Prečo nemôžem porodiť pred 12. aprílom 2026?
Ahojte potrebujem poradiť ohľadom materskej..
Rok 2025:
Od 27.12.2024 materská dovolenka + stále prebiehajúci TPP do dňa 31.3.2025
Materská až do 23.8.2025 potom prechod na rodičak bez TP, bez dohody. V decembri 2025 dohoda z ktorej bolo platene nemocenské poistenie od 19.12-31.12.2025.
V roku 2024 dohoda od 1.9.2024 do 22.10.2024 z ktorej bolo tiež platene nemocenské poistenie. Súbežne s touto dohodou som mala spomínaný TPP od 1.9.2024 ktorý trval ako som vyššie spomínala do 31.3.2025.
Som aktuálne tehotná. Dátum pôrodu mam 12.4.2026.
Január a február roku 2024 som bola tiež na pracovnú zmluvu.
Tehotenská dávka mi bola priznaná už v októbri 2025
Ako to bude s materskou?
Keď som volala na sociálnu poisťovňu povedali mi ze nemôžem porodiť pred 12.4.2026 lebo inak mi materská nebude schválená asi.
Prečo?
🫣
Sú to za mňa veci kde by človek nemal dostať nejasné odpovede..
Ďakujem ak niekto vie vysvetliť a pomôcť 🙏
K termínu pôrodu musíš mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky. Takže ak ti tých 270 vychádza akurát k 12.4., tak to znamená, že 13.4. to už za posledné 2 roky (počíta sa to presne na dni) budeš mať iba 269 dní a tým pádom nárok na materské mať nebudeš. Daj si na papier dni poistenia a počítaj.
Na tehotenské musia byť podmienky splnené k 13tt, na materské k termínu pôrodu.
Tak neporod.
@anonym_f37edb ako vážne? 🙂 reálne si myslíš že žena si môže vybrať kedy bude rodiť?
spocitaj si dni, ze ktore si si patila NP a budes mat odpoved
"Na získanie materskej (materskej dávky) v SR je potrebné byť nemocensky poistený aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom a v čase nástupu (6-8 týždňov pred pôrodom) byť poistený alebo v ochrannej lehote"
K termínu pôrodu musíš mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky. Takže ak ti tých 270 vychádza akurát k 12.4., tak to znamená, že 13.4. to už za posledné 2 roky (počíta sa to presne na dni) budeš mať iba 269 dní a tým pádom nárok na materské mať nebudeš. Daj si na papier dni poistenia a počítaj.
@melanta ved práve to osm rátala a za posledné dva roky nemocenské poistenie k dátumu 12.4.2026 mam až 370 dní takže nechápem kde je problém
spocitaj si dni, ze ktore si si patila NP a budes mat odpoved
"Na získanie materskej (materskej dávky) v SR je potrebné byť nemocensky poistený aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom a v čase nástupu (6-8 týždňov pred pôrodom) byť poistený alebo v ochrannej lehote"
@viestta áno dní k pôrodu mam 370 až. Co je v podstate o 100 viac. Ale aktuálne som od 31.12.2025 bez nemocenského poistenia ( v tom čase som už bola tehotna)- dohoda a vlastne som na rodičovskom príspevku.
@anonym_f37edb ako vážne? 🙂 reálne si myslíš že žena si môže vybrať kedy bude rodiť?
@anonym_autor Sorry, nazov tej temy ponukal taku odpoved. Samozrejme, ze si nemyslim, ze sa prirodzeny porod da naplanovat.
@melanta no ja som vedela tak, ze aj na materske musia byt podmienky splnene k datumu nastupu na matersku, nie k datumu porodu, ci sa daco zmenilo?
@anonym_autor kedy mas tp ? Lebo na materskú sa chodí skor, nie v den narodenia
Ak si myslíš, že toto je zrovna niečo, čo dokážeš ovplyvniť, tak veľa šťastia prajem. 🙏
@melanta no ja som vedela tak, ze aj na materske musia byt podmienky splnene k datumu nastupu na matersku, nie k datumu porodu, ci sa daco zmenilo?
