icon

Pôrodné na Slovensku

silvia5991
20. apr 2016

Dobry den mam narok na porodne zo sr ak momentalne pracujem v cr ale v 7.mesiaci sa ideme prestahovat naspat do sr(obaja mame trvaly pobyt na sr)..znama mi povedala ze musim od 14.tyzdna kazdy mesiac navstevovat svojho gynekologa v mieste trvaleho bydliska aby som dostala porodne..je to pravda?dakujem

zevdavamama
20. apr 2016

Ahoj, aby si získala príspevok pri narodení dieťaťa, musíš mať trvalý pobyt na SK, bydlisko na SK a čo sa týka tej podmienky návštevy gynekológa, je pravda, že od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu sa musíš zúčastniť raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u gynekológa, ale platí ti, aj keď si sa zúčastňovala na obdobných prehliadkach v cudzine. Inak potvrdzovať tlačivo na účely príspevku pri narodení dieťaťa bude gynekológ až po pôrode.

silvia5991
autor
20. apr 2016

Ano tu v cr mam svojho gynekologa a chodim pravidelne na prehliadky,budem potom potrebovat aj nejaky doklad od terajsieho gynekologa o tychto pravidelnych prehliadkach?

silvia5991
autor
20. apr 2016

A dakujem 🙂

pepemommy
20. apr 2016

Nie je to celkom pravda. Robim presne s tymto na UP. Od 1.1.2014 dali do zakona bydlisko, nestaci mat len trvaly pobyt na SR , tz, ze urad po podani ziadosti skuma, ci ma matka a dieta centrum zaujmu na SR. Budu na to vplyvat faky, kde sa dieta narodi, kde matka chodila ku gynekologovi, ci dieta ma pediatra na SR , lebo jednou z podmienok na porodne je od 1.1.2014 aj dohoda s pediatrom, kde je zdravotne poistenie matky a dietata. Pri podavani ziadost sa vypisuje aj tzv Vyhlasenie o bydlisku, kde sa presne uvadza, kde matka pracuje, kde ma pobyt, kde je zdrav.poistena, a pytaju sa aj na otca. Keby si nieco chcela blizsie, kludne napis IP 🙂
@silvia5991

fidorka7
20. apr 2016

@silvia5991 ako píše pepemommy, plus dôležité je, ak bude v čase narodenia dieťaťa otec dieťaťa pracovať už na slovensku /píšeš, že sa idete sťahovať nazad/. A inak, si tretí mesiac tehotná tak si t užívaj a nerieš peniaze momentálne, ešte si neprešla kritické obdobie. Tomuto celkom nerozumiem, načo to teraz riešiš, nikto nevie, aká bude situácia v čase narodenia dieťaťa.

zevdavamama
20. apr 2016

@pepemommy No ak sa presťahuje niekto na SK, v tomto prípade obidvaja rodičia, tak sa to musí odraziť aj na posudzovaní bydliska na účely príspevku pri narodení dieťaťa alebo nie? Aspoň mne z tej otázky vyplynulo, že idea je presťahovať sa na SK, porodiť na SK, chodiť k doktorovi na SK. Zamietol by UP napríklad žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa, ak by sa zistilo, že otec pracuje v zahraničí a mama je nezamestnaná?

fidorka7
20. apr 2016

@zevdavamama nie ale preukazovanie bydliska bude komplikovanejšie, ako keby otec pracoval na SVK. BUdeš musieť preukázať, že si sa nevrátila iba účelovo na krátku dobu, aby si vybrala pôrodné. A už naozaj prestaň špekuloivať, je to predčasné v tvojom prípade.

zevdavamama
20. apr 2016

@fidorka7 V mojom prípade? Ja tu nie som tehotná 😉

fidorka7
20. apr 2016

@zevdavamama sorry pomýlila som si ťa s autorkou 😀 😀 😀 ale čo nie je, môže byť, aby si nebola prekvapená 😝

silvia5991
autor
20. apr 2016

Dakujem zeny 🙂 ja viem ze je skoro 🙂 lenze priatel a jeho mama ma stale s tym otravuju,ja som im povedala ze to porodne potom dostanem len oni to chcu vediet na 1000% a uz mam z toho dost nervy...radsej im dam tuto diskusiu vytlacit na papier :D

zevdavamama
21. apr 2016

@silvia5991 pre mňa je to úplne legitímna otázka, bez ohľadu na týždeň tehotenstva. Ešte kým fungovalo dobrovoľné pripoistenie, koľké to riešili ešte predtým, než vôbec otehotneli 😉

vydrnik
21. apr 2016

Pre otehotnenim som bola neezamestnana,v dobe ked som mala nastupit doroboty som ostala tehu,od 4 mesiaca tehu som na Up dostala tlacivokde mi moj gyn vzdy potvrdil navstevu u neho a to iste aj bolo ked som lezala v nemocnici ako tehu vzdy mi tam napisali od_do som tam bola,pochadzam z Cr ale mam trvaly pobyt tu na SVK,aj zdrav.poistovnu mam na SVK,a ked sa maly narodil na UP zme vybavili RP,pridavky a ked mal 28 z papierom od pediatricky na UP a dostala som porodne

pepemommy
21. apr 2016

@zevdavamama vies tento zakon je tak "krasne a jednoznacne" napisany, ze dava priestor k setreniu aj spekulaciam. V zakone je ze urad ma povinnost setrit bydlisko. Ale v zakone je spominana len opravnena osoba tj matka a dieta, o otcovi sa nikde nepise ale v int normach je spominane, ze ak su pochybnosti v posudzovani bydliska urad setri aj zamestnanie a bydlisko otca. Ano v takom pripade by urad vyplatil porodne, aj otec je zamestnany mimo SR a matka je nezamestnana ale musi matka preukazat , ze zije na SR (navstava gynekologa, zdravotne poistenie, jej posledne zamestnanie, ked sa baby narodi - kde sa narodi , ci na SR a ked sa nenarodi dieta v SR ale napr v CR urad sa pyta, preco sa narodilo v CR ked matka tvrdi, ze zije na SR. Je vela pripadov kedy partner pracuje v CR, maju dieta ale matka zije tu, aj dieta tu zije preuklazatelne a v takých pripadoch matke porodne patri.

zevdavamama
21. apr 2016

@pepemommy ďakujem za vysvetlenie, viem, že napríklad v prípade rodičovského príspevku je problém, keď otec dieťaťa pracuje v EÚ a mama nemá slovenského zamestnávateľa, vtedy by si mali pýtať dávku tam, kde pracuje otec dieťaťa. Vôbec som netušila, ako je to pri príspevku pri narodení.

pepemommy
21. apr 2016

@zevdavamama áno lebo rodičak a prídavok sú koordinovatelne dávky a preto súvisia s výkonom zamestnania a pôrodné ide podľa národnej legislatívy je to sociálna výhoda

tehulka22
23. apr 2016

Ahojte pracovala som v cr a som tehotna mam tu gynekologa ale odchadzam naspet na sk na sk mam normalne trvaly pobyt chcem sa spytat mozem normalne pokracovat s poradnami u svojho gynekologa na sk??? Dakujem

admin_vierka
Odpoveď bola odstránená