icon

Pracovné miesto po materskej

boba0013
20. sep 2013

Dobré ránko chcem sa opýtat ked sa vraciam po troch rokoch naspet na pracovisko mala by som ist na to iste miesto alebo ako to je . Dakujem

danielatn
20. sep 2013

@boba0013 Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

liz_lemon
20. sep 2013

ZP
§157
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

zara13
23. sep 2013

@boba0013
v principe by si mala ist na povodne miesto, z ktoreho si odisla. Ak bolo toto miesto zrusene, mas narok na podobne pracovne miesto. Ak by takato moznost nebola, alebo by ti boli ponuknute podmienky s ktorymi nesuhlasis, mozes odmietnut a v takom pripade mas narok na skoncenie PP zo strany zamestnavatela a odstupne.

lentilkaza
25. sep 2013

a ake mam moznosti v pripade, ak zamestnavatel ma uz nechce na povodne miesto (uz tam je niekto iny), nuka mi poziciu o 3 pozicie nizsie a vypoved mi odmieta dat?

zara13
28. sep 2013

@lentilkaza - to ze tam je niekto iny, nie je dovod podla ZP, tomu cloveku mal ponuknut miesto na zastupovanie.
takze ty mozes trvat na svojom a chciet pracu podla povodnej pracovnej zmluvy.
hlavne nepodpisuj ziadnu novu zmluvu, alebo dodatok k zmluve s upravenymi podmienakmi - potom by si sa tazko domohla svojho prava.
Ak ti zamestnavatel ponuka inu pracu, mas pravo ju odmietnut a stale mas narok na vypoved zo strany zamestnavatela + odstupne, resp. dohodu a odstupne.
Celkom nerozumiem, ako si predstavuje, ze sa to vyriesi? co cakaju? ze das ty vypoved? to v ziadnom pripade nerob.
podstatne je aby si oficialnou cestou (pisomne, mailom - co je vhodnejsie) oznamli navrat ku konkretnemu dnu, a ak ti dovtedy neponukne nieco s cim budes suhlasit, tak k danemu datumu nastup do prace.
ale pripadne cakaj ze ta v ten den moze cakat vypoved z dovodov zrusenia prac. miesta a odstupne, resp. sa budu chciet dohodnut.
drzim palce

lentilkaza
1. okt 2013

@zara13 dakujem moc, ja som im navrhovala, nech mi daju vypoved s odstupnym, ale to odmietaju, momentalne je to na mrtvom bode, kedze som doma neni este 3 roky a zmenili sa podmienky u nas doma, takze este chcem zostat na rodicovskej