icon

Podpora po rodičovskej

soltika
16. máj 2017

Ahojte
Možno je tu niekto s podobnou situáciou.
Moja malá bude mať teraz 26.mája 3 roky, som sa hlásila u môjho zamestnávateľa.Povedali mi, že mi môžu ponúknut iné podobné miesto v administratíve,len v inom meste, kde by som ani nevedela dochádzať, a malú chcem dať do škôlky iba na jeseň, takže by som sa k nim ani nechcela vrátiť, povedali mi nech požiadam ja o výpoveď, pred nástupom na materskú dov. som si tam odrobila 3,3 roka, ani mi dovolenku nevyplatili. Viem o tom, že od februára je možné po rodičovskej dostať podporu v nezamestnanosti 6 mesiacov.Bojím sa, keď ja dám výpoveď, tak nedostanem z úpsvar peniaze. Vďaka za rady 🙂

mafinka219
16. máj 2017

@soltika ahoj 🙂 dostanes peniazky, teraz som si tým presla 🙂 dala som výpoved v praci a potom som isla na predl.rodic.dovolenku, je bud platena (musia by vaz.zdrav.dovody dietata,alebo neplatena do 6.rok (nedostavas nic).

sandey
16. máj 2017

nedavajte vypoved, nech vam daju oni, v inom meste mozete odmietnut a musia vam vyplatit odstupne

soltika
autor
16. máj 2017

Bolo mi to telefonicky povedane,ze maju volne miesto pre mna v inom meste.Nemali by pisomne sa vyjadrit?Mam do 26.maja cakat?Mali by sa mi po tohto datumu ozvat?Vdaka

selly221
16. máj 2017

Myslim ze je to tak, ze pokial vas preradia do ineho mesta a vam to nevyhovuje tak vam výpoveď maju dat oni je na to špeciálny paragraf a dokonca bez výpovednej doby. V zákonníku prace to je presne zadefinovane, skúste pozriet.

majka99999
16. máj 2017

@soltika a oznamila si pisomne zamestnavatelovi, ze sa vracias?

evittam
17. máj 2017

@soltika Najskor treba aspon mesiac dopredu oznamit zamestnavatelovi pisomne,ze ti vtedy a vtedy konci RD a ty sa vracias do prace. A narok na podporu (ak splnas podmienky naroku) po RD nie je len od februara.😀😉

bombulka
17. máj 2017

@evittam ahoj, chcela by som sa opytat, ake su podmienky naroku na podporu v nezamestnanosti po rodicovskej dovolenke? som zamestnana v trvalom pracovnom pomere, momentalne este na rodicovskej dovolenke. a este by ma zaujimalo, podavam si ziadost o "predlzenie" rodicovskej dovolenky zo zdravotnych dovodov, ak by mi ho schvalili dajme tomu na 6 mesiacov a potom by som ukoncila pracovny pomer, mam narok na podporu v nezamestnanosti a ako by tento polrok na predlzenej RD ovplyvnil vysku podpory v nezamestnanosti? dakujem 🙂

bombulka
17. máj 2017

@evittam a este, ak mozem, teoreticky, ak mi neschvalia predlzenu RD a nasledne preto ukoncim TPP, potom by nasledovala PNka, ako je to s narokom na podporu v nezamestnanosti a ako to ovplyvni jej vysku?

evittam
18. máj 2017

@bombulka Nárok na podporu ti normálne vzniká. Ak ti predĺžia RD zo zdravotných dôvodov, tak ti je povinný ju predĺžiť aj zamestnávateľ. Výšku podpory ti to nijak neovplyvní. Ak ti neschvália predĺženú RD zo zdravotných dôvodov tak tam ti môže ale nemusí zamestnávateľ poskytnúť neplatené voľno. Toto neviem ako ovplyvní výšku podpory, ale myslím, že tiež nijak - @majusqa77 - čo myslíš?
No ak ukončíš TPP je kvôli výške podpory dôležité ako ho ukončíš - ak máš ešte nevyčerpanú dovolenku za obdobie MD tak by bolo najlepšie ukončiť PP dohodou tak, že vyčerpeš 1-2 dni dovolenky a ostatnú ti preplatia - takto dosiahneš max.výšku podpory. O podporu musíš požiadať max.do roka od skončenia PP. PN tiež nijak neovplyvňuje výšku podpory.

majusqa77
18. máj 2017

@evittam suhlas ;)

kotatko12345
18. máj 2017

zdravim potrebujem poradit..ako je to z materskou.ako dlho musim pred tym robit aby som dostala alebo vysvetli mi to niekto?? lebo citala som niekde alebo mi to niekto povedal uz netusim ze ak otehotniem do 9mes..od vypovede z prvej praci tam mam narok na matersku....

