icon

Prechod z rodičovskej dovolenky na materskú dovolenku

24. sep 2025

Ahojte, viete mi poradiť ako to je s papiermi? 8.10. bude mať prvá dcéra 3 roky a 30.10. mám nástup s druhým dieťaťom na materskú. Ďakujem

melanta
24. sep 2025

Pracovný pomer ti trvá? Ak áno, najneskôr 8.9. si mala v práci oznámiť, čo bude ďalej po skončení RD a že 30.10. nastupuješ na MD. Ak na MD nastupuješ 30.10., na obdobie medzi starou RD a novou MD si si mala dohodnúť čerpanie dovolenky alebo inú dohodu so zamestnávateľom.

melanta
24. sep 2025

Ešte doplním - aby ti neprestal chodiť rodičovský prídavok, tak do 8 kalendárnych dní od skončenia RD musíš na úrad práce poslať Oznámenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa po dovŕšení troch rokov jeho veku na účely prídavku na dieťa. Dokument nájdeš v tomto linku.

https://www.upsvr.gov.sk/vzory-ziadosti/vzory-z...

Ak si nezamestnaná - medzi RD a MD máš dieru, za tie dni je potrebné zaplatiť zdravotné poistenie. Buď si ho zaplatíš sama ako samoplatca, alebo ak chceš, aby to za teba zaplatil štát, tak buď sa na tie dni eviduješ na úrade práce alebo sa na tie dni eviduješ v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

autor
24. sep 2025
@melanta

Ešte doplním - aby ti neprestal chodiť rodičovský prídavok, tak do 8 kalendárnych dní od skončenia RD musíš na úrad práce poslať Oznámenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa po dovŕšení troch rokov jeho veku na účely prídavku na dieťa. Dokument nájdeš v tomto linku.

https://www.upsvr.gov.sk/vzory-ziadosti/vzory-z...

Ak si nezamestnaná - medzi RD a MD máš dieru, za tie dni je potrebné zaplatiť zdravotné poistenie. Buď si ho zaplatíš sama ako samoplatca, alebo ak chceš, aby to za teba zaplatil štát, tak buď sa na tie dni eviduješ na úrade práce alebo sa na tie dni eviduješ v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

@melanta som zamestnancom vlastnej firmy, ale tam som k 31.8. ukončila pracovný pomer.
Skúsim sa teda poradiť so mzdarkou čo bude pre mňa najlepšie. Či si to zaplatiť sama, alebo ako to vyriešiť.
Dcéra od 1.10. nastupuje do škôlky.