icon

Riešenie návratu do práce po materskej dovolenke

13. sep 2024

Ahojte zeny,
1.5. mi konci rodicovska dovolenka a ja rozmyslam,ako vyriesim tuto situaciu. Dieta mi do skolky nezoberu skor ako v septembri, uz som sa informovala. Sukromna nepripada do uvahy, zeby tam bolo dieta 4m a potom si zvykalo v statnej a na platenie sukromnej nemam dost financii.
Nastup zaciatkom maja je dost nevhodny, rozmyslam,ze si vycerpem dovolenku. Kolko dni vam nabehlo po ukonceni materskej/ rodicovskej, teda po 3r doma? Rozmyslam,ze na jul a august si vezmem neplatene volno a budem si platit zdravotky, lebo nic lepsie mi nenapadlo.
Za kazdu radu a postreh vopred dakujem.

alenah31
13. sep 2024

dovolenka nabieha len počas MD - počas RD nie, nikto ti nepovie koľko nabehne tebe keďže treba vedieť odkedy do kedy si bola na MD a koľko dovolenky si mala pred nástupom na MD, či sa ti nekrátila napr. dlhodobou PN pred MD a pod. . Pokiaľ chceš čerpať dovolenku - vopred informuj školu - musia s čerpaním súhlasiť rovnako mesiac pred koncom RD máš zo zákona povinnosť ich informovať, že sa vraciaš späť. O neplatené voľno tiež musíš požiadať a musia súhlasiť - počas toho ako budeš v práci čerpať nepl. voľno to sa v zdravotke prihlás - ak ti dieťa do škôlky chodiť nebude apo píšeš - na ZP ako "osoba starajúca sa o dieža do 6 rokov". Štát bude za teba platiť nielen zdravotku, ale aj časť odvodov do SP.

misana84
13. sep 2024

Sak budete čerpať dovolenku… ja som bola doma 3 mesiace na dovolenke

autor
13. sep 2024

@misana84 hmm len som bola na rizikovom a 5.mesiacov som bola PN, takze pri tom krateni dovolenky z toho nebudem mat urcite 3m.dovolenky.

autor
13. sep 2024

5.mesiacov PN pred nastupom na matersky

vkatush
13. sep 2024

A tebe nechodí páska?
Mne celú materskú/rodičovskú chodí a mám tam napísanú dovolenku, koľko jej mám (zvýšená z tehotenstva a nabehnutá z materskej).
Síce suma mi príde 0 eur 😂 ale dní dovolenky tam mám.

autor
13. sep 2024

@vkatush nie,vobec mi nechodi, neposiepaju mi ju od rpdicovskej :/

vkatush
13. sep 2024

Tak napíš normálne mail do školy alebo choď osobne (zástupkyňa, ekonómka alebo sekretárka, neviem kto vám to rieši), že by si potrebovala vedieť, aký máš zostatok dovolenky, nech ti pošle.

petamich
13. sep 2024

Zamestnavatel ma pravo kratit dovolenku za 100 neodpracovanych dni a potom kazdych dalsich 21 dni a zaroven narok vznika ak bolo odpracovanych 60 dni - takze co sa dialo ten rok nastupu na matersku, od kedy do kedy bola PN a od kedy bol nastup na matersku?

Kazdopadne nie, urcite to nevykryje obdobie od 1.5.-1.9. Tri mesiace dovolenky predsa nema nikto, ak plny narok je 20/25 dni 🙂

Nezoberu ho do skolky od januara, ze by siel skor a ty skor do prace?

petamich
13. sep 2024

@vkatush to je skor vynimka, ze chodi vyplatna paska, zamestnancom v mimoevidencnom stave nezvykne chodit

vkatush
13. sep 2024

@petamich ďakujem, nevedela som. Tiež som prvýkrát bola šokovaná, keď prišla a smiala som sa na tej krásnej nule 😅

petamich
13. sep 2024

@vkatush 😂😂 ale zasa aspon ten narok na dovolenku clovek vie, to vobec nie je zle

letfenixa
14. sep 2024

@petamich učiteľka má plný nárok 45 dní.