icon

Prečo mám najnižšie tehotenské pri druhom tehotenstve?

emiliachuda
21. feb 2024

Ahojte chcela by som sa spýtať. Pracovný pomer mam.na dobu neurčitú. V septembri 2022 sa mi narodil syn tehotenske som mala.na deň 9.22e
Teraz som znova tehotná, termín mam 29.7.2024 . Zo sociálnej poisťovne mi prišlo ze mam nárok na tehotenské vo výške 8.57e ( čo je to minimum pre rok 2024) od 22.1.2024. Ako je možné že mi vyšlo to najnižšie možné tehotenské, keď predtým.to bola vyššia suma? Poprípade materskej a rodicaku som.nikde nepracovala.
Dakujem

diefca
21. feb 2024

@emiliachuda pretoze predtym sa ti to pocitalo z denneho vymeriavacieho zakladu, t.j. vlastne z hrubej mzdy, kedze si pred otehotnenim pracovala. Tam patria vsetky bonusy, priplatky, apod. Pri retazovom porode to rataju zo zakladnej mzdy. Tam sa nezapocitava napriklad ani pohybliva zlozka. Pri vypocte materskej to zial bude obdobne.

emiliachuda
autor
21. feb 2024

@diefca aha to som.vobec nečakala ze tak bude ale na internete som čítala o nejakom.zakone ktorý je od roku 2019 a hovorí o tom ze nemôže byť nižšia materská pri reťazové materskej nez.bola..takže to nie je pravda?

diefca
21. feb 2024

@emiliachuda mozes prosim poslat link na ten clanok? Toto som nezachytila, zaujimalo by ma to. Vdaka

emiliachuda
autor
21. feb 2024

@diefca https://www.najmaterska.sk/post/reťazový-pôrod-... ...túto je to písané.

Takze ja som.myslela ze keď sa to týka materskej sa to týka aj tehotenskej ale teda asi nie

alenah31
22. feb 2024

@emiliachuda tehotenské a materské sú rozdielne dávky vyplácané z rovnakého poistenia. V r. 2019 kedy prišiel do platnosti zákon a tom, že tzv. druhé "reťazové" materské nesmie byť nižšie ako prvé (v prípade, že medzi tým poistenec nemal znovu príjem) tehotenská dávka ešte neexistovala - tá je v platnosti od 4/2021 a so zákonom o reťazovej materskej z r. 2019 nemá vôbec nič spoločné.

diefca
22. feb 2024

@emiliachuda aha, vdaka. Len ja som
Medzi RD a MD cerpala dovolenku, takze mna sa to asi netyka 🤔 musim pozriet presne znenie toho zakona