icon

Pracovné povinnosti počas rodičovskej dovolenky

27. júl 2025

Dobrý večer. Viem, že tu máme pár HR-istov a právnikov, tak snad mi niekto poradí 🙏:

- Skoncila mi materská, momentalne som na rodicaku. Mám dosť špecifickú pracovnú pozíciu (TPP). Zamestnavatel za mna nenašiel náhradu, čaká na môj návrat a momentalne to pláta ako sa dá. Bavili sme sa, že by som sa vedela čoskoro “vratit” do prace na +/- 10hod v tyzdni, keďže toto je max čo by som zvládla popri malej z domu. Samozrejne, že takto zvládnem robit len časť toho, čo pred materskou. Sefka tuto moju ponuku momentalne berie všetkými desiatimi. ALE:

- trochu sa obavám, že keď uz budem takto čiastočne pracovať, veľmi skoro (po 3-4 mesiacoch) ma začne tlačiť k navrátu na TPP/8hod denne. Rovno som jej povedala, že k tomuto sa určite nezaviažem, to by popri malej fakt momentalne nešlo (a nechceme ju zatiaľ dávať do jaslí/opatrovateľke).

- Ak k tomu (“tlaceniu”) dôjde, dostanem sa do veľmi nepríjemnej situácie. Nerada by som potom dávala dobrovolne výpoveď. NO PREDPOKLADAM, že ak potom neustúpim, teoreticky môžem dostať výpoveď za neplnenie si (všetkých) pracovných povinnosti podľa zmluvy ktorú som mala uzavretú pred materskou. OTÁZKA: Ochrani ma v takom prípade dodatok k existujúcej pracovnej zmluve, ktorý jasne špecifikuje obmedzený pracovný čas a obmedzené pracovne povinnosti prislúchajúce k tým cca 10tim hodinám/tyzdenne, ktorý by platil po celu dobu čerpania rodicaku? Alebo sa môžem chrániť tým, ze z pôvodnej zmluvy budem akoby stále na rodicaku a na tento vymedzeny cas uzavrieme radšej Dohodu?

Vopred veľmi pekne Dakujem za radu. Manželovu prípadnú matersku prosím teraz neriešte ;).

melanta
27. júl 2025

Doporučujem na skrátený úväzok dohodnúť samostatnú pracovnú zmluvu. Z pôvodnej ostaň na rodičovskej a uzavri novú dohodu alebo zmluvu na 10 hodín týždenne. Ak bude potrebné, zrušíš dohodu/zmluvu na skrátený úväzok a pôvodná zmluva ostane a vrátiš sa k nej po skončení rodičovskej. Určite nesúhlas s dodatkom k pôvodnej zmluve.

Čo sa týka toho, že očakávaš tlak, šéfku vopred písomne upozorni, že pracovať budeš iba počet hodín dohodnutých v skrátenom úväzku, ani o hodinu viac. Pokiaľ jej to nebude vyhovovať a bude tlačiť na vyšší úväzok, skrátený úväzok ukončíš a plnohodnotne sa budeš venovať dieťaťu na rodičovskej bez práce. Je problém zamestnávateľa, že nie je schopný nájsť náhradu počas tvojej rodičovskej.

terry658
27. júl 2025

@anonym_autor určite by som spravila dohodu o pracovnej činnosti. Ale má to svoje ale. Ak budeš mať nízky vymeriavaci základ a chceli by ste o rok ďalšie bábo, tak sa ti pokazí materská. Treba nato myslieť.

autor
27. júl 2025
@melanta

Doporučujem na skrátený úväzok dohodnúť samostatnú pracovnú zmluvu. Z pôvodnej ostaň na rodičovskej a uzavri novú dohodu alebo zmluvu na 10 hodín týždenne. Ak bude potrebné, zrušíš dohodu/zmluvu na skrátený úväzok a pôvodná zmluva ostane a vrátiš sa k nej po skončení rodičovskej. Určite nesúhlas s dodatkom k pôvodnej zmluve.

Čo sa týka toho, že očakávaš tlak, šéfku vopred písomne upozorni, že pracovať budeš iba počet hodín dohodnutých v skrátenom úväzku, ani o hodinu viac. Pokiaľ jej to nebude vyhovovať a bude tlačiť na vyšší úväzok, skrátený úväzok ukončíš a plnohodnotne sa budeš venovať dieťaťu na rodičovskej bez práce. Je problém zamestnávateľa, že nie je schopný nájsť náhradu počas tvojej rodičovskej.

@melanta Dakujem 🙏 (ps: dúfala som, že prave ty zareagujes 😉). Presne tak to aj chcem spraviť, akože cez tých 10h fakt “vlak nejede”, dcérka je na prvom mieste.

autor
27. júl 2025
@terry658

@anonym_autor určite by som spravila dohodu o pracovnej činnosti. Ale má to svoje ale. Ak budeš mať nízky vymeriavaci základ a chceli by ste o rok ďalšie bábo, tak sa ti pokazí materská. Treba nato myslieť.

@terry658 dakujem za pripomenutie. Na ten VZ myslím, chápem, kde vsade sa to odrazí (hoci dalsie dieta už v pláne nie je…).

anonym_aee361
27. júl 2025

Co by za to dali ine zeny;)ale melanta radi spravne