icon

Podmienky pre získanie materskej dovolenky

mims27
9. feb 2017

Dobry den, prosim vas o radu. Pracujem v zahranici uz skoro 2 roky (predtym som pracovala 3 roky na SR). Planujem sa vratit spat na SR. Kedy mi vznika narok na matersku? Musim byt zamestnana na SR? Z akeho prijmu sa mi bude potom ratat materska?Dakujem za odpoved

sticker
liz_lemon
10. feb 2017

@mims27 v poslednych 2 rokoch pred porodom treba mat min. 270 dni nemocenskeho poistenia, a mat bud aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej dobe (byt tehotna este pred zanikom pracovneho pomeru)

mims27
autor
10. feb 2017

Takze ked som zamestnana 2 roky v cz, a platila sa mi socialka, ktoru odvadzal zamestnavatel, tak mam narok na matersku v cz? alebo na SR?

katriona1
10. feb 2017

@mims27 no tam kde jsi poslední 2 roky pracovala, takže pokud by jsi byla těhotná už ted, tak máš nárok na mateřskou z ČR, no jestli otěhotníš až když v ČR podáš výpověd a odejdeš na SK, tak se na SK musíš nejdřív zaměstnat abys tu měla nárok na mateřskou

mims27
autor
10. feb 2017

Takze sa musim zamestnat na SR aby som mala narok na matersku z CR, alebo ostat v CR a otehotniet este pocas pracovneho pomeru. Trvaly pobyt na matersku nema vplyv?

katriona1
10. feb 2017

@mims27 na mateřskou z ČR budeš mít nárok jedině když otěhotníš počas pracovního poměru v ČR, jak jednou podáš výpověd a odejdeš už mít nárok nebudeš, trvalý pobyt na to vliv nemá, můžeš otěhotnět v ČR, brát odtud mateřskou a klidně ještě před porodem odejít na SK, no jakmile dáš v ČR výpověd a nebudeš ještě těhotná a odejdeš na SK, tak jeslti budeš chtít nějakou mateřskou musíš se znovu zaměstnat

mims27
autor
10. feb 2017

Dakujem 🙂

zltadanka
10. feb 2017

@mims27 som si čítala vašu diskusiu a našla som článok na nete o tom 🙂 ale isto to nie je kompletné, mala by si sa popýtať skorej na úradoch ako to je 🙂 http://najmama.aktuality.sk/clanok/235793/mater... ... len pre radu vybavovať papiere na nejaké dávky po návrate z ČR je zdĺhavé som len podporu po návrate z ČR vybavovala 7 mesiacov 🙂

mims27
autor
11. feb 2017

Dakujem 🙂