Poberanie dvoch dávok

15. okt 2024

Môže sa poberať súčasne predlzeny rodicovsky prispevok z dôvodu dlhodobého nepriaznivého stavu dieťaťa a príspevok na súkromnú škôlku/jasle, ktorý je vo výške 280eur? Vďaka

bublinka1426
15. okt 2024

@lienka.7 tazko je, verim ze im to karma vrati

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
15. okt 2024

@lonely66 PNku bude môcť ukončiť aj revízny lekar, keď zistí, že na ňu nie je dôvod.

bublinka1426
15. okt 2024

@lonely66 skor dlhodobe. som mala na mysli. samozrejme ze ked je dovod na PN ta vypisat musia. to sa neboj.

bublinka1426
15. okt 2024

@lienka.7 uz sa tu pisali take pripady, islo o PN dlhsieho charakteru primarne

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
15. okt 2024

@lonely66 myslím, ze si "posvietia" na uplne iné "typy" PNiek 😉
A inak vitaj v klube. 👌

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. okt 2024

@selest PRESNE. Dakujem

luliu
15. okt 2024

@lienka.7 aj matky s postihnutými deťmi s celoživotnými diagnózami, ktoré potrebujú rehabilitácie, špeciálne cvičenia a pod. chodia do práce a dieťa na celý deň do škôlky. Poznám ich veľa 😉 A v tom je ten zásadný rozdiel, ten príspevok patrí presne takýmto matkám. Nie takým, kde má dieťa bežne choroby, sople a pod

autor
15. okt 2024

@luliu Opäť - PRESNE vystihnute. Ďakujem

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
15. okt 2024

@luliu samozrejme👌 také ležiace dieta napojené na prístroje tam dotlacia ráno aj s postelou do skolky a učiteľky im dávajú jest striekačkou, ze?
Ten príspevok patrí v prvom rade takýmto matkam... lebo tie ten plat oproti tým druhým nemajú.

bublinka1426
16. okt 2024

@lonely66 veru. tu treba byt asi inej pleti, mat 50 deti...alebo najlepsie nic nemat a byt ako socka. zial., poznam pripady co beru HN a celu ju prepiju napriklad. ano, takymto potrebujeme pomahat.tento stat velmi zle rozdeluje davky. alebo panicka nabehne s tureckemy fejkami pre HN :D....evidentne si cestuje po svete, opalena viac nez...
krave, co si vybavila PR co je doma, uznaju, lebo to ma na papieri, ale ludia bez oci chodia do prace. smutne lebo im zamietnu ID ...
tento stat je na hlavu
lebo tu ked pracujes a nieco mas, lebo si cely zivot drel, dostanes hovno
v tomto state sa oplati nepracovat a odrbavat

zalka
16. okt 2024

@lonely66 hm... dávky neplatia panie na úrade zo svojich, oni nemajú kasičku, že príde niekto a hneď dajú peniaze.
Píšeš, že si pracovala 12 rokov, tak sa trebalo evidovať na ten mesiac na UP a požiadať o podporu. Ak sa zaevidujem dnes, tak peniaze nedostanem hneď ale aj dávky sa vyplácajú mesiac pozadu presne ako výplata. Čiže ďalší mesiac by som dostala plat za pol mesiaca a podporu za pol mesiaca.
Čiže úplne bez príjmu si ostať nemohla. Teda ak si nebola "hrdá" a nešla sa evidovať na UP a ešte aj si sama musela platiť ZP.

autor
16. okt 2024

@zalka presne. To je jedna vec a druha - minút absolútne všetko na prerabku bytu a nenechať si ani len 500 eur "keby nieco" je tiež sila.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zalka
16. okt 2024

@lonely66 a to že i ty si mala nárok na dávku, to nebolo zneužitie. Len si potrebovala pomoc, a tá by ti bola prišla v podobe podpory v nezamestnanosti.
Ale sú niektorí ľudia tak "hrdý", že si povedia, nezaevidujem sa, ved je to len mesiac ... a opomenú, že majú ako dobrovolne nezamestnaný aj povinnosti voči štátu tj. voči ZP a tiež ostávajú bez príjmu.
Tiež tento rok končil kamarátkin syn v práci, a nechcel ísť na UP lebo ved on si hned nájde prácu a chcel ísť do zahraničia, tiež bol hrdý kým nepochopil, že bude musieť za nič dať do ZP zo svojich úspor cca skoro 100e za mesiac , to ho presvedčilo ísť na UP. A po mesiaci ked si našiel prácu v zahraničí, sa odhlasoval. Ale nezostal ani den bez príjmu, lebo podpora mu prišla a nič štátu neplatil.
Na to slúži ten inštitút, že ak prídeš o prácu tak ti pomôže preklenúť to obdobie, a nie je to zneužívanie, že sa zaeviduješ.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zalka
16. okt 2024

@lonely66 ale na dávku v hmotnej núdzi by si nárok nemala, tak to žial nefunguje. Odhliadnuc, že dávka by bola pre teba asi tak 130e.
A verím, že si si nároky zo zamestnania cez SP poriešila cez garančný fond. Aj ked aj to bolo na dlho, kým nejaké peniaze za "sprostého zamestnávateľa" poslali.
Ako to že panička bola sprostá ako bota to je už iné, mám skúsenosti aj také, že absolútne neovládajú poniektoré svoju prácu.
Ja som reagovala na teba, na autorku som nevidela dôvod, lebo ona dostala správnu odpoveď. Skôr ma zaujala tvoja skúsenosť, a chcela som poukázať na fungovanie, že oni fakt nemajú kasičky ( to správanie paničky nebolo správne, to si mohla na nu dať sťažnosť ale zase slovo proti slovu ).

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zalka
16. okt 2024

@lonely66 áno to máš pravdu plno dávok je dnes aj nezmyselných, niekedy naozaj kontrolovali také dávky ... aj ked telefon zakázať nemohli, ved ako by ináč by sa im dovolali zamestnávatelia. Ale viem, že staré autá mať mohli aj pred rokmi, do nejakej hodnoty.
A to sestra ako si písala odchádzala z čiech iný štát, iné podmienky ... stále to tak funguje. Ja som nechápala, ako skoro každý mám i ja rodinu v čr a cez covid tam uplne malinko penazí dostávali skrz covidové opatrenia, szčo fakt len nejaký malý základ. A tu sa dalo z toho v pohode vyžiť napr. Proste iný štát iné podmienky.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Zobraz