icon

Podmienky pre nárok na materské pri živnosti a dohode

3. júl 2025

Bola som od júna.2023 zamestnaná na tpp, do 18.3.2024 a od toho dátumu som aj szco. Sociálne poistenie som si neplatila lebo som bola oslobodená a povinnosť mi vzniká až teraz od júla.2025.
Lenže som otehotnela a je tu problém, že mi nevychádzajú dni na nárok na materské . Vraj by riešenie bolo, ak by ma niekto popri živnosti zamestnal na dohodu a platil za mňa nemocenské. Ako to funguje a či by to vyslo, ak by ma povedzme od 1.8.2025 niekto zamestnal na dohodu a platil by za mňa nemocenské + ja sociálne za živnosť. Termín pôrodu je koncom februára.2026

Riešili ste už niektora túto situáciu takto?

alison11
3. júl 2025

Na materskú musíš mať platené nemocenské 270dní pred pôrodom.

alison11
3. júl 2025

Ak sú mesiace 30dňové je to presne 9mesiacov čo asi už nestíhaš keďže si tehotná.

mk1111111111
3. júl 2025

Mala si si platit, ked si bola "oslobodena", teraz Ti nevychadza ani materska a este si stratila rok do dochodku.
To, co si usetrila na odvodoch, si si mala nechat na tento pripad.

mimicka2013
3. júl 2025

Kazdy den tu davas rovnaku temu a pritom ti uz pred par dnami pani povedala ze ano, subeh zamestnania a zivnosti by ti to vyriesilo. Namiesto toho ze tu kazdy den vypisujes skus sa zastavit na SP nech ti povedia presne info k tvojmu pripadu

lucka_ke
3. júl 2025

áno, dá sa to, spočítaj si koľko dní ti chýba a toľko potrebuješ mať súbeh dohody a povinného nemocenského za SZČO