icon

Podmienky pre nárok na materskú

1. okt 2025

Dobrý deň chcem sa spýtať. Manžel chce ísť na ďalší rok na materskú ale zároveň sa vyskytli také okolnosti, že by chcel dať výpoveď z práce. Poradíte ako zo funguje, mne sa zdá, že keby chcel ísť na materskú musí mu trvať pracovný pomer!?dakujem

melanta
1. okt 2025

Okrem 270 dní nemocenského poistenia musí mať aktívne poistenie alebo byť v ochrannej lehote a tá je 7 dní od skončenia poistenia. U ženy je ochranná doba 180 dní čo sa týka ochrannej doby na materské, u muža táto možnosť nie je, čiže klasická OL a tá je 7 dní. Takže teoreticky zamestnaný nemusí byť, ale musí požiadať do 7 kalendárnych dní od skončenia pracovného pomeru.

autor
1. okt 2025
@melanta

Okrem 270 dní nemocenského poistenia musí mať aktívne poistenie alebo byť v ochrannej lehote a tá je 7 dní od skončenia poistenia. U ženy je ochranná doba 180 dní čo sa týka ochrannej doby na materské, u muža táto možnosť nie je, čiže klasická OL a tá je 7 dní. Takže teoreticky zamestnaný nemusí byť, ale musí požiadať do 7 kalendárnych dní od skončenia pracovného pomeru.

@melanta ďakujem krasne

andaluzia12
1. okt 2025

Teraz sme to riešili, manžel ukončil pracovný pomer a k nasledujúcemu dnu žiadal o materské z ochrannej lehoty. Ja som aktuálne na neplatenom voľne (stále mi trvá pracovný pomer) a musím si sama platiť zdravotne poistenie (mame len 1 dieťa)

autor
2. okt 2025
@andaluzia12

Teraz sme to riešili, manžel ukončil pracovný pomer a k nasledujúcemu dnu žiadal o materské z ochrannej lehoty. Ja som aktuálne na neplatenom voľne (stále mi trvá pracovný pomer) a musím si sama platiť zdravotne poistenie (mame len 1 dieťa)

@andaluzia12 ďakujem krásne a prosím tá koľko si platíš zdravotnú? Ďakujem

andaluzia12
3. okt 2025
@anonym_autor

@andaluzia12 ďakujem krásne a prosím tá koľko si platíš zdravotnú? Ďakujem

@anonym_autor za minulý necelý mesiac mi to vyšlo cca 75€… Dovera to ma v apke dobre urobené, prihlásiš sa ako samoplatca a oni ti vyčíslia sumu.. za celý mesiac to vychádza okolo 107€