icon

Prečo je potrebný súhlas zamestnávateľa?

23. sep 2024

Su tu nejake mzdarky? Vraj zamestnavatel musi suhlasit, ked sa chcem pocas neplateneho volna prihlasit do zdravotnej poistovne ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov". Vie mi niekto povedat preco je potrebny suhlas zamestnavatela? Lebo v poistovni ziadny suhlas zamestnavatela odo mna nechcu, tak tomu nerozumiem.

alenah31
24. sep 2024

samozrejme, že nie je potrebný súhlas zamestnávateľa. Potrebný je súhlas zamestnávateľa pokiaľ žiadaš o neplatené voľno. Ale to, ako budeš evidovaná počas NV - či ti ho bude platiť štát alebo ty sama - to môže byť zamestnávateľovi fuk.

natalienka12
24. sep 2024

A tebe zamestnavatel pisomne povolil neplatene volno? Lebo zrejme sa pytas na toto, zdravotnej poistovni je to jedno, lebo ak ti povoli neplatene volno tak ta mzdarka odhlasi z poistenia a zamestnavatelovi je jedno, co bude s tebou.

autor
24. sep 2024

@natalienka12 ano, neplatene volno nebol problem . ale vo viacerych diskusiach som citala, ze ak sa chcem prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tak s tym musi zamestnavatel suhlasit (ale pravda je, ze nikde inde okrem modreho konika som tuto info nenasla).
Tak ste ma potesili, ze ziadny suhlas nie je potrebny a nemusim to uz dalej riesit. Dakujem vam 🙂

natalienka12
24. sep 2024

Zavolaj na personalne oddelenie a opytaj sa ku akemu dnu ta odhlasuju z poistovni. Zamestnavatel za teba nebude uhradzat odvody. A zdravotku platit musis, takze bud budes poistenec statu alebo samoplatca. Zamestnavatela to nezaujima ako si to zariadis. Podstatne je mat suhlas na neplatene volno.

autor
24. sep 2024

@natalienka12 datumy viem, to budem mat uvedene na ziadosti o neplatene volno, cize viem kedy sa prihlasit do ZP.
Jedine co mi napada, ze zamestnavatel si ma da do nejakej kolonky, v tomto pripade neplatene volno a k tomu bude patrit nejaky kod, ktory predpokladam bude posielat do zdravotnej poistovne. Ale ja v zdravotnej poistovni budem vedena pod kodom ktory pripada pre "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" . A tu bude nesulad. Teda aspon ja s mojimi chabymi vedomostami o mzdach a odvodoch sa domnievam, ze jedine tu by mohol byt problem.kazdopadne ak vy s tymito vecami pracujete, tak to viete lepsie ako ja

lilinka88
24. sep 2024

Zrejme to bolo myslené tak,že ak ti trvá zamestnanie a ty sa napr po RD nechceš vrátiť do práce a na zdravotnej poisťovne chceš byť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak to ide iba cez neplatené voľno a k tomu potrebuješ súhlas zamestnávateľa. Teda,aby si rozumela správne, keď skončí RD a chceš byť naďalej doma, musíš riešiť zamestnanie,ako to tam ospravedlniť a možnosťou je neplatené voľno, s ktorým musí zamestnávateľ súhlasiť. Ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov je už potom len tvoj status v zdravotnej poisťovni,aby si si poistenie neplatila sama, sociálne máš prerušené, to neriešiš.

ywana1983
25. okt 2024

Prosim ta vies mi poradit, co napisat zamestnavatelovi pri podani ziadosti o neplatene volno.. (nejake formulky patagrafy.. ) Dcera dovrsi 3 roky ale nezobrali ju do skolky a zostanem s nou doma.Dakujem.