majusqa77
18. máj 2017

@kotatko12345 zaklad je, aby trval cely cas pracovny pomer

kotatko12345
18. máj 2017

@majusqa77 lebo ja mam od poslendej prace teraz 8 mesiacov..ale uz tam nepracujem ...uz som pracovala v inej firme ale ostala som tehotna tak tam uz nepracujem ...

majusqa77
18. máj 2017

@kotatko12345 plati 270dni poistenia ku dnu porodu za posledne 2 roky. a bud aktivne nemocenske poistenie, alebo ochranna lehota

evittam
18. máj 2017

@kotatko12345 Tak ako píše @majusqa77. Ak spĺňaš hlavnú podmienku nároku na MD - t.j. 270dní NP za posledné dva roky pred pôrodom a tvoj PP buď trvá alebo si v ochrannej lehote tak nárok na MD ti vznikne. Ešte je otázne z čoho ti vypočítajú MD. Napíš dátumy ako si pracovala minulý rok a tento rok.😉

kotatko12345
18. máj 2017

@evittam ja som bola na materskej minuly rok skoncil mi 27.6.2016 .2mesiace som mala dovolenku potom som dala vypoved lebo mo nevyhovoval cas prace. od od septembra-6mes.som bola na urade prace a potom som pracovala ale cez agenturu do 10.5 zistila som ze som tehotna tak dnes idem podpisat vypoved...mam ci nemam...agentura nevie ze cakam babo

evittam
18. máj 2017

@kotatko12345 Predpokladám, že ti skončila RD nie materská. Chcela som dátumy! No ale ak som správne pochopila:
1.1.2016-27.6.2016 RD a trvajúci PP - ten trval do kedy-do 31.8.2016?
Potom od 1.9.2016-28.2.2017 nezamestnaná-podpora?
Od kedy pracuješ? Akú máš zmluvu-doba určitá, neurčitá? Nič nepodpisuj, dones im oznámenie o tehotenstve s prefotenou prednou stranou tehot.knižky-nemôžu ťa vyhodiť.
Kedy máš termín pôrodu?

kotatko12345
18. máj 2017

v tej prvej praci co som tam poberala rodicovsky tak tam som pracovala ud roku 2009 do 2016.termin mam aj v decembri a tehu este nemam.ale dr mi dal doklad ze som tehulka ..papier ktory podpisal a dal peciatku.. a teraz v tej praci len 2 mesiace kedze som pracovala v lakovni a ano na dobu urcitu do 30.6 .2017 mi konci skusobna doba

evittam
18. máj 2017

@kotatko12345 Prepáč, ale neviem či píšem "taliansky". Dátumy!!! Presné. Ak chceš presnú informáciu. Tak dolož k oznámeniu o tehotenstve ten doklad od lekára. Skúšobná doba ti už skončila? Teraz si čo - PN, pracuješ.....

kotatko12345
18. máj 2017

@evittam ved pisem ze od 7.4 do 30.6 mam skusobnu dobu...

kotatko12345
18. máj 2017

@evittam teraz som doma lebo veduca ma uz ako tehotnu nechce lebo tam je strasny smrad

kotatko12345
18. máj 2017

@evittam ale su aj ine pracovne miesta kde by ma mohli dat..kde nieje ten smrad z😉

evittam
18. máj 2017

@kotatko12345 Nie, nenapísala si to tak. Napíš presné dátumy, o ktoré som ťa žiadala - za celý rok 2016, a potom 2017.

kotatko12345
18. máj 2017

od 2013 do 27.6 2016 som bola na Md-rd od 27.6 do 30.8 som bola na dovolenke od 1.9.2016do konca 30.3.2017 som bola na urade .od 7.4 do 30.6.2017 mam pracovnu zmluvu na dobu urcitu..

evittam
18. máj 2017

@kotatko12345 Narok na MD ti vznika, len je otazne z coho ti ju budu pocitat. Ak nastupis na MD tento rok tak je možné,ze z príjmu za tu dovolenku.
@zalka, @majusqa77 ?

majusqa77
18. máj 2017

@evittam toto necham skor na zalku.. ale tiez sa priklanam k tomu, ze z roku 2016

kotatko12345
18. máj 2017

@evittam waw super.tak kde sa mam ist pytat na socialku??

evittam
18. máj 2017

@kotatko12345 Tak tam urcite nie. Ale skusit to možes, potom nam daj vediet co ti povedali.😉
A co sa ich chces spytat?