Súbeh materských dovoleniek
Maminky, prosím poraďte.
Momentalne poberám RP na dcéru Agátku (21mesačnú). Som v 29 tt, PP mi stále trvá. Podľa TP mám nástup na MD 24.5. Manžel by šiel s dcérou Agátkou na MD od 21.6, podmienky spĺňa. Písala som už aj na UPSVR aj na SP. Ich odpovede sa rozchádzali.
Pani na UP mi napísala, že mám žiadať o odňatie RP k 1.6., s tým že musím mať už rozhodnutie o materskej.
Zo SP ma odpinkala, že ešte nemajú nové stanovy od mája a mám jej napísať na konci mája. Mne gynekológ vypíše žiadosť o MD, zanesiem do práce a ešte musím doložiť to, že nepoberám RP. Ale ako? Ďalujem veľmi pekne za radt
@zojanka no a presne toto som tvrdila na UP a ona mi napisala, ze od 1.6.a chce rozhodnutie o priznani materskej
@mirustek1990 oprava : úrad vydá rozhodbutie že odníma RP od 1.6. ale nárok zanikne 24.5.
@zojanka už rozumiem. Ale teda tam stačí, ak by som aj dodatočne doposlala to rozhodnutie? Pretože pri dcére mi isto prišli najskôr peniaze na účet až potom rozhodnutie
Ono po správnosti by mala byť žiadosť o odňatie rodičovského príspevku z dôvodu nástupu na materskú podložená aj rozhodnutím SP o vzniku nároku. Ale, keďže SP má na rozhodnutie 60dní a reálne hrozí že RP by sa kvôli tomu vyplácal súčasne s materským tak niektoré UPSVaR akceptujú aj žiadosť o odňatie bez rohodnutia SP aby mohli RP odňať včas a nevznikol preplatok a povinnosť vrátiť vyplatený RP. Ale na niektorých úradoch chcú doložiť aj to rozhodnutie. Ja osobne by som to spravila tak že pošlem žiadosť o odňatie s informáciou, že po obdržaní rozhodnutia SP o materskej toto neodkladne doručím úradu.
@zojanka no lebo nás to dosť blokuje a zas aj v práci od manžela chcú žiadosť o materske zo SP a tam tiež chce papier, že nepoberáme RP
@mirustek1990 mne povedali ak nebudem mat rozhodnutie od SP, staci aj prefotena ziadost o matersku ktoru dávaš na SP. Tak si to prefot a je po probléme.

@mirustek1990 ak ty nastupuješ na materskú od 24.5. tak žiadaš upsvar o odňatie rodičovského od 24.5.
Do jednej rodiny nemôže ísť súčasne RP + materské (je jedno na ktoré dieťa a koľko detí máte a či sa vypláca tebe alebo manželovi) a preto keďže ty nastupuješ na materskú prvá tak žiadaš od toho tvojho dátumu nástupu na materskú. Úrad následne vydá rozhodnutie že síce odníma RP od 1.5. ale nárok ti reálne zanikne od toho 24.5.