icon

Poberanie rodičovského počas práce

krissmac
8. máj 2017

Ahojte maminky ☺ neviem, ci sa tu uz nieco podobne rozoberalo, no nasla som par tem, avsak z roku 2013 a su zamknute. Takze k veci. Svokra prisla dnes s napadom, ze by mohla ist za mna na matersku, kedze vo svojom zamestnani nie je po 7mich rokoch spokojna a aj zo zdravotnych dovodov by si este ten rok a pol pri malom aspon "oddychla" a ja by som mohla konecne natupit do prace. To by nebol taky problem, lenze ona chce ist na UP a poberat davku v nezamestnanosti, aby mala aspon akotaky prijem. A tu je moja otazka. Da sa to nejak sklbit, ze by poberala aj rodicak aj davku? Ak nie, mozem vykonavat pracu na dohodu a neprist o rodicak? Bola by som vdacna za kazdu radu 😊

sasa1310
8. máj 2017

babka nemôže poberať rodičovský príspevok na tvoje dieťa
Oprávnená osoba podľa tohto zákona je
a)
rodič dieťaťa,
b)
fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu1) alebo na základe rozhodnutia úradu práce, sociálnych vecí a rodiny,2) alebo
c)
manžel (manželka) rodiča dieťaťa, ak žije s rodičom dieťaťa v domácnosti.

krissmac
autor
8. máj 2017

@sasa1310 takze len rodicia, to som v podstate vedela, ale myslela som si, ze sa to bude dat, ked bude s nami byvat 🙂 dakujem za vysvetlenie

sasa1310
8. máj 2017

@krissmac zákon 571/2009 skús si prečítať viac.
Ale popri rodičovskom príspevku môžeš ty pracovať aj na trvalý pracovný pomer. Tam je to neobmedzene a budeš poberať normálne do 3 rokov veku dieťaťa

daisylucky
8. máj 2017

@krissmac ale ty mozes poberat aj rodicovsky prispevok popri praci, teda aspon pred par rokmi to tak bolo, po materskej som nesla na rodicovsku dovolenku, nastupila som do prace, dostavala som aj mzdu aj rodicovsky prispevok, teda ak sa nic nezmenilo odvtedy...

sorciera24
8. máj 2017

@krissmac ty mozes pracovat aj poberat RP do 3 r. veku dietata....ja teraz pracujem, maly ma 2,5 roka a poberam aj RP

evittam
8. máj 2017

@krissmac Ty mozes pracovat koľko len chces. RP s tym nic nema. A aj keby svokra mohla teoreticky ist na RP, tak nemoze poberat zaroven RP a podporu. To by si nemohla ani ty.
Jedine,ze by si svokra zalozila zivnost ako opatrovateľka a tebe fakturovala sumu max.280Eur/mesiac-potom by si namiesto RP poberala prispevok na starostlivosť o dieťa. Samozrejme ani v tomto pripade by nemohla byť svokra na podpore.

krissmac
autor
10. máj 2017

Zienky dakujem vam velmi pekne za objasnenie 🙂 myslela som si, ze ked sa zamestnam na TPP tak automaticky pridem o peniazky na syna, aj ked je to smiesna suma, ale potrebna. Cize ked poviem zamestnavatelovi, ze poberam RP, tak by ani on nemal mat problem ma zamestnat na TPP, vsak?

sorciera24
10. máj 2017

@krissmac ani mu to nemusis hovorit....normalne sa zamestnas aj na TPP a robis....

evittam
10. máj 2017

@krissmac Na co mu to chceš hovorit? On s tvojim RP nic nema. Len ked sa zamestnas treba sa odhlasit na SP z dochodkoveho poistenia.

tinka_21
10. máj 2017

@krissmac Jediné čo sa vylučuje je rodičovský príspevok a príspevok na škôlku (ak ty nastúpiš do práce skôr ako má dieťa 3 roky a dala by si ho do škôlky), v takom prípade si musíš vybrať, či budeš naďalej poberať rodičovský (cca tých 200 eur), alebo ho dáš do škôlky, ktorá stojí 250 eur a viac, a spätne ti budú preplácať náklady na škôlku. Otázka do pléna - existuje ešte ten príspevok na škôlku? a nedá sa to aj tak, že by ho sťaby "dávali" babke? Či opatrovať dieťa v tom prípade môže len zariadenie a fyzická osoba nie? Musela by to byť fyzická osoba podnikateľ, však?

evittam
10. máj 2017

@tinka_21 Ano existuje. A babke ho nedaju. Daju ho len osobe,ktora sa stara o dieťa a ak babka ma zivnost na opatrovanie vystavi každý mesiac faktúru alebo uzavru zmluvu a vlastne tu sumu bude dostavat napr.matka a platiť z toho babku.😉

sorciera24
10. máj 2017

@tinka_21 skolka nemusi stat 250E, sme vo velkom meste a mam maleho od 2r. v sukromnej skolke, kt. ma stoji 70E+strava,...cize 90E/mes. .......mne este z rodicaku aj zvysi + plat....no neber to.....
a pokial viem, existuje prispevok na skolku/jasle do 280E....vtedy nepoberas rodicak,a le ten prispevok...u nas jasle prave tych 280.....stale sa mi viac oplatila skolka do 100E🙂

tinka_21
10. máj 2017

@sorciera24 tak u nás také nehrozilo do 3 rokov ☹ všetky súkromné zariadenia využívali práve tú výšku príspevku od štátu, takže všetky mali taxu min. 250 + strava. Myslím že len jedna mala 250 eur aj so stravou. Ja som mala vyšší rodičák z ČR, takže som si nechala rodičovský, tak jedine tak mi niečo aj ostalo.

@evittam ved sa mi aj zdalo, že tá fyzická osoba by musela byť podnikateľ. Veď to by potom robili všetky babky 😀