Som SZČO a platím si minimálne odvody - zistila son že som tehotná. Čo mám robiť?
Som szco a mám možnosť sa aj zamestnať k tomu čo mám robiť aby som dostávala maximálnu materskú živnosť si nechcem pozastaviť ďakujem
@evittam a keby som ju pozastavila 3mesiace pred nástupom a zamestnala sa a narušila si riadne odvody to by pomohlo?a potom keby som bola na materskej môžem si znova spustiť živnosť či nie
@nikusik1221
Alebo by nestačilo len na szco si zdvihnúť či to by mi poctali už aj z toho roku ?
@nikusik1221 To neviem ci pomôže, nakolko to je iné poistenie cize z neho nesplnis hlavnú podmienku naroku na MD.
@nikusik1221 NIE,pokial si platis celý tento rok a nastupis na MD buduci tak tvoj VZ pre MD bude VZ, z ktoreho platis NP tento rok.
@evittam takže čo mi radis aby som spravila?
@nikusik1221 Skus citat čo píšem. Proste pokiaľ nepomôže zamestnanie-co podla mna nie tak nic nespravis. Bohužiaľ.
@nikusik1221 to s tym pozastavenim a zamestnanim na posledne 3 mesiace by mohlo fungovat, skus si to nastudovat od Mihala. Ja som sice bola zamestnana, ale za minimalnu mzdu. Posledne 3 mesiace som sa zamestnala za max, cca 1700€ mesacne v hrubom. A materska sa mi ratala uz len z toho posledneho zamestnania, kde som robila len 3 mesiace a mala vysoky plat. Musi to byt tusim minimalne 90 dni co musis robit, aby sa z toho vyratavalo
@lucyluv a taká možnosť že priateľ s ktorým čakám babo je umma zamestnaný jemu by som dala vysokú výplaty by mohol ísť akoze na materskú či to musím ja ísť prvá?
@nikusik1221 Pokial mas narok na MD tak tvoja je prednostna. Muz moze ist na MD najskôr po 6tyzdnoch od narodenia dietata do jeho 3rokov.
Ak mu len zvysis plat napr.buduci rok a pojde v tom istom roku na MD tak to nepomôže. Nakolko VZ pre MD ak pracujes u toho isteho zamestnávateľa je hrubý príjem za predchádzajúci rok tomu co nastupujes na MD.
@evittam a keby som mu teraz odvody čo budem platiť v januári za december už dala vysoké ?
@nikusik1221 No mozes. Ved lepsie citaj co pisem. Ak pojde na MD v r.2019 tak jeho VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2018. Ak bol u teba zamestnany cely rok.
@evittam dobre ďakujem
@nikusik1221 ak priateľovi dáš výpoveď a potom ho opäť zamestnaná na inú pracovnú zmluvu s platom cca 1500€na 90 dní bez PN bude sa.mu ratat materská z toho posledného zamestnania . Ale toto ti doporučim robit až keď si ty svoju materskú vyberieš predsa len bude vyššia ako 220€ nie ? A potom nech ide na materskú priateľ

@nikusik1221 Ak mas nástup na MD buduci rok a cely tento rok si platila odvody z minima tak nic. Neviem ci by pomohlo sa zamestnat...🤔
@zalka
@majusqa77