Súbeh poistení z dohody a TPP
Ahojte, potrebujem poskytnut radu. Ak mamicka pred nastupom na MD nestihne splnit podmienku minimalne 270 dni NP, je mozne, ze ak uzavrie napr. s inym zamestnavatelom dohodu pocas trvania sucasneho TPP, tak sa jej nascitaju dni NP spolu, pretoze obdobne rady som tu uz citala. Viete mi pripadne poradit aj o co sa da opriet/prislusny paragraf/, ak by to bolo mozne? Dakujem velmi pekne.
@draik veď píšem, že som nasla témy, kde bolo radene, že to takto ide, ale ja sa pýtam na zdroj, konkrétny paragraf, ktorý to umožňuje, keď sa to tu tak radi, lebo to už nikto nenapíše. Presla som zákon 461/2003, tam som taku možnosť nenasla(Resp.si právnu úpravu možno interpretujem nesprávne).
@evittam áno, od teba som citala presne, že to ide a Ty zvyknes poradit dobre, ale ako píšem vyššie, neviem k tomu najst ziadnu oporu v zákone, ani podobný článok(citala som, že NP kvôli podpore/dochodku sa nescita, že nemozes mat NP dobrovolne+”zamestnanecké”, ale k tomuto sčítavania NP za dohodu a TPP nikde neviem najst, ani že to ide, ani, že to nejde)
@bsp39 lebo to chcem poradit kamarátke, ktorá sa ocitla v tejto zúfalej situácii. Na druhej strane jej nechcem poradit, čo nemusi byt pravda a okrem toho, že jej nevznikne nárok, v nej vzbudim falošné nádeje a ešte povinnosti s vybavovaním dohody(platením odvodov z nej), z ktorej nemusi nakoniec nič mat. Ak niekto poda radu, predpokladám, že radi na základe legislatívnej úpravy, prípade na základe iného zdroja, takze by to nemal byt problem aj uviesť, pokial človek podáva taku radu.
@evittam jej chyba až okolo 60 dni. Čiže potrebuje uzavrieť dohodu na toto obdobie. Typ by mal byt podľa mna dohoda o pracovnej cinnosti(pravidelná, pretože pri nepravidelnej sa neplatia odvody do NP) a tiež to nemôže byt len 20eur, lebo to je na kontrolu pozvánka s cervenym kobercom). Možno sa mýlim, budem rada za korekciu, len viem, že keď šéfka niekoho zamestnala na hodinu denne na dohodu(aby mu nahnala NP), tak kontrola pricvala jak na koni😕
@sofi639 no mýliš sa svojím spôsobom.
Ak trvá tpp a trvá aj dohoda ... tak áno tie dni dohody sa nezapočítajú
ale ak tpp trvá a dohoda skončila tak k TPP sa pripočítajú dni ukončeného poistenia takže tam sa to zaráta sťaby 2x deň z tvojho chápania, ale prakticky je to tak, že sa započítajú dni ukončeného poistenia ..
Príklad:
ak zarobí na TPP 1000e a na dohodu 100e a z dohody nemá 270 dní poistenia ... tak jej nevyrátajú MD z platov 1100e ale len z toho platu 1000e ( tj. dni dohody ako keby prepadli, ak tá dohoda trvá )

Dajte si láskavo prácu s tým, že ak niečo chcete vedieť, najskôr si vyhľadáte podobné témy (len ja viem za posledný týždeň o dvoch rovnakých). Nechcite všetko na podnose a neplytvajte silami tých, ktorí tu zdarma radia. Vďaka za pochopenie.