Príplatok k prídavku na dieťa
Dobry den neviete nahodou niekto ci mam narok ked ja poberam opatrovatelske na manzela a on pobera invalidny dôchodom ma 75%. Mame 2 deti.
@alenah31 - Ďakujem vám za reakciu a pýtam sa preto lebo ja som už bola na Urade práce socialnych vecí a rodiny a tam mi povedali že nemám nárok na príplatok k pridavku na dieta pretože musím aj ja byt na invalidnom dôchodku. Lenže na nete nie je nikde napísane že musia byt dvaja rodičia na inv. dôchodku tak neviem.
@sabiiiiiiiiina nemusíte byť obaja - rodič, ktorý sa o dieťa stará musí byť. Ak žijete v jednej domácnosti a vy si daňový bonus neuplatňujete pretože nemáte tú možnosť (ak ho poberať môžete ale nerobíte to, oni to zistia) potom Vám ten príspevok k prídavku patrí. Išla by som na úpsvar a nahlásila by som ako poberateľa prídavkov manžela - nie Vás a zároveň nech požiada o ten príspevok, tam mu musia dať žiadosť, vyplní ju + doloží potrebné papiere, je to rýchly proces, nedajte sa odpinkať.-)
@alenah31- Ja na danovy bonus nemam narok.... A Ďakujem vám určite to urobím.

@sabiiiiiiiiina Príplatok k prídavku na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát pripláca oprávnenej osobe k prídavku na dieťa na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa, na ktoré nemožno uplatniť daňový bonus. Jednou z podmienok je poberanie invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70% podľa osobitného predpisu - čo Váš manžel spĺňa.
V podstate ak on nepracuje, ale iba poberá ID, vy ste na opatrovateľskom a ani jeden z Vás si neuplatňuje daňový bonus nárok na príplatok l prídavku na dieťa máte. Dokonca sa dá oň zažiadať až 6 mesiacov spätne. Samozrejme úrad bude priebežne kontrolovať či Vám nárok náhodou nezanikol.