icon

Prepočet materskej pri otehotnení po rodičovskej dovolenke

19. jún 2025

Baby, prosím poraďte.
Malý mi má 2 roky a máme ho ďakujúc IVF.
Pred rokom sme sa dali na druhé kolo IVF, dúfala som že sa to podarí a budem mať reťazcovú materskú.
Zakomplikovalo sa to, akurát čakám na verdikt či sa jedná o mimomaternicové alebo MA.
Áno, kalkulovali sme to takto lebo sa do starej práce nerada vrátim. Nebudem sa vedieť venovať naplno deťom a rodine.
Termín do ktorého by som to ešte možno stihla je ak otehotniem do augusta. Kedže sa jedná na 90% o mimomaternicové, tri mesiace minimálne budeme musieť čakať na KET.
Mám všetko naštudované ohladom reťazcovéj ale ako to je keď by som otehotnela npr v oktobri?
RD mi končí júl 2026.
Budem musiet v júli nastupiť do práce, to mi je jasné ale z čoho sa bude prepočitavať materská kedže tam reálne odpracujem max 2 mesiace?
Ďakujem 🙂

e1i
19. jún 2025

V case ked prve bude mat 3r musis byt uz na materskej aj ked len 1 den. Takze teoreticky dieta sa moze narodit aj 6t po 3r prveho

lilinka88
19. jún 2025

stále by sa počítalo materské z pravdepodobného vymeriavacieho zakladu

autor
19. jún 2025
@lilinka88

stále by sa počítalo materské z pravdepodobného vymeriavacieho zakladu

@e1i
@lilinka88 Ďakujem baby.
V prípade že by som otehotnela ešte neskoršie, ako by to bolo? Keď by som sa vrátila do práce a odpracujem si do začiatku dalšej materskéj, z čoho sa to vypočíta?
Jedna, dve výplaty stačia na výpočet?

lilinka88
19. jún 2025

Pokiaľ ide o takýto dlhodobý pracovný pomer, výpočet je z predchádzajúceho roka. Ak bol predchádzajúci rok celý RD, výpočet je z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Ak predchádzajúci rok pred nástupom na materské je aj odpracované, počíta sa z reálne dosiahnutých VZ

autor
19. jún 2025
@lilinka88

Pokiaľ ide o takýto dlhodobý pracovný pomer, výpočet je z predchádzajúceho roka. Ak bol predchádzajúci rok celý RD, výpočet je z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Ak predchádzajúci rok pred nástupom na materské je aj odpracované, počíta sa z reálne dosiahnutých VZ

@lilinka88 ďakujem moc 😊 vážim si to 😊