icon

Po RD sa vraciam do práce, mala by som nárok na podporu v nezamestnanosti ?

23. jan 2020

Ahoj, vedel by mi prosím niekto poradiť v tejto problematike? Vraciam sa po 3 r. MD/RD do práce k pôvodnému zamestnavatelovi, u ktorého som pred MD pracovala niekoľko rokov. Ak by som unho teraz po návrate z RD pracovala len pár mesiacov (povedzme štvrťroka až polroka) a potom ukončila PP (dohoda či výpoveď) a išla na Úrad práce, budem mať nárok na podporu?? Ak áno, z čoho sa počíta jej výška? Teda z platu za aké obdobie? Snáď som to napísala zrozumiteľne. Ďakujem za rady.

evittam
24. jan 2020

Ano budes. VZ pre podporu je hrubý zdaniteľný prijem za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu. Vid uz xy diskusii na túto tému.

autor
24. jan 2020

@evittam Ďakujem. Áno, tie 2 r. som čítala... Len teda v praxi na mojom prípade by to znamenalo, že by sa podpora (teda myslim VZ) počítala len z toho obdobia pár mesiacov práce po návrate z RD, áno? Lebo predtým boli 3 r. MD/RD.

evittam
24. jan 2020

Áno

autor
24. jan 2020

@evittam Vďaka. ☺ Prosím ťa a ešte si čítam o ochrannej lehote, teda v prípade tehotenstva, ako sa to oficialne presne počíta, že či by človek mal nárok na materskú alebo nie? Termín pôrodu mínus 9 kalend. mesiacov? ..a ak v tom čase je/bola žena tehotná (i keď nemusí o tom vedieť), tak potom aj keď už neskôr počas tehotenstva je na UP, tak jej po nástupe na MD bude vyplácané materské, hej? Ak áno, bude sa počítať z toho platu čo mala v zamestnaní (predtým ako išla na UP) alebo ako? Ešte raz ďakujem.

evittam
25. jan 2020

OL je 8mesiacov pre tehotné. Znamena to ze musis byt tehotná uz počas trvania PP. Ak budes pracovať minimalne 90dni bez PN a OCR bude z toho pocitana MD inak z predpokladaneho prijmu.

autor
25. jan 2020

@evittam Rozumiem. Čiže v podstate teoreticky sa môže stať, že žena otehotnie počas výp.doby a teda je tehotná počas trvania PP (aj keď ten potom skončí). O tých min. 90 dní bez PN a ocr som nevedela.. to ale nemusí byť 90 dní za sebou, či? V prípade počítania z predpokladaného príjmu - toto vypisuje/potvrdzuje zamestnávateľ, hej? Čiže predpokladám, že tam štandardne uvádza hrubú mzdu podľa zmluvy?

evittam
25. jan 2020

Ano za sebou od jedného zamestnávateľa.

autor
25. jan 2020

@evittam Oki, a v opačnom prípade ten predpokladaný príjem potvrdzuje (posledný) zamestnávateľ, aj keď by som pri nástupe na MD unho uz nepracovala?

autor
27. jan 2020

@evittam prepáč že otravujem.. ešte taká otázka.. ako sa počíta materské v takomto prípade? Návrat po RD k pôvodnému zamestnavatelovi (v 2020), práca unho zo 4 mes. (2020), potom úrad práce 1-6 mes. (v 2020), potom nový zamestnávateľ (nástup v 2020) a unho kebyze otehotniem v 2021, tak materská sa počíta z roku 2020? Ak áno, tak z platu u pôvodného zam. či z podpory či z platu u nového zam.? Strácam sa v tom, že čo sa berie do úvahy a že či sú tam aj nejaké iné podmienky... Ešte raz veľká vďaka za poradenie.

evittam
27. jan 2020

Podpora je nezdaniteľny príjem. Ak odpracujes u noveho zamestnavatela aspon 90dni bez PN a OCR tak od nového.

autor
27. jan 2020

@evittam Uhm. A pokiaľ by som nemala u nového zam. odpracovaných 90 dní bez PN a OCR? Alebo pokiaľ by som v r. 2020 mala u nového celkovo odpracovanych menej dní (napr. 1-2 mes. z r.2020), i keď bez PN/OCR, a nástup na MD v 2021, tak v týchto prípadoch sa ako počíta výška materskej? 😮

evittam
27. jan 2020

Prepac nemam cas riešit co by bolo keby...Ty si ho najdi a prečítaj si uz zalozene diskusie. Je ich tu dost.