Prídavky na deti z Nemecka
Tento týždeň mi prišiel list z famillienkasse, nejaké rozhodnutie, ktoré nevie prekladač poriadne preložiť, takže len tuším o čo by mohlo ísť. Poberám prídavky z SK a doplácajú mi z DE. Predpokladám, že sa im nepáči, že sme dostali jednorazový navýšený prídavok na SK, tak chcú vrátiť rozdiel, ale nikde nie sú platobné údaje ani termín do kedy to treba vrátiť. Neprišlo niekomu, že by mi potvrdil či si myslím správne. Ď
https://www.modrykonik.sk/group/2009/ tu sa skus spytat
@jarmila2010 ďakujem
Ahojte, chcem vás poprosiť, viete mi povedať, čo treba predložiť, ak si chcem požiadať o prídavky na dieťa z Nemecka? Bývame na SVK, manžel tam pracuje na nemeckú zmluvu, šéf mu povedal, vraj máme nárok na tento prídavok, pričom sa odráta ten slovenský. Jeho nemčina ale nie je ešte dokonalá, tak mám skúsiť vygúgliť. Neviem ale nikde nájsť, čo všetko treba doložiť, predpokladám, že žiadosť, sobášny list, rodný list malej, pracovnú zmluvu. Je treba niečo poslať v nemeckom jazyku? Dakujem
@dandy10 my sme to vybavovali cez agentúru TJ-legal, pred 3 rokmi, stálo nás to 200€ , to bol vtedy najdrahší balík, čo ponúkali(momentálne majú dosť prestrelené ceny, robia nám vrátenie daní) do mesiaca sme mali prídavky na účte. Mužovi kolegovia, čo si dali najlacnejší balík, čakali aj rok. Tých dokumentov, ktoré treba doložiť je asi 10, v podstate som si všetko vybavila sama a odoslala som im to, oni to poslali na Familienkasse.
@dandy10 https://www.arbeitsagentur.de/familie-und-kinde... prestuduj. Formulare a informacie su tam aj v cestine. Najdi si pripad, aky ste vy a tam je uz popisane, co vsetko treba dolozit.
@yanni veď práve, všetko som si vybavila sama a oni to len odoslali a zhrabli peniaze, keby som to mala robiť znova, tak im nedám zarobiť, lebo následný servis nie je žiadny, pošlú ti len sumu, za ktorú tvoj problém vyriešia😂😂, skúsenosti s vrátením daní náhodou nemáš, viem si to urobiť sama? Raz nám to robili TJ-legal, ale nám len symbolicky vracajú a to si zoberie práve táto firma. Pani na daňovom mi vravela, že by som to zvládla aj sama, ale nemala čas mi to vysvetľovať
@mari2310 dane si vies tiez urobit sama. Ono je v tom německom formulari pekne vsetko vysvetlene. Len ak mate prijem aj v DE aj na SK tak to bude zlozitejsie. Ono normalne staci podat dane v jednej krajine. Neviem aku konstelaciu mate. Ale aj muz robi v DE a ty na SK tak to budete musiet asi extra. ty na SK tvoj primem a on v DE svoj prijem.
Dakujem vám veľmi pekne, popozerám to ešte, prípadne im skúsim napísať asi mail. Presne TJ-legal som nasla a chcela som sa tomu vyhnut, tak citam a hladam :D :D Dakujem za postrehy a skusenosti zienky 🙂

@mari2310 urcite tam nemas sumu a cislo uctu? Mne zatial nic neprislo, ale v minulosti ano a myslim, ze tam suma a ucet boli.