@anonym_15ef01 áno, máš pravdu. Podmienku 270 dní musí matka spĺňať ku dňu nároku na materské, čo je obvykle tých 6 týždňov pred pôrodom.
Áno baby 🙂 nastúpiť som mala skôr preto osm im tam volala ze ako je možné že stále neprišlo rozhodnutie tak mi povedala ze ak pred dátumom pôrodu zena nemá aspoň 330 dní poistenia (áno 330 dobre čítaš) tak oni čakajú na deň pôrodu ci schvália alebo nie. Dátum pôrodu mam určený na 12.4.26 mam presne k tomuto dátumu za rok 2024/25 presne 277 dní co znamená že ak porodim o 8 dní neskôr t.j.20.4.2026 tak vlastne mi tu materskú neschvakia lebo k dnu pôrodu budem mat 269dni nemocenského poistenia. ;) ze ten zákon o 330 dňoch je ich metodické usmernenie v práci, takže vlastne takto sa snaží socialka obrat matky o peniaze..ja chápem ze kpec materských a pn a podobne je teraz účelových ale toto je trosku moc už 🙂
@anonym_15ef01 áno, máš pravdu. Podmienku 270 dní musí matka spĺňať ku dňu nároku na materské, čo je obvykle tých 6 týždňov pred pôrodom.
@anonym_15ef01 áno k dnu pôrodu alebo k dnu nástupu? Lebo mne tvrdila k dnu nástupu a k dnu pôrodu mam za posledné dva roky 277 dní a k nástupu určte viac keďže nastupovať som mala 1.3.2026
@melanta a ak som na materskej dovolenke a mam počas nej TPP ale vymeriavací základ za mesiac január až marec bola 0 môžu mi tieto dni vylúčiť z poistenia?
@melanta nemá pravdu, nárok na MD musí spĺňať ku dňu pôrodu. Ty si dobre na začiatku písala.
@zalka zalka áno k tomu dátumu pôrodu mam 277 dní. 🙂 takže ak by som rodila neskôr tak sa mi tie dni znížia oni mi môžu poslať papier s tým že vlastne mi to zamietli... Ak teda chápem tomu správne. Vidím že viackrát si zapojená v rôznych diskusiách. Vedela by si mi prosím ťa odpovedať? 🤗ďakujem pekne
@zalka zalka áno k tomu dátumu pôrodu mam 277 dní. 🙂 takže ak by som rodila neskôr tak sa mi tie dni znížia oni mi môžu poslať papier s tým že vlastne mi to zamietli... Ak teda chápem tomu správne. Vidím že viackrát si zapojená v rôznych diskusiách. Vedela by si mi prosím ťa odpovedať? 🤗ďakujem pekne
@anonym_autor nezoberú ta... Ak porodí, že ti nárok vznikne tak ti všetko odo dňa nástupu na MD vyplatia.
@anonym_autor nezoberú ta... Ak porodí, že ti nárok vznikne tak ti všetko odo dňa nástupu na MD vyplatia.
@zalka a kedy je ten čas dokedy môžem porodiť aby mi teda materská bola schválená? Vieš mi v tom poradiť prosím ťa? 🙂 pretože mne to vychádza ze ak porodim do termínu, aj par dni po termíne tak stále nárok na materskú priznaný mam mať. Ďakujem.
@zalka a kedy je ten čas dokedy môžem porodiť aby mi teda materská bola schválená? Vieš mi v tom poradiť prosím ťa? 🙂 pretože mne to vychádza ze ak porodim do termínu, aj par dni po termíne tak stále nárok na materskú priznaný mam mať. Ďakujem.
@anonym_autor ja neviem. Nakoľko túto dohodu citujem ta " V decembri 2025 dohoda z ktorej bolo platene nemocenské poistenie od 19.12-31.12.2025." asi SP prekvalifikoval na nepravidelný príjem skrz to ze trvala len v 1 mesiaci.
Preto ta možno plasia, že len k 12. Máš splnené podmienky... Fakt netuším. Pozri si individuálny účet poistenca aké tam máš poistenia a co sa ti ráta.
