icon

Príplatok k prídavku na dieťa

sabiiiiiiiiina
15. sep 2015

Dobry den neviete nahodou niekto ci mam narok ked ja poberam opatrovatelske na manzela a on pobera invalidny dôchodom ma 75%. Mame 2 deti.

alenah31
15. sep 2015

@sabiiiiiiiiina Príplatok k prídavku na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát pripláca oprávnenej osobe k prídavku na dieťa na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa, na ktoré nemožno uplatniť daňový bonus. Jednou z podmienok je poberanie invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70% podľa osobitného predpisu - čo Váš manžel spĺňa.
V podstate ak on nepracuje, ale iba poberá ID, vy ste na opatrovateľskom a ani jeden z Vás si neuplatňuje daňový bonus nárok na príplatok l prídavku na dieťa máte. Dokonca sa dá oň zažiadať až 6 mesiacov spätne. Samozrejme úrad bude priebežne kontrolovať či Vám nárok náhodou nezanikol.

sabiiiiiiiiina
autor
15. sep 2015

@alenah31 - Ďakujem vám za reakciu a pýtam sa preto lebo ja som už bola na Urade práce socialnych vecí a rodiny a tam mi povedali že nemám nárok na príplatok k pridavku na dieta pretože musím aj ja byt na invalidnom dôchodku. Lenže na nete nie je nikde napísane že musia byt dvaja rodičia na inv. dôchodku tak neviem.

alenah31
15. sep 2015

@sabiiiiiiiiina nemusíte byť obaja - rodič, ktorý sa o dieťa stará musí byť. Ak žijete v jednej domácnosti a vy si daňový bonus neuplatňujete pretože nemáte tú možnosť (ak ho poberať môžete ale nerobíte to, oni to zistia) potom Vám ten príspevok k prídavku patrí. Išla by som na úpsvar a nahlásila by som ako poberateľa prídavkov manžela - nie Vás a zároveň nech požiada o ten príspevok, tam mu musia dať žiadosť, vyplní ju + doloží potrebné papiere, je to rýchly proces, nedajte sa odpinkať.-)

sabiiiiiiiiina
autor
15. sep 2015

@alenah31- Ja na danovy bonus nemam narok.... A Ďakujem vám určite to urobím.