icon

Po skončení rodičovského

antonka
16. mar 2021

Ahojte,
Aktuálne sa s manželom snažíme o tretie bábätko. Máme dvoma dve dievky, stále nám to vŕtalo v hlave, až sme sa nakoniec rozhodli, že teraz bude ten najlepší čas.
Ale k veci: Pracovala som jeden celý rok, počas ktorého som otehotnela s druhou slečnou. Zmluvu mám na dobu neurčitú a do začiatku materskej dovolenky mi to vyšlo akurát niečo vyše 365 dní.
Aktuálne som teda na rodičovskej dovolenke, ktorá však končí začiatkom novembra, kedy by som mala mať nástup do práce. Keďže sa snažíme o bábätko, môže sa stať (teda zaručene sa to stane), že pôrod bude až po temíne, do ktorého by som mala nastúpiť do práce.
Môžem byť v šiestom, siedmom, ôsmom mesiaci a pracujem ako sestra na oddelení, nepríde mi to ako najšťastnejšie riešenie v tomto pandemickom období vracať sa do nemocnice (Doma dve malé deti, plus bývame pri svokrovcoch, ktorý nie sú najmladší 60+.)
Chcela by som sa teda spýtať, či by mi niekto tu nemohol poradiť polopatistickejšie, ako to môže vyzerať aby som neprišla o prácu (o ktorú prísť nechcem, dúfam, že za tri roky sa pandémia utrasie a vrátime sa do normálnych životov) a zároveň mohla ostať doma s trojročnou dcérkou (ktorú pravdepodobne nezoberú do MŠ, bývame na dedine a máme obmedzené miesta, so staršou mám teraz problém pričom je predškoláčka)?
Po skončení rodičovského nastúpim na deň, aby mi zaniklo počas rodičovského pozastavené, povinné nemocenské positenie, môžem si zoberať dovolenku do začiatku materskej (teda 6 týždňov pred pôroodm?
Ďakujem.

lucka_ke
16. mar 2021

dovolenku alebo PN

dzina007
16. mar 2021

no ak budes mat tolko dovolenky + mozes nastupit na matersku aj 8 tyzdnom pred porodom ako rizikova napriklad

antonka
autor
16. mar 2021

@dzina007 Aha áno vlastne na rizikovom som bola s prvou dievkou, už od piateho mesiaca bohužiaľ, vtedy som ale ešte nepracovala bola som hneď po VŠ takže som nemala nárok na vôbec nič okrem rodičovského.
Teraz mi napadlo, že si nie som ani istá, či budem mať pri tomto treťom nejaké nároky keď ide o tehotenstvo počas rodičovskej, dostanem vôbec materskú ako takú (takú čo som mala pri druhej asi nie) alebo v podstate budem pokračovať v rodičovskom príspevku?
Rozmýšľam za pochodu :D

lucka_ke
16. mar 2021

ak ti trvá pracovný pomer tak nárok na materskú máš

antonka
autor
16. mar 2021

@lucka_ke ďakujem

daktarinka
17. mar 2021

Ja mam k tomu otazocku tiež, treba v takomto prípade vôbec nastupovat do práce na jeden den (po skončení RD a pred nastupom na PN/čerpanie dovolenky)? Nemoze sa rovno z RD prejst na PN, pricom narok na matersku stale bude ak trva pracovný pomer? 🙄

antonka
autor
20. mar 2021

@daktarinka no, to neviem teda, ale kvôli aktuálnemu RD mám zrušené nemocenské poistenie, ktoré by sa mi obnovilo po nástupe do práce (preto ten jeden deň) ale neviem či je to pokryté tou PNkou v tom prípade