Podmienky pre získanie materskej dovolenky
Dobry den, prosim vas o radu. Pracujem v zahranici uz skoro 2 roky (predtym som pracovala 3 roky na SR). Planujem sa vratit spat na SR. Kedy mi vznika narok na matersku? Musim byt zamestnana na SR? Z akeho prijmu sa mi bude potom ratat materska?Dakujem za odpoved

Takze ked som zamestnana 2 roky v cz, a platila sa mi socialka, ktoru odvadzal zamestnavatel, tak mam narok na matersku v cz? alebo na SR?
Takze sa musim zamestnat na SR aby som mala narok na matersku z CR, alebo ostat v CR a otehotniet este pocas pracovneho pomeru. Trvaly pobyt na matersku nema vplyv?
@mims27 na mateřskou z ČR budeš mít nárok jedině když otěhotníš počas pracovního poměru v ČR, jak jednou podáš výpověd a odejdeš už mít nárok nebudeš, trvalý pobyt na to vliv nemá, můžeš otěhotnět v ČR, brát odtud mateřskou a klidně ještě před porodem odejít na SK, no jakmile dáš v ČR výpověd a nebudeš ještě těhotná a odejdeš na SK, tak jeslti budeš chtít nějakou mateřskou musíš se znovu zaměstnat
Dakujem 🙂
@mims27 som si čítala vašu diskusiu a našla som článok na nete o tom 🙂 ale isto to nie je kompletné, mala by si sa popýtať skorej na úradoch ako to je 🙂 http://najmama.aktuality.sk/clanok/235793/mater... ... len pre radu vybavovať papiere na nejaké dávky po návrate z ČR je zdĺhavé som len podporu po návrate z ČR vybavovala 7 mesiacov 🙂
Dakujem 🙂

@mims27 v poslednych 2 rokoch pred porodom treba mat min. 270 dni nemocenskeho poistenia, a mat bud aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej dobe (byt tehotna este pred zanikom pracovneho pomeru)