Rozhodujuce obdobie
Ahojte dievcata, chcela by som vas poprosit o radu...mame termin 24.01.16 a nastup na MD 13.12.15, z coho vyplyva, ze vymeriavacie obdobie bude rok 2014... Da sa to nejak obist a vyspekulovat, aby mi matersku pocitali z r.2015? Svojvolny neskorsi nastup na matersku to vraj neporiesi :( mate niektora takuto skusenost? Vopred vam dakujem za infosky a rady 🙂
To zas neviem ci bude chciet doktor spravit...
@08michaela11 Ak by si chcela nastup na materske az 1.1.2016, tak by si musela mat pravdepodobny porod urceny na 12.2.2016. Neviem, ci by gynekolog s takymto posunom PT suhlasil.
Ved prave...aj mne sa zda, ze to je az velky posun...len som si myslela, ze ked si svojvolne posuniem nastup a nastupim az 01.01.16, ze vymeriavacie obdobie bude r.2015... Zial to tak nie je a uz mam asi pocit, ze to nijak nevyspekulujem...
@08michaela11 je to naozaj veľký posun TP, mne gyn. presunul nástup na materskú horko ťažko z 30.12. na 2.1., tiež z dôvodu lepšieho vym. základu
Ako ti ale pomoze posun nastupu na md? Mne tvrdia, ze aj ked nastupim k 01.01., pocitat sa bude z roku 2014 koli tym siestim tyzdnom pred TP
@dkb Ako ti ale pomoze posun nastupu na md? Mne tvrdia, ze aj ked nastupim k 01.01., pocitat sa bude z roku 2014 koli tym siestim tyzdnom pred TP
@08michaela11 Kto ti povedal, ze ak nastupis na materske 1.1.2016 sa ti bude materske pocitat z r. 2014???
@dena1973 pisala som na soc.poistovnu a toto mi napisali: Ako sme Vás už informovali v prechádzajúcej odpovedi, nárok na materské sa bude posudzovať k šiestemu týždňu pred predpokladaným dňom pôrodu. Ak máte predpokladaný termín pôrodu 24.01.2016, nástup na materské šesť týždňov pred predpokladaným dňom pôrodu je 13.12.2015. Nárok na materské sa bude posudzovať k tomuto dňu aj v prípade, ak nastúpite svojvoľne neskôr na materské (01.01.2016).
mas nejake ine info? 🙂
@08michaela11 No ano svojvolne je to tak. Ale aj by si mala posunuty TP na 12.2., tak nastup by uz bol riadne 6 tyz. 1.1.2016 a to by uz nebol problem, aby sa na posudenie naroku bral r. 2015. Akurat je tu ten problem, ze ci by ti gynekolog posunul datum pravdepodobneho porodu o taku dobu 😞.
@dena1973 tak ano, keby som mala neskoris termin, tak by som to neriesila....cize z tohto mi vypliva, ze ak by som isla svojvolne od 01.01., tak aj tak mi budu pocitat r.2014...neviem ci ma vobec vyznam pytat sa doktora ci mi to posunie az o taku dlhu dobu....je to naozaj dost :(
@08michaela11 No svojvolne sa ti nastupit neoplati. Je to tak ako ti pisali z SP. Akurat ak mas dobry vztah z lekarom, tak sa ho na to spytaj. Ak neposunie, tak uz sa nic neda robit.
@dena1973 do kelu :( tak ako za opytanie nic nedam, skusim to, ale asi tomu naozaj nedavam velku nadej....a to by mi vlastne napisal len do tej ziadosti o matersku, alebo by mi to musel prepisat aj v knizke?
@08michaela11 Malo by sa to podla mna zhodovat aj s knizkou.
prosim vas a neviete ako je to pri SZCO? oplati sa pockat do 1.1.2016 ak v roku 2014 som mala dost maly prijem a minimalne odvody a v roku 2015 som mala o dost vyssi prijem a aj odvody? z coho sa mi vlastne bude pocitat? teda z akeho obdobia? polovica roku 2014 a polovica z roku 2015 a tam sa mi urobi priemer? dakujem za kazdu odpoved
@08michaela11 Mne doktorka posunula termín o 6 týždňov, ani okom nemihla. Záleží to na doktorovi. Nemajú to nikde spriahnuté, že by vedeli zistiť, že si bola v 12 tt na NT, tak o 28 tt máš termín.
@havana_frost Ved prave zelezi to na doktorovi. Nie u kazdeho sa to da...😞, ale za pokus to stoji.
@08michaela11
@havana_frost fakt? tak ja to skusim....ved mozem jedine ziskat 🙂
@08michaela11 A to ja som o to ani nežiadala 😀 Len sestrička trvala na tom, že nástup na MD musí byť PRESNE 6 tt pred termínom a keďže ja som chcela nastúpiť neskôr, tak to posunuli. Nakoniec sa mi narodil 4 kilový "nedonosenec predčasne". Ale to tiež nikto neriešil, nemá kto v tejto republike.
@havana_frost ono je tak. Ak si neziadas, tak ti to nukaju, no ak pytas ty, tak vahaju...
@dena1973 no sama som zvedava ako dopadnem...idem doktorovi o 3 tyzdne, tak dufam, ze vsetko klapne 🙂
@havana_frost este som sa chcela opytat... termin ti zmenili aj v knizke asi vsak? a ty si chcela tiez nastupit na matersku neskor?
@08michaela11 Drzim prsty.
@08michaela11 Nie v knižke nič nemenili. Len v žiadosti o materské. Knižku nevidí SP a žiadosť zase nemocnica. A nemocnica účtuje zdravotnej poisťovni a tá zase toto nekomunikuje z SP ktorá vypláca materské. Ja som chcela nastúpiť neskôr, pracujem doma za počítačom, takže sa to dalo. A mala som v úmysle ostať len 8 týždňov (aj tak bolo), takže mi bolo jedno či mi to posunú alebo nie. Takže v podstate som nikoho o nič "neobrala" (štát), nevyšlo mi nič výhodnejšie ani dlhšie. Len proste sestrička trvala na tom.
@dena1973 dakujem krasne 🙂 aj za rady 🙂
@havana_frost aha...no nic...skusim to priamo s tym lekarom a uvidim, ci bude ochotny 🙂 dakujem ...
@dena1973 @evittam @havana_frost skusim aj ja otazku ak mozem 🙂 ako prerusit nemocenske poistenie - nastup na MD jul 2015 aby sa ratala materska z roku 2015? staci tam ocr - napríklad keby bola v decembri - by sa ratalo od nastupu do prace po ocr az do nastupu na matersku? 🙂 dakujem

Asi jedine že by ti posunuli termín na neskôr