Predĺženie rodičovskej, ak dieťa trpí atopickým ekzémom
ahojte mamicky,nedavno som o tomto pocula ale zatial som sa este nikde neinformovala.moj maly ma atopicky ekzem od 6. mesiaca ( ja sama trpim tym istym od detstva,cize bohuzial to po mne zdedil).led dovrsi dieta 3 rok,zevraj sa da poziadat aby som mohla s nim este zostat doma dalsie 3 roky.mne osobne sa to cele az tak nezda,lebo potom dost vela deticiek by asi zostalo doma...viem ze treba potvrdenie od kozneho lekara ze dieta trpi atopickym ekzemom ( a nedavon mal aj 3x zihlavku,raz sme dokonca aj museli zostat v nemocnici), potom to treba zobrat do poistovne a ak to schvalia tak mozem zostat s malym doma,clovek by mal aj dostat mesacne AZ 200 eur... 🙂 a ze este moze chodit na pol dna do skolky...nemate niektora skusenosti ohladom tejto veci???dakujeeeeem!!!!!!!
mal astmu aj bezlepkovu dietu.
Ja mám akurát predĺženú rod. dovolenku z dôvovdu nepriaznivého zdrav. stavu dieťaťa. Treba to vybavovať skôr ako dieťa dovŕši 3 roky, tak cca 2 mesiace pred tým. Na úrade práce ti dajú tlačivo, pediatrička ho povypisuje, a musíš doložiť lekárske správy za posledného pol roka ktoré sa týkajú tých zdravot. problémov. Zanesieš na úrad práce a do mesiaca máš vyrozumenie. Čo sa týka tej škôky a práce to ti presne neviem povedať, ale moja kamoška je doma na predĺženej rod. dovolenke - teda konkrétne jej manžel a malý chodí do škôlky normálne na celý deň a manžel normálne pracuje. To som si istá. Neviem či záleží na diagnóze, lebo jej syn je autista a škôlku navštevuje teda špeciálnu pre takéto detičky.
taniyahtaniyah a cinnamon111 dakujem vam za pomoc.vsak sa niekde popytam na urade,alebo mam sa spytat hned radsej pediatricky?ale dakujem velmi pekne za pomoc ;)
no popýtaj sa doktorky, ale napr. ja som našla na nete zoznam diagnóz, ktoré spadajú do tohoto hodnotenia, a kea´d som našla v zozname aj tú našu, tak som to šla vybavovať.
chod na urad tam sa opytaj a oni ti potom daju tlacivo ktore das doktorke a koznej...teda aspon ja som to tak robila=)
inac to je dobra volovina. dietatu sa stav ekzemu v skolke nezhorsi ani ine deti sa nenakazia. Ked sa koza rano a vecer natrie, da sa dobre udrziavat, jediny problem je, ze treba viac penazi na kozmetiku, kremy, tak mal by sa to volat nejaky prispevok a nie predlzena materska.
kompenzacia na ekzem je ... 18 eur aj volake drobne...
baby mi mame astmu a nam nepredlzili do skolky nechodi chodime na odborne vysetrenia este 4, a zamietli
@taniyahtaniyah ahoj, chcem sa opytat o akej kompenzacii hovoris? kde sa to da vybavit? nemas niekde prosim link, kde by sa o tom dalo docitat viac?
to pojdes na urad ze chces kompenzaciu na dieta ze trpi ekzemom a oni ti daju papiere. tie das doktorke vypisat potom je dobre ked to das aj koznej len ti tam musi uviest ze dieta ma atopicu dermatididu!!! ci nieco take.ked ti to tam nenapise tak mas smolu ako ja tento rok=DDpotom ta predvolaju k tej doktorke co robi na urade doneses zdravotny zaznam tam spise cim dieta trpi a potom cakas na vyrozumenie. zaznam od poslednej navstevy u koznej v karte nemoze byt starsi ako pol roka.ale to ti isto daju ak mas v karte pisane dermditida atopica.ti daju kompenzaciu na hygienu co je 18 eur.ak nechapes pytaj sa lebo sa vyjadrujem ako somar som v praci=DDD
@taniyahtaniyah takze poporiadku 🙂 na aky urad mam ist? tych 18e je mesacna kompenzacia? da sa uplatnit aj spatne?
o tej kompenzacii som ani ja vôbec nevedela ...tiez som na predlzenej materskej , mala ma atopic ekzem a alegie na potraviny ...
