Rodičovská dovolenka do 6. roku dieťaťa
ahojte, skoncil mi rodicovsky prispevok, ale chcela by som byt na rodicovskej dovolenke do 6. roku dietata. Dieta je zdrave, RP neziadam, iba evidenciu na urade prace, aby mi aspon zdravotne odvody platil stat. Je to mozne? treba ist osobne na UP?
Ahoj,treba ist do svojej zdravotnej poistovne,ze chces ist na predlzenu neplatenu matersku. Tam by ti mali povedat,ci treba este neake dokumenty,alebo nahlasit do socialky. Ja som totiu prechadzala z UP,kde som sa dala vyradit a nahlasila som sa do zdravotnej,ine som nepotrebovala vybavit. Oni za mna platia zdravotnu. Ale dieta moze byt v skolke iba na 4 hodiny.
@yollanda ale oni zistia, že dieťa chodí do škôlky. Na riaditeľka hovorila, že posielajú zoznam deti na mestský úrad a ešte niekde už si nepamätám kde. Suseda dávala dcéru do MŠ a poberala materskú ( pred cca 13 rokmi sa to nedalo) a jej na to prišla a pekne vracala peniaze späť.
ahoj.Ja som bola so synom do 6 rokov.Treba ti ísť na úrad práce,do zdravotnej poisťovne aj na socialku.
@yollanda na urad práce nahlásiť, kto sa o dieťa stará + vybaviť potvrdenie, odkedy dokedy si poberala RP (pre zdr.poistovnu)
- na ZP ukončíš poistenie ako poberatel RP a začneš ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov - max. 4hod denne v škôlke môže byť dieťa
- ak si bola nezamestnaná, resp. ukončila pp počas RD, resp. posledným dnom rd, tj. nemala si obnovené dôchodkové poistenie zamestnanca ani nepracuješ, po pôrode si si dala na soc.poistonu prihlášku aby si bola dôch.poistená štátom a odvtedy si nepracovala ani na dohodu ani nečerpala dovolenku v práci, tak na SOCIáLNU POISTONVU ani ísť nemusíš, bude ti dôch.poistenie pokračovať. Ak si si však nie istá, zájdi tam (s kopiou RL dieťaťa) z toho čo odovzdávaš soc.poistovni si rob kopiu a na kopiu daj potvrdiť pečiatkou prevzatie a založ si to do dôchodku najlepšie.
@yollanda ako píšem, so zahraničím nemám skúsenosť. Predpokladala by som, že sa treba odhlásiť, no over si radšej, tu soc.poistovnu: http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
a zdravotnú priamo v svojej pobočke. Aj ked zákon o zdr.poistení umožnuje súbeh zamestnania v sk+ poistenie štátom, na druhej starne však v dvoch štátoch zdravotne poistená byť nemôžeš, myslím.

@yollanda treba to nahladit do zdravotky a myslim,ze aj informovat socialnu poistovnu. Ci aj urad prace,to neviem. Ten s tym nic nema.