@anonym_ae2aad veľmi pekne a jednoducho vysvetlené https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/nemo...

melanta
Včera o 11:56

@anonym_autor áno, máš nárok na platenú PN, ak samozrejme máš diagnózu na PN. Ako prvé využi podporu v nezamestnanosti. Tú musíš vyčerpať do 2 rokov od skončenia PP, čiže po skončení rodičovskej už na ňu nebudeš mať nárok.

anonym_f9027a
Včera o 11:59
@melanta

@melanta presne tak ...a dokonca sa to tehotenstvo ani nemusí skončiť pôrodom.

autor
Včera o 12:04
@melanta

@anonym_autor áno, máš nárok na platenú PN, ak samozrejme máš diagnózu na PN. Ako prvé využi podporu v nezamestnanosti. Tú musíš vyčerpať do 2 rokov od skončenia PP, čiže po skončení rodičovskej už na ňu nebudeš mať nárok.

@melanta áno,diagnózu nato od lekára mám čiže aj keď pn bude z ochrannej lehoty je to tá istá PN ako klasická alebo lekár niečo musí zadávať že OL ?
Nárok na podporu my nevznikol

melanta
Včera o 12:09
@anonym_autor

@melanta áno,diagnózu nato od lekára mám čiže aj keď pn bude z ochrannej lehoty je to tá istá PN ako klasická alebo lekár niečo musí zadávať že OL ?
Nárok na podporu my nevznikol

@anonym_autor lekár nerieši OL, on vypíše PN a viac nerieši. SP rozhoduje o nároku na platenú PN, takže buď v pohode. A áno, je to klasická PN.

autor
Včera o 12:33
@melanta

@anonym_autor lekár nerieši OL, on vypíše PN a viac nerieši. SP rozhoduje o nároku na platenú PN, takže buď v pohode. A áno, je to klasická PN.

@melanta ďakujem za radu 🙂 čiže stačí ak lekár vypíše epn a následne až sociálna určuje či je nárok z tej OL na platenú ak správne chápem som z toho somár trošku takto som to ešte neriešila

melanta
Včera o 12:53
@anonym_autor

@melanta ďakujem za radu 🙂 čiže stačí ak lekár vypíše epn a následne až sociálna určuje či je nárok z tej OL na platenú ak správne chápem som z toho somár trošku takto som to ešte neriešila

@anonym_autor áno, správne. Lekár nikdy o takých záležitostiach nerozhoduje. Väčšina lekárov ani neovláda zákony a predpisy, hoci mnohí dávajú rady a veľmi často zle.

melanta
Včera o 12:54
@anonym_autor

@anonym_autor z SP ti potom normálne príde info o nároku a výške.

autor
Včera o 13:01
@melanta

@anonym_autor z SP ti potom normálne príde info o nároku a výške.

@melanta ďakujem pekné za rady, ja som všade možne čítala že je to potrebné lekárovi povedať že som v OL a on to tam musí zaznačovat keďže už nesom zamestnaná , ale sama som fakt nevedela ako to správne pre lekára sformulovať aby pochopil čo tým myslím že OL , a ešte som zabudla dodať tiež som prvý krát na ÚP mení sa tým niečo pri PN ? Viem že to musím nahlásiť do 3 dní ale je potrebné aj pre lekára niečo ?

anonym_13080a
Včera o 13:11
@anonym_autor

@melanta ďakujem pekné za rady, ja som všade možne čítala že je to potrebné lekárovi povedať že som v OL a on to tam musí zaznačovat keďže už nesom zamestnaná , ale sama som fakt nevedela ako to správne pre lekára sformulovať aby pochopil čo tým myslím že OL , a ešte som zabudla dodať tiež som prvý krát na ÚP mení sa tým niečo pri PN ? Viem že to musím nahlásiť do 3 dní ale je potrebné aj pre lekára niečo ?

@anonym_autor nezabudni si u lekára pýtať odpis ePN pre úrad práce

autor
Včera o 13:29
@anonym_13080a

@anonym_autor nezabudni si u lekára pýtať odpis ePN pre úrad práce

@anonym_13080a čiže potrebujem povedať lekárovi že potrebujem byť vypísana on to už vie ,na základe tehotenstva ,ale potrebujem aj odpis PN pre ÚP , nebude si to brať ako ospravdlnenie na ÚP , ale klasickú PN ? Ja som z toho už somár fakt 😬

anonym_13080a
Včera o 13:32
@anonym_autor

@anonym_13080a čiže potrebujem povedať lekárovi že potrebujem byť vypísana on to už vie ,na základe tehotenstva ,ale potrebujem aj odpis PN pre ÚP , nebude si to brať ako ospravdlnenie na ÚP , ale klasickú PN ? Ja som z toho už somár fakt 😬

@anonym_autor Budeš normálne PN od lekára, ten ti dá odpis = potvrdenie pre úrad práce, v čase PN sa potom nemusíš na ÚP hlásiť, ani dávať potvrdenia o hľadaní práce
Úrad práce ťa potom môže rovnako ako sociálna poisťovňa kontrolovať, či dodržiavaš liečebný režim.