icon

Príspevok po narodení dieťaťa a materská dovolenka

olinka1502
Včera o 09:34

Ahojte mamicky

Kedze budem v buducom roku coskoro rodit, zaujima ma prispevok po narodeni dietata, musite to nejak riesit/vybavovat na uradoch, alebo vam to pride automaticky? na internete sa informacke roznia, a taktiez ma zaujima co sa tyka materskej, zamestnavatel je samozrejme informovany o mojom stave a vie kedy priblizne nastupujem na matersku, toto sa takisto nieco z mojej strany vybavuje alebo mi bude materska to soc. chodit automaticky na ucet kam mi chodi vyplata? Za kazdu slusnu radu dakujem

anonym_7a48be
Včera o 09:36

O matersku musis poziadat, tlacivo sa vybavuje u gynekologa.

petamich
Včera o 09:37

Prispevok pri narodeni automaticky, materska - gynekolog ti da tlacivo, to vyplnis (cast ty a cast on) a treba to potvrdit zamestnavatelom a ten to posiela do SocPoist alebo sama si zanesies/posled, uz ako mate procesy interne. U nas to posiela personalne.

anonym_d45412
Včera o 09:39

@olinka1502 príspevok pri narodení by ti mal prísť automaticky na účet kam sa vypláca tehotenské, materské. Ale nič nepokazíš, ak sa na to opýtaš, keď pôjdete na UPSVAR zaniesť žiadosť o prídavok na dieťa. Vypláca to jedno oddelenie.

olinka1502
autor
Včera o 09:45
@anonym_d45412

@olinka1502 príspevok pri narodení by ti mal prísť automaticky na účet kam sa vypláca tehotenské, materské. Ale nič nepokazíš, ak sa na to opýtaš, keď pôjdete na UPSVAR zaniesť žiadosť o prídavok na dieťa. Vypláca to jedno oddelenie.

@anonym_d45412 pridavok na dieta je nieco ine od materskej este?

petamich
Včera o 09:46
@olinka1502

@olinka1502 ano, pridavok je 60€ mesacne na 1 dieta a vybavuje sa na UPSVaR (ziadost na "50" stran 😵‍💫)

anonym_d45412
Včera o 10:04
@olinka1502

@olinka1502 áno. Prídavok na dieťa je aktuálne 60€ mesačne (kým bude dieťa študovať denne, max. do 25r). Nárok vzniká od mesiaca kedy sa dieťa narodí, žiadosť sa podáva na Upsvare po narodení. Nemusíš sa ponáhlať, kľudne aj pár týždňov po pôrode, spätne vedia doplatiť 6mesiacov.

anonym_b77bb6
Včera o 10:44

Prosím vás kedy by mal gynekológ vystaviť papier na nástup na materskú? Či sa to posiela elektronicky?

anonym_61b23e
Včera o 11:35
@anonym_b77bb6

Prosím vás kedy by mal gynekológ vystaviť papier na nástup na materskú? Či sa to posiela elektronicky?

@anonym_b77bb6 Gynekológ ti dá fyzické tlačivo pre sociálnu poisťovňu, ktoré buď zanesieš fyzicky, alebo odfotíš a podáš elektronicky.

wejuska7910
Včera o 12:27
@anonym_b77bb6

@anonym_b77bb6 cca 6tyzdnov pred terminom porodu,v niektorych pripqdoch v 32tt

anonym_43a768
Včera o 14:17

baby, nam sa mala narodila koncom septembra, asi az v polke oktobra som dala ziadost o rodinne pridavky, prva platba prisla na konci oktobra 29.10. 60€, tak v novembri mi prislo naraz akoby prispevok pri narodeni + pridavky 12.11. 889,86€, v decembri prisli pridavky 11.12. 60€.. Je to vyplacane mesiac pozadu ? alebo mi za september neprisli, ci nevznikol narok, ked som podala ziadost az v oktobri ?