icon

Pracovný čas na rodičovskej dovolenke a OČR

kikundela
23. mar 2025

Ahojte. Možno mi tu poradíte alebo ma nevediete kde sa spýtať.... som na rodičovskom ale chcem ísť do práce na 4 hodiny. Zaujima ma ako vy to s ocr. Niekde na internete som čítala ze by som ten rodičovský musela prerušiť nastúpiť do práce asponna jeden deň a potom úst zase na rodičovský. Alebo tak nejak neviem ci som to správne pochopila . Mate niekto skúsenosti? Ďakujem

petamich
23. mar 2025

Akonahle sa vratis do prace co i len na hodinu denne tak si ukoncila rodicovsku dovolenku, nemocenske poistenie sa ti obnovi a budes mat narok na platenu OCR.

Rodicovsky prispevok je druha vec, ten poberas nadalej do 3-rokov dietata.

kikundela
autor
23. mar 2025

@petamich takže ten rodičovský to nejako neovplyvní ze do tej prace pojdem ....to potom nahlásené zamestnávateľ niekde na sociálnej?

petamich
23. mar 2025

Asi nechapem otazke 🙂 skusim vysvetlit
Pleties dve veci - rodicovsku dovolenku a rodicovsky prispevok. Rodicovsku dovolenku prerusis navratom do prace (je jedno aky uvazok), rodicovsky prispevok to nijako neovplyvni a budes nan mat narok do 3 rokov dietata.

A ano, ked sa vratis do prace, zamestnavatel ta prihlasi do Socialnej poistovne a obnovi prerusene nemocenske poistenie.

mamina7070
23. mar 2025

@kikundela napis presne co chces, zatial to vyzera ze len oklamat system a cerpat OCR a RP a nepracovat

lienka.7
23. mar 2025

@kikundela chceš byť na rodičovskom a čerpať OCRku? Z akého dovodu, si doma predsa, nechodíš do práce. Ci len tak na "prilepsenie"?
@petamich no iba ďalšia odrbavacka systemu, co iné... 🤷‍♀️

kikundela
autor
23. mar 2025

@petamich ďakujem ti 🙂

kikundela
autor
23. mar 2025

@lienka.7 nie ....chcem sa vrátiť do práce na polovičný úväzok...ale chcela som vedieť či budem môcť ísť na ocr kebyže mi ochorení deti a nebudem ich mat s kým nechať....nie som žiadna odrbovacka ..len si zatiaľ zisťujem ako to je.

mamina7070
23. mar 2025

@kikundela tak sa vrat do prace a ked nastane situacia ze musis ist na OCR tak na nu pojdes a pre deti si hladaj aj inu variantu ak budes casto na ocr mozes byt prva co odide

mogaa
23. mar 2025

@kikundela ano normálne budeš mať nárok na OČR.....ale akonáhle sa vrátiš do práce, už ťa zamestnávateľ môže prepustiť, teda ak budeš často na OČR a nájde si dôvod že ťa už jednoducho nebude potrebovať...

kikundela
autor
23. mar 2025

@mamina7070 ako jasne ze je jedna babka druha ...muž...aj keď chodi na turnusy robiť vonku....ale môže nastať situácia ze ich fakt nebudem mat s kým nechať... takže najprv si chcem poriesit ze áno bude s kým mat byt... a v tom najhoršom pripadne bude ta ocr.

lienka.7
23. mar 2025

@kikundela a teda kým ty budeš v praci, kto bude s dieťaťom?

danielahamar
23. mar 2025

@kikundela RP, práca a očr. Je to normálne vec, ja robím na 6h., som na predĺženom a ak treba, tak očr. Viac som doma ako v práci. Malý chodí do škôlky.

kikundela
autor
23. mar 2025

@lienka.7 muz keď bude doma. Babka druha babka ....ked budeš doma

kikundela
autor
23. mar 2025

@danielahamar ďakujem