Podmienky pre nárok na materskú
Dobrý deň chcem sa spýtať. Manžel chce ísť na ďalší rok na materskú ale zároveň sa vyskytli také okolnosti, že by chcel dať výpoveď z práce. Poradíte ako zo funguje, mne sa zdá, že keby chcel ísť na materskú musí mu trvať pracovný pomer!?dakujem
Okrem 270 dní nemocenského poistenia musí mať aktívne poistenie alebo byť v ochrannej lehote a tá je 7 dní od skončenia poistenia. U ženy je ochranná doba 180 dní čo sa týka ochrannej doby na materské, u muža táto možnosť nie je, čiže klasická OL a tá je 7 dní. Takže teoreticky zamestnaný nemusí byť, ale musí požiadať do 7 kalendárnych dní od skončenia pracovného pomeru.
@melanta ďakujem krasne
Teraz sme to riešili, manžel ukončil pracovný pomer a k nasledujúcemu dnu žiadal o materské z ochrannej lehoty. Ja som aktuálne na neplatenom voľne (stále mi trvá pracovný pomer) a musím si sama platiť zdravotne poistenie (mame len 1 dieťa)
Teraz sme to riešili, manžel ukončil pracovný pomer a k nasledujúcemu dnu žiadal o materské z ochrannej lehoty. Ja som aktuálne na neplatenom voľne (stále mi trvá pracovný pomer) a musím si sama platiť zdravotne poistenie (mame len 1 dieťa)
@andaluzia12 ďakujem krásne a prosím tá koľko si platíš zdravotnú? Ďakujem
@andaluzia12 ďakujem krásne a prosím tá koľko si platíš zdravotnú? Ďakujem
@anonym_autor za minulý necelý mesiac mi to vyšlo cca 75€… Dovera to ma v apke dobre urobené, prihlásiš sa ako samoplatca a oni ti vyčíslia sumu.. za celý mesiac to vychádza okolo 107€

Okrem 270 dní nemocenského poistenia musí mať aktívne poistenie alebo byť v ochrannej lehote a tá je 7 dní od skončenia poistenia. U ženy je ochranná doba 180 dní čo sa týka ochrannej doby na materské, u muža táto možnosť nie je, čiže klasická OL a tá je 7 dní. Takže teoreticky zamestnaný nemusí byť, ale musí požiadať do 7 kalendárnych dní od skončenia pracovného pomeru.