icon

Skončil mi pandemický a prácu zatiaľ nemám

monika494
3. jan 2022

Dobry den, dcera chodi do skolky, do konca roka som poberala pandemicky RP, kt od npveho roka zrusili. Na urade prace mi povedali, ze sa treba zaevidovat na zdravot poistovni, kde, zakial nemam pracu, platia aspon poistenie. Tam mi dnes povedali, ze ho platia iba ak je dieta doma alebo v skolke na 4hodiny. Je to pravda? Ak si najdem pracu od dna kedy ide do skolky, tj 10.1, tak tych 10dni kto doplati? Ja ci poistovna?

Dakijem

142230919213
3. jan 2022

@monika494 wtf, omg. Ja idem zajtra na UPSVAR a budem sa informovať.Ale keď sa zaregistrujem od januára ako nezamestana,tak by to teoretický mal platiť za nás štát, či tomu nerozumiem? Moj brat je nezamestnaný už dlhé roky a dostáva len smiešnu almužnu, ale odvody zan platí štát

ivkazba
3. jan 2022

Máš dve možnosti ako nezamestnaná. Môžeš sa evidovať na úrade práce, budú za teba platiť ZP, dieťa môže byť normálne celý deň v škôlke. Samozrejme, podmienka je, aby si si hľadala prácu, prípadne išla na pohovor, na ktorý ťa pošle úrad práce.

Alebo sa na upsvar evidovať nebudeš, vtedy sa do ZP zahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, štát za teba platí ZP, ale dieťa max 4 hodiny v škôlke. Ono je to aj logické, štát za teba platí ZP, prácu si nehľadáš, si doma, tak prečo by mal platiť ak sedíš doma a dieťa v škôlke.

ivkazba
3. jan 2022

@142230919213 štát za neho platí iba zdravotné poistenie, odvody nie.

nikpa
Autor odpoveď zmazal
ivkazba
3. jan 2022

@142230919213 a áno, ak sa registruješ na upsvar, bude za teba platiť zdravotku. Ale je potrebné si hľadať prácu. Ak ťa pošlú na pohovor oni, musíš sa zúčastniť a v prípade, že na pohovore ťa prijmu, musíš nastúpiť, inak ťa z evidencie vyradia. Keďže ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie.

monika494
autor
3. jan 2022

@ivkazba dakujem za info, ved to, ze hladam, nic nemam a z coho mam platit poistenie? Zahlasim sa na urade prace.

ivkazba
3. jan 2022

@monika494 veď sa zahlás na úrade práce, budú za teba platiť zdravotné poistenie, dieťa môže byť v škôlke celý deň.

monika494
autor
3. jan 2022

@ivkazba zajtra idem na to

katlak
3. jan 2022

@142230919213 "nezamestnaný už dlhé roky a dostáva len smiešnu almužnu"
prepac ale pride mi smiesne nazvat to smiesnou almuznou 🙈

maciatkolulu
3. jan 2022

@142230919213 prečo je tvoj brat už dlhé roky nezamestnaný a prečo vôbec niečo dostáva, ved ta almuzna sa dava pol roka, či on je sociálny prípad?

142230919213
3. jan 2022

@katlak Nebudem tu rozoberať môjho brata, bol to len príklad. Čierna ovca rodiny,tak si domysli 😉

142230919213
3. jan 2022

@maciatkolulu on dostáva nejakých 75€ to je asi nejaké minimum, alebo ako to nazvať,aby hneď niekto nemal narážky 😂

142230919213
3. jan 2022

@ivkazba bodaj by ma poslali 😅 nájsť prácu s tromi deťmi je hotová katastrofa

katlak
4. jan 2022

@142230919213 jasne, nemyslela som to zle voci tebe 🙂

biii7
5. jan 2022

@ivkazba Ahojte. Riešim podobnú situáciu, len sa chcem opýtať keby sa niekto eviduje v zdravotnej, tak si musí platiť zdravotné poistenie potom sam? Nie štát platí všetky odvody?
Treba aj nejak potvrdenie od lekára, že ma matka dieťa v starostlivosti alebo stačí do zdravotnej zobrať tlačivo so žiadosťou? Je to akoby predĺžený rodičak potom lebo mam v tom trochu chaos. Ďakujem za info.

ivkazba
5. jan 2022

@biii7 ak sa eviduješ v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak ZP za teba platí štát. Od lekára ani od nikoho nepotrebuješ k tomu nič. Ale pozor, nemôžeš pracovať čiže nemôžeš mať akýkoľvek príjem a dieťa môže byť v škôlke max 4 hodiny.

biii7
6. jan 2022

@ivkazba dakujem za info