Rodičovský príspevok vyplácaný z Českej republiky
Ahojte, práve som si vybrala z pošty rozhodnutie z ÚPSVaR, že mi stopli rodičovský príspevok, pretože priateľ pracuje v Čechách. Mám si požiadať tam o vyplácanie rodičovského. Chcem sa opýtať, či niekto máte osobnú skúsenosť, či to môže pobehať a požiadať priateľ, aké papiere k tomu treba atď. Ďakujem pekne 🙂
myslím že v cz môže len keď ma českého zamestnavateľa
@luccckac to teda neviem, my sme tam zili ked sa narodila prva dcera, asi 3 roky dozadu. Obaja sme boli zamestnani v čr a pri ziadosti o rp po mne chceli dokladat este milion veci, potvrdenie o prechodnom pobyte, o tom ze sme vsetci poisteni v čr, ze dieta chodi k pediatrovi v čr, samozrejme pracovne zmluvy. Vraj preto ze sme cudzinci a musime dokazovat ze tam naozaj zijeme 🤷♀️ Ale bolo to pred tromi rokmi mohlo sa nieco zmenit. Najlepsie bude zavolat na infolinku ceskeho uradu prace, urcite poradia.
@luccckac a stále ti trvá pracovný pomer aj teraz počas rodičovskej? Neskončila ti náhodou zmluva alebo niečo? Lebo inak máš nárok na slovenský RP a ČR je len sekundárny štát, my sme ten istý prípad ale mám pocit, že na tých úradoch rozhodujú podľa nálady a nie nejakých pravidiel.
Nech si zaziada priatel v cr. Dolozite op, rl, doklad, ze ti zamietli rp a kolko uz bolo vyplatene a tiez vymeriavaci zaklad zo socialky.
@luccckac no tak preto, že ti skončila zmluva tak ste teraz pod manželom a on pracuje v ČR, takže žiadať v ČR 😉 papiere nájdeš na nete, tu máš link https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-rodicovsky-prisp...
Muž nech si podľa pracoviska zamestnávateľa nájde pobočku a tam osobne prísť, objednas sa telefonicky teraz a pani vám povie čo všetko treba doložiť...my sme to riešili pred mesiacom...keď tak mi napíš do správy 😉
Ďakujem za rady ❤️

@luccckac áno priateľ môže žiadať...ty si nemala nárok na materskú? Preto to dali na neho alebo aká je vaša situácia? Kde bývate ..SK alebo CZ?