icon

Reťazové tehotenstvo, výška materskej a otec na rodičovskej

senilu
15. máj 2020

Ahojte, maminky. Idem si k Vam po skúsenosti a rady. Pracovala som takmer 9rokov v jednej firme, kde som stále zamestnaná a mam tam zmluvu na dobu neurčitú. V súčasnosti som na rodičovskom s 18mes.drobcom. Zistila som, že čakáme ďalšie babatenko 😍 ProsímVas, čo všetko budem musieť povybavovať v práci a na úradoch, keď budem chcieť po narodení bábätka zrušiť rodičovský na drobca a začať poberať opäť materskú na bábätko? Ako sa mi potom bude rátať výška materskej, keď je toto reťazove tehotenstvo? A partner-môže poberať na prvého drobca naďalej rodičak, keď je živnostník a v zdravotnej poisťovni samoplatca? Ďakujem za odpovede, najlepšie z vlastnych skúsenosti.

veronikaszabova
15. máj 2020

@senilu ak ty budes poberat MP, muz nemoze poberat RP - aj ked je SZCO.
Jedine obaja MP - ty na jedno dieta, on na druhe.

21karolina
15. máj 2020

@senilu Zdravím, podmienkou na priznanie materskej je 270 dní nemocenského poistenia. Čo nespĺňate, keďže za Vás vteraz zamestnávateľ neuhrádza, nebudete mať nárok na materskú.

alenah31
15. máj 2020

@senilu všetko ide rovnako ako pri prvom. Tesne pred nástupom na MD dostaneš od Dr. papier na materské - donesieš ho potvrdiť do práce (výška MD bude zrejme taká istá ako prvá, zo zákona nesmie byť nižšia) a následne na SP - na ÚPSVaR pôjdeš nahlásiť ukončenie poberania RP nakoľko budeš poberať MD. Manžel nemôže poberať RP na staršie - nie je možný súbeh dávok RP a MD. Ale je možné poberať 2x MD - manžel môže kedykoľvek do troch rokov požiadať o MD na staršie - pokiaľ teda spĺňa nárok.

alenah31
15. máj 2020

@21karolina dobrá blbosť - jej PP stále trvá čiže nárok na materské samozrejme má.

senilu
autor
15. máj 2020

@alenah31 Dobry deň. Ďakujem za objasnenie a vysvetlenie 💐💐💐 A smiem sa ešte spýtať, ak mi teda budete vedieť poradiť 🙏 Ako som písala, keď tatino je živnostník,plati si zdravotnú a riadne si podáva daňové priznania, má teda nárok na tu materskú? Som bola v tom, že môže pokračovať v rodicaku, nevyznám sa v tomto 🤗 Podľa coho mu potom vyrátajú výšku materskej? A môže aj naďalej potom vykonávať živnost, či nie? Esteraz ďakujem moc za odpovede 💐

alenah31
15. máj 2020

@senilu zdravotné poistenie ie je dôležité - musí si platiť odvody do sociálnej poisťovne - presne je to NP - nemocenské poistenie. Ak si platí iba zdravotné poistenie nárok na MD nemá. A nie - nemôže pokračovať v rodičáku. Ak budeš ty poberať MD on nebude môcť poberať RP. Ak by aj nárok na MD mal - popri MD ako živnostník pracovať môže.

emka530
Odpoveď bola odstránená
senilu
autor
15. máj 2020

@alenah31 Ďakujem veľmi pekne za info, ste zlata. Krásny dnik prajem a všetko dobre 💐💐🌌

senilu
autor
15. máj 2020

@emka530 Ďakujem za info a držím palčeky, nech sa vám tu žiadosť podarí zohnať ✊ Žiaľ, všade sú nejaké neochotne zle pani, aj ja som sa s tým stretla, keď sme obiehali papierovacky pri drobcovi 😬

ave17
15. máj 2020

@21karolina blbosť

brezza
15. máj 2020

@21karolina radsej nerad ked o tom nic nevies. Zbytocne zavadzas aj ked mozno s dobrym umyslom.

lavender21
15. máj 2020

@emka530 pre žiadosť si musí ísť do sociálnej poisťovne, aspoň mimo korony to tak bolo. Nie je voľne dostupná, oni si to zapisujú, komu ju dali...

prihlassa
15. máj 2020

@21karolina ja o dva týždne nastupujem na reťazovú materskú ,doma som necelé tri roky ,zmluva na neurčito ,zamestnávateľ uvádza predpokladaný príjem

21karolina
15. máj 2020

@prihlassa ok, ospravedlňujem sa autorke a ostatným, moja chyba, brala som to na seba, mne by nevznikol nárok, keďže pp mám na dobu určitú, ešte raz pardon

evittam
16. máj 2020

@emka530 Aj muz moze poberať RP.
Inak vsetko napísala
@alenah31