icon

Rodičovský príspevok vyplácaný z Českej republiky

luccckac
8. apr 2021

Ahojte, práve som si vybrala z pošty rozhodnutie z ÚPSVaR, že mi stopli rodičovský príspevok, pretože priateľ pracuje v Čechách. Mám si požiadať tam o vyplácanie rodičovského. Chcem sa opýtať, či niekto máte osobnú skúsenosť, či to môže pobehať a požiadať priateľ, aké papiere k tomu treba atď. Ďakujem pekne 🙂

laila18
8. apr 2021

@luccckac áno priateľ môže žiadať...ty si nemala nárok na materskú? Preto to dali na neho alebo aká je vaša situácia? Kde bývate ..SK alebo CZ?

mina17
8. apr 2021

myslím že v cz môže len keď ma českého zamestnavateľa

luccckac
autor
8. apr 2021

@laila18 bola som normálne na materskej, dokonca mi mesiac vyplatili rodičák na Slovensku, keďže som si požiadala a zrazu toto 🙈 Bývame na Slovensku, priateľ dlhodobo už pracuje u CZ zamestnávateľa.

cefka29
8. apr 2021

@luccckac to teda neviem, my sme tam zili ked sa narodila prva dcera, asi 3 roky dozadu. Obaja sme boli zamestnani v čr a pri ziadosti o rp po mne chceli dokladat este milion veci, potvrdenie o prechodnom pobyte, o tom ze sme vsetci poisteni v čr, ze dieta chodi k pediatrovi v čr, samozrejme pracovne zmluvy. Vraj preto ze sme cudzinci a musime dokazovat ze tam naozaj zijeme 🤷‍♀️ Ale bolo to pred tromi rokmi mohlo sa nieco zmenit. Najlepsie bude zavolat na infolinku ceskeho uradu prace, urcite poradia.

laila18
8. apr 2021

@luccckac a stále ti trvá pracovný pomer aj teraz počas rodičovskej? Neskončila ti náhodou zmluva alebo niečo? Lebo inak máš nárok na slovenský RP a ČR je len sekundárny štát, my sme ten istý prípad ale mám pocit, že na tých úradoch rozhodujú podľa nálady a nie nejakých pravidiel.

luccckac
autor
8. apr 2021

@laila18 áno, skončila mi prac.zmluva :(

ofzuza
8. apr 2021

Nech si zaziada priatel v cr. Dolozite op, rl, doklad, ze ti zamietli rp a kolko uz bolo vyplatene a tiez vymeriavaci zaklad zo socialky.

laila18
8. apr 2021

@luccckac no tak preto, že ti skončila zmluva tak ste teraz pod manželom a on pracuje v ČR, takže žiadať v ČR 😉 papiere nájdeš na nete, tu máš link https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-rodicovsky-prisp...
Muž nech si podľa pracoviska zamestnávateľa nájde pobočku a tam osobne prísť, objednas sa telefonicky teraz a pani vám povie čo všetko treba doložiť...my sme to riešili pred mesiacom...keď tak mi napíš do správy 😉

luccckac
autor
8. apr 2021

Ďakujem za rady ❤️