@anonym_autor ja neviem. Nakoľko túto dohodu citujem ta " V decembri 2025 dohoda z ktorej bolo platene nemocenské poistenie od 19.12-31.12.2025." asi SP prekvalifikoval na nepravidelný príjem skrz to ze trvala len v 1 mesiaci.
Preto ta možno plasia, že len k 12. Máš splnené podmienky... Fakt netuším. Pozri si individuálny účet poistenca aké tam máš poistenia a co sa ti ráta.
@zalka Ráta sa mi presne všetko to čo som písala, to je dokopy 277 dní k 12.4.2026 🙂 aj ta dohoda... Akurát mi vynali tri mesiace januar-marec 25 a to nemali na to právo keďže ide o súbeh materskej + som mala stále trvajúci TPP a to by mi mali tiež tie tri mesiace rátať
@zalka Ráta sa mi presne všetko to čo som písala, to je dokopy 277 dní k 12.4.2026 🙂 aj ta dohoda... Akurát mi vynali tri mesiace januar-marec 25 a to nemali na to právo keďže ide o súbeh materskej + som mala stále trvajúci TPP a to by mi mali tiež tie tri mesiace rátať
@anonym_autor no ozaj ťažko povedať... Asi ste sa nepochopili.
@anonym_autor podla našich zákonov ano😂 logiku v tom nehladaj
@melanta ved práve to osm rátala a za posledné dva roky nemocenské poistenie k dátumu 12.4.2026 mam až 370 dní takže nechápem kde je problém
@anonym_autor ahoj, mohli sa pomylit u mna im program nezaratal iste poistne obdobie, chcela som sa odvolat, ale potom to stiahli a prekontrolovali, volala mi.veduca nakoniec, ze urobili chybu, teda softver urobil chybu. Ale ak by som sa neozvala, prosiel by mi papier, ze nemam na materske narok. Velmi som bola vtedy nahnevana, lebo pracovnicka reagovala arogantne na moje namietky. Tiez mi povedala do telefonu, ze nesmiem porodit pred datumom XY.
@anonym_autor volala by som veducej pobocky, pripadne podala odvolanie, ak to mas uz oficialne, podla mna chyba softveru.
@anonym_autor nechce sa mi všetko čítať, ale tie dohody si mala vždy zaplatené? Nemala si tam niekedy 0€?
Nikto ťa o nič neoberá. Podmienka 270 dní nemocenského poistenia musí byť splnená ku dňu pôrodu. Keďže na materské sa môže nastúpiť už 8 týždňov pred termínom pôrodu (čo sú 2 mesiace = 60 dní), čiže spolu 270+60=330 dní. To,že spĺňala 270 dní ku dňu nástupu na materskú, neznamená,že ju budeš spĺňať aj ku dňu pôrodu, preto je tam tých 60 dní, o ktoré môžeš nastúpiť na materské pred pôrodom. V týchto prípadoch sa vždy čaká na deň pôrodu, ku ktorému sa vyhodnotí splnenie podmienok na priznanie nároku. Ak podmienky budú splnené, materské sa prizná a bude doplatene odo dňa nástupu. Ak nesplniš, nárok sa zamietne a pôjdeš na úrad práce žiadať o RP
@viestta áno dní k pôrodu mam 370 až. Co je v podstate o 100 viac. Ale aktuálne som od 31.12.2025 bez nemocenského poistenia ( v tom čase som už bola tehotna)- dohoda a vlastne som na rodičovskom príspevku.
@anonym_autor kde si zobrala 370 dní?
Keď počítam pracovný pomer od 1.9.24 do 31.3.25, dohodu od 1.9.24 do 22.10.24 a od 19.12.25 do 31.12.25 je to 277 dní. Orientačne sa dni počítajú od 4/24 do 4/26, čiže ten počet 277 by si mala mať nech porodis pred termínom aj po ňom (skôr ti pracovníčka hovorila všeobecné k akej situácii by mohlo dôjsť a nepochopili ste sa úplne). Je to hraničné, ako som písala vyššie, v prípadoch, keď je menej ako 330 dní nemocenského poistenia, čaká sa do pôrodu

Tak neporod.