Reťazový pôrod a materská dovolenka
Baby je mi do plaču akurat mi prisli papiere rozhodnutie ohladom na materskú... Mam este ani 2 ročneho chlapca o par dní porodim dalsieho chlapca a som zamestnana na Tpp ako je mozne ze pri druhom mi viratali materskú skoro o 200 eur menšiu???...☹
@barborasebastian mam narok na materskú len nechapem preco mi vyratali tak malo kedze pri prvom som mala o 200 eur viac na mesiac a to este zvysili materské medzi tym....
Vyratali ti to podla toho,co ti potvrdila ekonómka ako predpokladany prijem
@barborasebastian narok od zamestnávateľa??? Zamestnávateľ nevyplaca MD
@barborasebastian ano narok mas len ak mas zmluvu na TPP a prvé dieta ma menej ako 3 roky co ja viem... ake nechapem podla coho teraz vypocitali materskú....
Počíta sa to z predpokladaného príjmu - ten uvádza zamestnávatel. Prvá materská sa ti počítala z reálneho príjmu - teda ak si mala nejake prémie, odmeny, vyššiu mzdu v niektorych z tych obdobi tak to mohlo vyjsť vtedy viac... Tu druhu nemas ako ovplyvniť - ta sa počíta z príjmu ktory im zada zamestnávatel...
@barborasebastian zajtra to zacnem riešit dam potom vediet co sa dozviem....
Aspon u mna to tak bolo - ja mam medzi detmi rozdiel rok a 4 mesiace a takto mi to bolo vysvetlené...ale menej o 200€ je teda dost...
@nona31 je to tak - je rozdiel realny prijem, z ktoreho sa ti ratala materska prva (odmeny, priplatky, odrobene sviatky, nocne atd, co vsetko ide uz nad ramec zakladneho prijmu) a tato druha sa ti rata z predpokladaneho - teda zrejme zakladneho - prijmu, tkroy ti musel potvrdit zamestnavatel. ale teda 200 rozdiel sa mi zda vela - co robis?
Baby majú pravdu,ďalšia materská sa ti ráta z toho,čo mas na zmluve-hrubý príjem,ta predtým sa ti rátala z reálneho príjmu- príplatky,prémie,bonusy... S tým nič neurobis
@barborasebastian Pekne hluposti pises. MD nikdy neplati zamestnavatel. MD je davka z nemocenského poistenia. Cize ak PP trvá aj počas RD tak NP trva a je narok na MD z predpokladaneho prijmu.
@nona31 MD ti vypočítali podla predpokladaneho prijmu,ktory uviedol zamestnavatel na ziadost o MD. Pokial si mala pred prvou MD zakladnu mzdu podla zmluvy a plus nejake premie,odmeny,nadcasy tak ak sa drzal len zmluvy preto mas menej. Bohužiaľ. Keby chcel stačí dodatok k zmluve o zvýšení mzdy a mohla si mat aj vyssiu MD.
tak i já mám práci, pri které mám na smlouve nejaký hrubý príjem + osobní príplatek + príplatky za noční/víkendy/svátky a pri druhé materské ( na kterou jsem mimochodem nastupovala když mela dcera pres 3 roky 🙂 jsem mela ješte o 100€ víc, mzdová mi potvrdila presne stejný výmer jako pri první a mezitím se zvyšovala MD, tak jsem mela jeste víc, všechno teda záleží od mzdové, ale nevím jestli má nejakou povinnost potvrdit i to co není na smlouve
@barborasebastian nic v zlom ale nechapem preco radis, ked sa v tom nevyznas a ani nevies ze zamestnavatel MD neplati, narozdiel od @evittam, ktora sa v tomto vyzna a rozumie sa do toho..
@nona31 Ak môžem poradiť, je to ale mimo toho ako ti vypocitali matersku....neviem či vieš aj o takejto moznosti: existuje ešte aj taký príspevok je to prídavok na prvé dieťa po narodení druhého, ak prvé ešte nedovrsilo tri roky. Vyplácajú to síce len nejaké tri mesiace po cca 60€, ale tak aj 180€ je dobrých. Tlačivo si treba žiadať na UPSVaR.
@barborasebastian Tak tak pravdu mas-pre hlupaka kazdy hlupy. Ja mám krásne dni aj bez tvojho komentu. Ked niecomu nerozumies tak nerad a mas tiez mozno krajší den.😉
@domka3_3_3 si zlata ano o tomto viem to mi povedala na urade je to len 6 tyzdov nie 3 mesiac 😉
@barborasebastian Btw.nechapes, nevieš,neeozumies ale radis. Prečo? K comu je to dobre a pre koho? Ani šajnu nemas o tom kto co vyplaca ale rozdávas rady...
@nona31 ja som to asi zle pochopila. Poberala som to aj ja (uz som asi zabudla..to tá dlhodobá materská 🙂). Ja som to chápala tak, že to musím vybaviť kým ma to druhé dieťa 6tyzdnov...vo svojej podstate je to jedno, hlavne že o tom vieš 😉
Chcem sa i ja opýtať že teda i pri druhom dieťati vzniká nárok na materskú ak som v tpp a teda nemusím ist po prvom odpracovať zas rok aby som mala nárok na materskú a nie len rodicak? Dakujem ak mi to niekto objasni
Vymazala som moje "rady" aj keď všetko bolo hlavne myslene ako rozhovor prečo to tak môže byt a sama som napísala utorke nech zavolá radšej na sociálnu poisťovňu alebo zamestnávateľovi, a sama som povedala ze som zvedavá ako to je a prečo, tak hlboko sa ospravedlňujem, autorka veľmi mila žienka, nakoľko aj ona sama rozmýšľala co to môže byť, napisala som tak isto že jej nechcem dávať zle informácie a možno týmto nazvem to bádanim a dumanim to tak je tak nerozumiem co vás tak hnevá keď mi sama autorka napísala ze mi dá vedieť ako to je a ja so. Jej na to napísala ze jej ďakujem aspoň budem múdrejšia lebo ma to zaujíma.... Krásny večer všetkým čo sa narodili so všetkými info sveta a taky blbec ako ja má vôbec odvahu napísať svoje myšlienkové pochody pardon🙂