icon

Prestup z rodičovskej na materskú

weweru
18. nov 2013

Prajem pekný deň.

Som v 34tt a som zatiaľ na rodičovskej dovolenke. O tyzden mám nastúpiť na materskú. Chcela by som sa opýtať...
1) ak som si pred prvou MD dobrovoľne pripoistila, prenesie sa mi to aj na túto MD?
2) ak dostávam teraz 190 eur rodicovsku a v zamestnaní mám minimálnu mzdu, klesne mi to? Koľko by to asi vyšlo?
3) predpokladám, že odpoveď na 2) bude že áno, klesne, tak: viem tomu nejako predísť alebo zabrániť? ...napr. nenastupit na MD, ale rovno na RD?

...pred nástupom na prvú MD som bola zamestnaná 3 roky, ako vyžaduje zákon.

Vďaka za pomoc.

zalka
19. nov 2013

@weweru Kedy ti skončilo DNP? lebo automaticky sa ti nič neprenesie .. takže otázka je kedy ti skončilo DNp či ešte sa môžeš den pred nástupom na MD prihlásiť na DNP alebo nie ..
a v zamestnaní ti mzdárka môže napísať vyššiu sumu lebo MD bude z predpokladaného príjmu .. ale zminima ani ona maximum neurobí.

miriem
19. nov 2013

@zalka To ma naozaj mzdarka taku moznost, ze ked som pred 1.materskou zarabala trebars 850€, tak teraz mi napise do parierov 1000€ aby mi trochu zdvihla matersku? Ja som myslela, ze sa dokladuje posledny prijem pred 1 materskou. To by bola pre mna zaujimava informacia. Uz len presvedcit mzdarku 😀 Je to legalne, alebo take potichucke vyuzivanie nejakej diery v zakone? Vdaka za info.

zalka
19. nov 2013

@miriem samozrejme je to legálne .. ak sa zvyšovali počas tvojej RD mzdy v podniku tak keby si robila šla by mzda hore aj tebe ... takže môže to tak dať predpokladaný príjem ...

skoricaxx
19. nov 2013

@miriem
ano zalka ma pravdu, zaleži čo ti mzdarka napiše že by si zarabala v ten mesiac ako odchádzaš na druhú materskú, aj ja som to riešila pri druhom hadala sa s poisťovnou trvalo mi dva týždne na nete, než som sa dopátrala k správnej informáciíí, ale je to tak... držim palec

miriem
19. nov 2013

@zalka @skoricaxx Tak to by bolo fakt super! Pri prvom som si platila DNP aby som mala max matrsku, takze keby sa to v tomto pripade dalo vyriesit takto, bolo by to naozaj uzasne. A firmu to teda nic nestoji, nie? Keby mi nahodou argumentovali, ze s tym budu mat nejake zvysene naklady...

zalka
19. nov 2013

@miriem nie nič to firmu nestojí ...

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
weweru
autor
19. nov 2013

Zalka:
Dnp mi skončila v roku 2010, ked som nastupovala na 1.MD.
...ďakujem za rady...až mi srdiečko podskocilo, no ja idem na MD už o 7 dni... To mi asi už nestihne urobiť, či? A len tak z minimalky mi asi 1000eur nenapise...
Problém je, že ja som robila, resp.stale akoby robím v telekomunikaciach na predajni a tam sa dáva minimalka a potom bonusy. Tak neviem ci by to nejako šlo navýšiť imaginárne.
A to by stačilo na jeden mesiac?či by to muselo byť celého pol roka. A ktorý mesiac november, tento alebo október...?vďaka

salo
19. nov 2013

@zalka Ahoj, chcela by som poprosiť o radu... 30.novembra mi konči RD a 27.novembra nastupujem opať na MD. Chcem sa opýtať, či budem mať znova nárok na materskú, ked som stále v pracovnom pomere, alebo už dostanem len rodičovsky prispevok? A ked dostanem od dr. listok na MD, kde všade s nim mám íst? treba ho zaniest do prace a aj na socialku? Dakujem pekne za odpoved.

dena1973
19. nov 2013

@salo Ak si ešte v prac. pomere, tak nárok na materské mať budeš. Ak budeš mať od lekára vystavenú žiadosť o materské, tak ju zanes do zamestnania, aby ti ju potvrdili. Ty sa na druhú stranu podpíšeš a doplníš akým spôsobom chceš materské zasielať (adresa resp. účet). Takto vyplnenú žiadosť je potrebné doručiť na príslušnú pobočku soc. poisťovne. Zamestnávateľ ti ešte musí vystaviť potvrdenie s pravdepodobným príjmom, z ktorého sa bude nárok na materské počítať.

fotoarch
19. nov 2013

O reťazovom pôrode hovoríme, ak žena porodí druhé dieťa pred ukončením poberania rodičovského príspevku na prvé dieťa. Medzi týmito dvoma pôrodmi má prerušené povinné nemocenské poistenie z titulu čerpania rodičovskej dovolenky (pozn: môže ísť aj o tretie, štvrté, ďalšie dieťa, pokiaľ jeho starší súrodenec nedovŕši 3 roky..
Ak pracovný pomer trvá, uplatní sa § 49a zákona, podľa ktorého sa do obdobia 270 dní započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
Nárok na materské vznikne, nakoľko dobu 270 dní poistenia pred pôrodom žena získa tým, že čerpá rodičovskú dovolenku.
V prípade žien na rodičovskej dovolenke, ktoré majú prerušené z tohto dôvodu nemocenské poistenie, sa materské vypočíta z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu alebo vymeriavací základ bude posledná hrubá mzda zamestnankyne pred nástupom na prvú materskú dovolenku.

weweru
autor
20. nov 2013

Tak teda, moja mzdárka nebola ochotná vystaviť firmu riziku, ktoré pri tomto hrozí, takže nič z toho...
...škoda... akurát ma mrzí, že poctivý človek nikdy nič nedosiahne...a tí čo kradnú sa budú vždy mať len dobre...

Takže, snáď budete mať viac šťastia a ochotnejšiu mzdárku... 🙂

Vďaka za rady

luckydaay
2. dec 2013

@skoricaxx ahoj, ak sa možem opýtať k tomu čo si napísala aj ja chcem od mzdárky aby mi napisla predpokladnú mzdu aby som mal max. materskú v podstate s tým mzdraka ani nemá problém kedže išli platy nahor. Píšeš že si sa doťahovala s poisťovňou kým si našla info na nete. Vieš mi prosím napísať ake info si našla, či je niečo na ich stránke. ďakujem

skoricaxx
2. dec 2013

No ono bol problem v tom že najprv mi tam mzdarka napísala zakladnú mzdu a kedze moj plat tvorí mzda + 100%odmeny tak to bol doť značný rozdiel, ale odvolala om sa s tým že sa zamestnávateľ pomýlil.....a dopadlo to v moj prospech