na urad prace tam sa to vybavuje vsetko.18 eur aj volake drobne je konecna kompenzacia....ja som bola napr predvolana s tym ze mam doniest dalsie papiere a nedoniesla som ....tak mi ju pozastavili aked som ich doniesla mi ju doplatili aj spatne.=)
maly ma tiez alergie na potraviny a ma aj bezlepkovu.ale tu nam neuznali lebo nemal spravene gastro vysetrenie cez zaludok len sonom. takze na potravinove alergie sa kompenzacia nevstahuje....ale kedze mal vela alergii astmu a ekzem tak som mala platenu do 6 rokov.
len treba vybavyt vsetko vcas,ja som si chcela vyzdvyhnut papiere na urade,lebo som isla okolo a pani `zlata` mi povedale nech pridem 2 tyzdne pred ukoncenim materskej....haha...velke ..........................treba ist aspon 2-3 mesiace pred,lebo na urade vzdy nieco chyba co treba este dodatocne zobrat a oni zas maju 1 mesiac na rozhondutie!
@taniyahtaniyah v akom stave to mal tvoj maly vcase kedy si si to vybavovala? inak,dakujem za info... skoda ze som na to nenarazila skor. mam 2 deti s AE, prva to uz ma OK a druha to ma relativne pod kontrolou, tak neviem ci sa do toho idem pustit.
moj este nema 3 roky ale ekzem ma od 6 mesiacov,ja sama at. ekzem od detstva,aj kupeloch som bola...cize to ma po mne.ja este len pojdem vybavovat zaciatkom leta....zato ze to skusis nic nedas!...len do toho ;)
teraz vybavovala co kompenzaciu ci materku?=)) moj mal tazky ekzem.aj na liecenie chodil aj v ba lezal co mal silny zapal teploty triasku...rodicovsku som vybavovala skor asi mesiac dva pred skoncenim 3 rokov u kompenzacii je to jedno...=)
@taniyahtaniyah cize si s malym riesila dva posudky, jeden pre kompenzaciu tzp ( cize mate aj preukaz tazkeho zdravotneho postihnutia??) a jeden pre predlzeny rodicak?
ano boli to dva posudky jeden o predlzenie druhy o kompenzaciu.....a potom som si samozrejme hned dala aj ztp preukaz..bolo to behaciek az az ale vyplatilo sa. 🙂
cize vlastne 3 posudky....
@taniyahtaniyah dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako ste vybavili preukaz zťp, na astmu či atopický? máme oboje..+adhd, ..neustále chorý
@taniyahtaniyah prosím vás ako mam žiadať to tlačivo na ten ekzém myslím najprv na úrad. Tam si musím vypýtať ale neviem ako 😬
@krisztuska treba ísť naozaj tak 2, 3 mesiace dopredu. Od Dr potvrdený papier ktorý to dajú na úrade prace a fotokópie zdravotnej dokumentácie kde je diagnoza potvrdená. Dieťa môže chodiť do skolky na 8 hodín ak máš Rd predĺženú zo zdravotných dôvodov. A na alergo ste sa neskúšali vypýtať... môj syn má atopisky len keď zje niečo na čo ke alergicky.
@3petka myslís ze sa môžem pustiť do doho teraz? Mne bolo povedané ze áno to mam jedno kedy ci teraz alebo v lete. Mala ma od 3.mes ekzém a mame 2.5r Sme pravidelne na alergo. Na kožnom sme boli v starom roku. Preto sa pýtam lebo neviem dnes idem sa spýtam ale neviem kde najprv ísť ci k Dr. Alebo na úrad? Sestra mi povedala ze na úrad tak neviem.
@3petka môžem a spytat to ked si poziadam o predĺžený tak mi budú ďalej vyplacat rodicaku?alebo budem doma len na predlzenom . Ale bez €
@lenulik0000 Keď je to zo zdravotných dôvodov a dieťa ma diagnózu, a papiere ti na ÚP schvália tak budeš mať platenú. Pokiaľ nie tak len na zdravotke sa nahlásich že sa staráš o dieťa do 6 rokov a vtedy je neplatená no dieťa môže ísť do školky len na 4 hodiny.
Musíš ísť na úrad práce pre tlačivo. Dáš ho vypísať detskej obvodnej lekárke a k tomu tlačívu potrebuješ ešte od 2 odborných lekárov posudky lekárske nálezy. To je na tebe od ktorých. To všetko zanesies na úrad práce a oni ty do mesiaca napíšu odpoveď. A keby ty predĺžili tak len na rok. Takto musíš každý rok si podávať žiadosť. Neschvaluju na 3 roky. Len po roku.

ahoj ja som bola doma do 6 rokov.najprv ma nechali rok doma.a potom po roku si ma predvolali ci sa stav zlepsil a ked sa nezlepsil tak ma nechali doma az do 6 rokov.ale mimi toho ma aj astmu dietu....mas narok aj na kompenzaciu co je okolo 18 eur.