Prosím o radu - prechod z maródky na materskú
Ahojte mam taku otazocku /mozno sa uz rozoberala/ ako spravne postupovat pri prechode z PN na MD? Od 1.1.2013 som na PN, som prihlasena aj v DNP, som zamestnanec. Od 1.1.2013 som poberala pn a aj dnp. Lekar mi ukonci pn 21.5.2013. Nastup na md mam v tehotenskej knizke napisanu 20.5.2013. Dufam, ze to nieje problem?! A este by ma zaujimalo, ci sa mam odhlasit alebo nie z dnp ak budem mat ukoncenu pn a nastupim na md. Lebo v socialnej poistovni mi povedali, ze aspon 2 dni pred ukoncenim pn sa musim odhlasit z dnp. Citala som tu na fore vela clankov a vase rady su ze dnp plati aj pocas md. Prosim ak mate podobnu skusenost poradte, ja sa priznam ide mi aj o peniazky - som predavacka a moja hruba mzda je 450eur, kazde euricko je dobre nie????!!! 😀 😀 😀 😀 😀 Dakujeeeeeeeeeem
pocas MD by si nemala mat povinnost platit dobrovolne poistenie ja som si dnp rusila az ked som isla na RD resp. zrusilo sa mi same zo zakona. Over si ci mas povinnost platit alebo nie pocas md, ak nie tak ho nerus nech trva. A hlavne ked ho zrusis pred nastupom na MD tak z neho nebudes mat md. Ale nezabudni ho potom zrusit vtedy ak by ti uz nastala povinnost platit!!!
Dakujem za rady. Dni mi nechybaju pred pn som bola zamestnana 2 roky /no stale som/. Milota164 dakujem aj tebe za radu - mas pravdu uz som si zistila a je to tak, ked nasputim na md neplatim ale po skonceni md uz to asi zrusim lebo mi vypocitali platit 130 eur na mesiac. Tak dakujem 🙂 🙂 🙂

@zuzanka29683
nehovorili ti, že sa máš odhlásiť z dobr.poistenia pred ukončením materskkého??? aby si už nemusela platiť??? alebo ti chýbajú dni nem.poistenia pre zamestnanie? nepíšeš odkedy dokedy ti ktoré nem.poistenie trvalo ...
inak obvykle ukonči lekkár pn dnom 19.5.2013, teda v pn je uvedené, že práceschopný od 20.5.2013 ak md začína 20.5., a