icon

Prechádzam z materskej na rodičovskú. Aký je postup?

ajkadi
17. sep 2014

Ahoj baby aké papiere mi treba keď prechádzam z materskej na rodičovskú dovolenku?ďakujem 🙂

syssu
17. sep 2014

@ajkadi ak si dobre pamatam (a ak sa to nemenilo), potrebujes papier zo SP s datumom, kedy ti konci materska a ten zanesies na UP, z ktoreho poberas rodicak..

dubka29
17. sep 2014

Tak ako mamička predomnou este plus oznámiť písomne zamestnávateľovi

janikes
17. sep 2014

plus oznamit zdravotnej poistovni

gapa
17. sep 2014

- požiadať zamestnávatela o poskytnutie RD a uviesť rozsah + RL dieťaťa, ak si ho ešte nedala (dokedy máš nárok) + môžeš dať aj kopiu dokladu o dobe poberania mateského (ak budeš mať, aby si mzdárka skontrolovala, či to sedí s jej md)
+ môžeš sa spýtať mzdrky, či si máš zdr.poistovnu vybaviť sama, alebo ona oznámi poberanie RP (niektoré to stále robia, aj ked to nie je ich povinnosť, ale aj tak si to over v zdr.poistovni neskôr, či je to nahlásené)
- najneskôr 1vý den čerpania RD (ak nechceš medzeru v dôch.poistení ani 1den) na soc.poistovni prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov + prehlásenie o riadnej starostlivosti + kopia rodného listu, odporúčam si urobiť kopiu prihlášky a dať potvrdiť prevzatie pečiatkou soc.poistovne a založ k zápočtovým listom do dôchodku (nezabudni, že aj odhlášku musíš sama podať)
- na upsvar odbor soc.vecí a rodiny požiadať o rodič.príspevok (s prílohou potvrdenia zo soc.poistovne, dokedy poberáš materské + kopia RL ..) + sa spýtaj, kedy môžeš dostať potvrdenie o poberaní RP pre zdr.poistovnu
- na zdr.poistovnu oznámiť poberanie RP (ked budeš mať doklad z upsvar o tom, že si začala poberať RP)

zuzana2706
7. okt 2014

Poprosim radu. Dna 29.8.2014 mi skoncila materska. Čerpala som si staru dovolenku do 6.10.2014 a od 7.10.2014 nastupujem na RD. Musim nieco ja urobit? A co? Treba nieco niekam nahlasit? Prosim dajte mi info

tisa82
7. okt 2014

Nie ty nemusíš nič, všetko zmeny nahlasuje tvoj zamestnávateľ.