icon

Presun rodičovského príspevku na druhého rodiča

surea
16. dec 2022

Ahojte mám otazku. Som na podpore v nezamestnanosti a rodičovský poberá otec s ktorým nežijem. Po ukončení podpory by som chcela ísť na rodicak ja keďže nebudem mať z čoho žiť (dcéra má dva roky) ale jej otec sa vyjadril že on nebude súhlasiť a on chce rodicak poberať ďalej keďže sa mu nechce ísť pracovať. Chcela som sa preto opýtať či je nejaký spôsob aby som rodicak potom dostávala ja? Ja sa starám o dcerku hlavne, otcovi ju dávam na 4 hodiny denne.

judit47
16. dec 2022

@surea co mate dohodnute v rozsudku?alebo je to len vasa dohoda tie casy?

surea
autor
16. dec 2022

@judit47 nemame nič na papiery iba ústne sme sa zatiaľ na všetkom dohodli, neboli sme manželia takže ani rozvod neprebehol

mogaa
16. dec 2022

@surea daj si zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti+výživné a následne ak ti zveria dieťa, požiadaj o RP na seba

9lf9
16. dec 2022

@surea ak on nebude suhlasit s odnatim aby si si ty mohla podat opatovne ziadost o RP tak jedina cesta je zverenie dietata sudom, ist na urad prace zacat riesit veci s kuratelou ohladom zverenia a pisat uradny zaznam, ze dieta je s tebou aby pozastavili a nevyplacali RP otcovi.

surea
autor
16. dec 2022

@mogaa a neviete koľko ten proces zverejnia zvyčajne trvá?

yvkay
16. dec 2022

@surea treba to podať cim skôr a aj výživné žiadať, mali by uznať výživné od podania žiadosti.
P.S. - Že sa nehanbí matku s dieťaťom oberať o RP 😏 On má platít výživné a nie sa prizivovat na RP

mogaa
16. dec 2022

@surea to je individuálne, záleží od vyťaženosti daného súdu....ale ako je spomenuté vo vyššie uvedenom príspevku, skúste sa poradiť so sociálnou pracovníčkou na UP, pomôže vám aj so spísaním žiadosti a poradí aj čo robiť ďalej aby sa to urýchlilo.....možno naozaj aj UP vie po posúdení a preverení že dieťa je s vami prehodiť RP.....v každom prípade do budúcnosti treba aby dieťa bolo zverené jednému z rodičov....druhému sa určí výživné a styk s dieťaťom - je to vždy lepšie ak je to určené súdom

liloastitch
16. dec 2022

Zveriť dieťa ti môžu aj predbežným opatrením, to by na prepis rp nestačilo?