icon

Rodičovský a príspevok 200 EUR

niky_55
20. mar 2025

Ahojte,

Manžel je teraz na materskej dovolenke do 20 júna. Chceme nejak začiatkom júna dať syna 2r do jaslí. Môže ísť do jaslí synček keď bude ešte poberať manžel materskú ? je tam adaptačný program takže musí byť sním kým si zvykne. Ja pracujem, ale po skončení materskej si pihlásim opäť rodičovský príspevok na syna. Tu mám otázku, je možné poberať aj plus príspevok na dieťa v hodnote 280€? či môžem len rodičovský príspevok poberať? z toho by som vlastne platila jasličky. Len neviem ako to funguje. Kedy si najlepšie prihlásiť opäť rodičovský príspevok? v ten deň kedy končí manželovi materská alebo skôr ? Ďakujem

sisa_s
20. mar 2025

Dieta nemoze byt v jasliach pocas poberania materskej matky ani otca, rodicak a prispevok na jasle sa navzajom vylucuju, poberat sa da iba 1

magic08
20. mar 2025

a o rodicovský mozes požiadať najskor den po skoncení manzelovej materskej

slavomira236
20. mar 2025

@niky_55 ako ti napisali mozes brat len jeden prispevok. Dieta pocas md nemoze byt v jasliach

mondolina
20. mar 2025

materská, rodičák, príspevok na zariadenie....a dieťa v jaslisch🤣 už mi tam chýba len podpora

niky_55
autor
20. mar 2025

@sisa_s a ked ma dieta adaptačný program tak teraz akoze co, nemozem si zobrat 2 tyzdne dovolenku len tak .. a manzel taktiez kedze bude mat novu pracu. Jedine to musime tak spravit ze 2 tyzdne predtym bude v jaslickach a manzel na materskej .. inak to zial nevieme spravit

niky_55
autor
20. mar 2025

@mondolina matersku by sme nepoberali počas rodicovskeho, a ten prispevok na zariadenie som sa pýtala ako funguje preto sa pýtam

sisa_s
20. mar 2025

@niky_55 bohuzial, je mozne, ze mu odoberu matersku potom, zakon hovori jasne, nemoze byt dieta umiestnene v jasliach, skolke atd

mondolina
20. mar 2025

@niky_55

zákon to nepovoľuje. bodka

niky_55
autor
20. mar 2025

@mondolina teraz som sa docitala niekde o nejakej mamičky že sa na to pýtala v socialnej poistovni a že toto neplatí pri adaptacnom procese, ze za tie 2 tyzdne kym sa adptuje dieťa neodoberú materskú 🙂

niky_55
autor
20. mar 2025

lebo kvázy sa staras o to dieta len je 2-3 hodinky v jasliach

andreakotesova
20. mar 2025

@niky_55 manžel ukončí poberanie materskej dávky o 2 týždne skôr a ty o 2 týždne skôr požiadaš o rodičovský príspevok.

andreakotesova
20. mar 2025

@niky_55 manžel sa má starať o dieťa 24 hodín denne a nie len 21 či 22 hodín denne.

niky_55
autor
20. mar 2025

@andreakotesova no tak hold , riskneme to 🙂

saraxyz
20. mar 2025

@niky_55 prečo si založila diskusiu, keď si si sama odpovedala?

tahomi
20. mar 2025

Ved riesenie je, ukoncit o 2 tyzdne skor matersku a prejst na rodicovsku.
Urcite lepsie ako ked budete musiet vracat matersku, co budete musiet.

niky_55
autor
20. mar 2025

@saraxyz lebo som sa pýtala na viacero otázok 🙂

niky_55
autor
20. mar 2025

@tahomi dakujem za odpoved 🙂

patta89
20. mar 2025

@niky_55 riskni to, len potom tu nechod vyplakavat, ze musite vracat matersku....kamos bol tiez taky "hrdina", len kym nato SP neprisla a neklepli mu po prstoch, museli vracat matersku ...takze tak, o dieta sa ma starat manzel pocas materskej, nie jasle

lenkakoc444
20. mar 2025

@niky_55 spytaj sa v jasliach ci posielaju zoznam deti niekam. Ak nie nikto na to, ze sa 2t prekryvali nepride. Uplne suhlasim, ze pocas adaptacie sa pracovat neda a preco si brat dovolenku ked je este MD.

niky_55
autor
20. mar 2025

@patta89 tebe vyplakávať nebudem, manžel sa stará o dieťa ano - a aj bude ked bude v jasliach 🙂

patta89
20. mar 2025

@niky_55 ale ma sa starat 24 hod... rob ako uznas za vhodne, len aby ste potom tu matersku nevracali...tiez mi zacal syncek chodit do jasli ked mal 2r4m a ja som mala v tom case dovolenku, na ten adaptacny proces

niky_55
autor
20. mar 2025

@patta89 ja si taku dlhu dovolenku vziať nemožem

denkabemommy
20. mar 2025

@niky_55 nie je riešenie dobrať materskú prejsť na RP a potom sa s dovolenkou pri dieťati prestriedať s manželom? Snáď si po 5 dni môžete obaja vziať? Či?. Pripadne manžel po materskej vezme ešte 2t neplatené voľno, myslím, že by s tým v jeho práci nemali problém, keď príde miesto po 28t až po 30 🙂

20erika07
20. mar 2025

Ved keď ukonci skor manžel matersku, moze ísť hneď na rodicovsku na tie dva tyzdne ci? Len akurát budete o 2 tyzdne materskej ukratení, ale už bude bežať aspoň rodičák a nemusíte nič vracať .

pl2y
21. mar 2025

@niky_55 ak máte vybratú skolku, jasle opytaj sa ich na to..čo ja viem tak súkromne skolky nahlasujú do systému deti len k 1.septembru, oni musia mat len určitý počet deti nahlásenych do systému a nie všetky..a deti čo nie sú nahlásené do systému, tak sociálka nema ako vedieť, že sú v skolke, takze poberanie materskej nie je problém..štátne skolky musia nahlasovať..a lepsie je poberať rodičovský ako príspevok na skolku lebo je vyšší