icon

Rodičovká dovolenka, výpoveď a nová práca

akire10
1. apr 2014

Zdravím...Potrebovala by som poradiť...som momentálne na rodičovskej dovolenke...stále som zamestnaná,avšak po skončení RD už nenastúpim do pôvodného zamestnania...na RD budem ešte do marca 2015...chcem sa opýtať, či by som mohla dať výpoveď už teraz, kde sa mám zaregistrovať, kto bude za mňa platiť zdravotnú a sociálku...chcem to urobiť preto, pretože ak sa mi naskytne nové zamestnanie,nechcem mať naťahovačky s bývalým...

mirka8833
1. apr 2014

Ahojte, chcela by som poradit, pred tym ako som otehotnela som pracovala zo zamestnania ma neprepustili a teraz v aprili budu tri roky co poberam rodicovsky prispevok lebo materska mi nevysla(nemala som tolko odpracovane) a teraz som tehotna opat a v maji mam termin mam narok na matersku ked mi prvy krat nevysla a stale som zamestnana? Dakujem

akire10
autor
1. apr 2014

@mirka8833 Myslím,že nie...

anatalia77
1. apr 2014

@mirka8833 podla mna ked ti nevysla materska vtedy,tak ani teraz ti nevyde..

gapa
2. apr 2014

@mirka8833 ak ti bude trvať pracovný pomer aj v den nástupu na md, tak určite nárok na materské budeš mať, lebo aj dni čerpania rodičovskej dovolenky sa do dní nem.poistenia rátajú. Materskké sa ti bude rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nemocenské poistenie za mesiac nástupu na md, je to obvykle hrubá mzda podla prac.zmluvy, napr. ak máš HM 600eur, tak materské bude 600:30x0,65 na 1kalendárny den.

gapa
2. apr 2014

@akire10 tak skoro by som to neriešila, až koncom roku 2014 (neviem iste, či výpovedná doba je2mesačná pre teba) tj. ak by si dala žiadost o ukončenie pp posledným dnom RD a nesúhlasili, tak by si mohla v dec. dať výpoved (aby bola v decembri prevzatá!!), tak začne od .1.2015 plyvnúť 2mesačná výpovedná lehota, tj. skončí pp 28.2.2015 (ale pozor, aj keby si bola tehotná alebo pn, tak skončí týmto dnom!).
Ale toto by som robila len v prípade, ak viem, že prácu budem mať a nechcem v žiadnom prípade nastúpiť, a že napr. nebudem tehotná a nepôjdem na úrad práce, lebo by si nemusela zístkať nárok na materské (ak by si si novú prácu nenašla) a nárok na podporu sa dá zvyšiť, ak máš dovolenku nevyčerpanú (aj ked to je individuálne velmi, podla konkr.info)

mirka8833
3. apr 2014

@gapa aha no ano bude mi stale trvat pracovny pomer v den nastupu na md... Tak som zvedava poslala som to do prace a cakam na odpoved.. Zatial dakujem za reakcie 🙂