Rodičovský príspevok
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mam 20 rokov a otehotnela som hneď po škole, keďže sme to tak s partnerom plánovali. To znamená ze nemám odrobene dní, takže asi nebudem poberať materskú ale rovno rodičovskú? A chcem sa spýtať koľko to je? Cca 280€?
bolo si to treba lepšie naplánovať.....lebo tá suma RP ledva pokryje náklady na dieťa....
@mogaa zas az tak hrozne to nie je v roku 2019 este bola rodicak 225 eur ... a naozaj az tak horibilne ceny nesli hore pre dieta. ( ine veci sli hore, to ano)....ta suma 450 eur aj spolu s pridavkom, bude krasny peniaz a myslim ze totalne vystacujuci pre dieta. ak sa bavime len o jeho potrebach....
@bublinka1426 ano. Pre tych, co mali matersku.. inak to bude menej
@enusamt jj ti maju tusim teraz 280 eur. to je malo ano na tuto dobu.
@bublinka1426 no z tých 300eur, teda sama s dieťaťom nevyžije...ja netvrdím že je to málo, každý zo systému dostane len toľko, koľko do neho vložil, takže cca tých 300eur ak mamička pred MD nepracovala je viac ako dosť, len teda ak si to človek zráta- plienky, UM, kozmetika pre dieťa.....tak je to naozaj príspevok na dieťa....keďže autorka skončila školu, tak predpokladám, že o bežných nákladoch na domácnosť veľmi prehľad nemá....preto som tam uviedla že to pokryje viac menej tie náklady na dieťa.....
@paulinkaa2 ďakujem krásne ☺️
@mogaa naplánované je to tak, ako sme chceli ☺️ je tu aj partner, nie som na to sama, pýtala som sa na ten príspevok, nie na pomoc v plánovaní môjho dieťata
@bublinka1426 jasne ze to bude stačiť a hlavne nebude to len tých € co dostanem, ale aj partnerov príjem.. Plus ma 4 starých rodičov a myslím ze plienky a oblečenie nevyjdu tak veľa v prvých mesiacoch ☺️
@mogaa ale ja nebudem sama. Áno vysla som školu, ale 2 roky bývame sami v trojizbaku, čiže ako také znalosti mam ☺️ myslím ze plienky, vlhčené obrúsky alebo UM ak náhodou nebudem kojiť nebude nič co nezvladneme☺️ su aj iné varianty... A ja som sa hlavne nepýtala na rady do života ale na výšku RP☺️
@enusamt hmm 310+40+70 je 420 co je podla mňa fajn☺️
@estermalova to urcite. 🙂
@estermalova to si čo spočítala ?
@fidorka7 40 zvyseny pridavok od 2023 a70 asi danovy bonus ( si myslim)
@bublinka1426 áno presne to
@fidorka7 rodinný, daňový bonus plus rp
@estermalova priateľ má odrobene? Ak áno, nech po šestonedeli nastúpi na MD on (aspoň na 1 deň, ak nemôže na dlhšie) a potom môže poberať RP on, ten zvýšený, keďže mal narok na materské... skúste sa nato popýtať v soc. poisťovni.
@kris_y ma odrobene cca 3 a pol roka. Jemu sa viac oplatí brat normálne výplatu keď ma nad 1000 nie? Neviem, keď tak sa popýtame☺️ ďakujem za radu
@estermalova RP môže poberať popri práci, nemusí byť doma na RD.

@estermalova dobrý deň.