icon

Súbeh poistení z dohody a TPP

lila1988
26. aug 2019

Ahojte, potrebujem poskytnut radu. Ak mamicka pred nastupom na MD nestihne splnit podmienku minimalne 270 dni NP, je mozne, ze ak uzavrie napr. s inym zamestnavatelom dohodu pocas trvania sucasneho TPP, tak sa jej nascitaju dni NP spolu, pretoze obdobne rady som tu uz citala. Viete mi pripadne poradit aj o co sa da opriet/prislusny paragraf/, ak by to bolo mozne? Dakujem velmi pekne.

draik
26. aug 2019

Dajte si láskavo prácu s tým, že ak niečo chcete vedieť, najskôr si vyhľadáte podobné témy (len ja viem za posledný týždeň o dvoch rovnakých). Nechcite všetko na podnose a neplytvajte silami tých, ktorí tu zdarma radia. Vďaka za pochopenie.

sofi639
26. aug 2019

@lila1988 ahoj.pokial nemá aspoň v jednom zamestnaní, resp. za posledné 2 roky 270 dní nemocenského poistenia tak je jedno, koľko bude mať dohôd. Nedajú sa spočítať ( rozdeliť ) rovnaké dní NP, aj keď to je u viacerych zamestnávateľov.

evittam
26. aug 2019

@sofi639 Prečo poskytujes zavadzajuce informacie?!
Ak bude mat pocas TPP súbežne dohodu ktora skončí pred nástupom na MD tak sa dni spočítajú. Skus si najskôr naštudovať problematiku a potom poskytuj rady.
A suhlas s
@draik

lila1988
autor
26. aug 2019

@draik veď píšem, že som nasla témy, kde bolo radene, že to takto ide, ale ja sa pýtam na zdroj, konkrétny paragraf, ktorý to umožňuje, keď sa to tu tak radi, lebo to už nikto nenapíše. Presla som zákon 461/2003, tam som taku možnosť nenasla(Resp.si právnu úpravu možno interpretujem nesprávne).

lila1988
autor
26. aug 2019

@evittam áno, od teba som citala presne, že to ide a Ty zvyknes poradit dobre, ale ako píšem vyššie, neviem k tomu najst ziadnu oporu v zákone, ani podobný článok(citala som, že NP kvôli podpore/dochodku sa nescita, že nemozes mat NP dobrovolne+”zamestnanecké”, ale k tomuto sčítavania NP za dohodu a TPP nikde neviem najst, ani že to ide, ani, že to nejde)

bsp39
26. aug 2019

@lila1988 a načo ti bude ten paragraf? Zbytočne strácaš čas hľadaním. Urob, ako radia baby, ktorým to vyšlo.

lila1988
autor
26. aug 2019

@bsp39 lebo to chcem poradit kamarátke, ktorá sa ocitla v tejto zúfalej situácii. Na druhej strane jej nechcem poradit, čo nemusi byt pravda a okrem toho, že jej nevznikne nárok, v nej vzbudim falošné nádeje a ešte povinnosti s vybavovaním dohody(platením odvodov z nej), z ktorej nemusi nakoniec nič mat. Ak niekto poda radu, predpokladám, že radi na základe legislatívnej úpravy, prípade na základe iného zdroja, takze by to nemal byt problem aj uviesť, pokial človek podáva taku radu.

evittam
26. aug 2019

@lila1988 Dohodu staci uzavrieť na 20Eur-ziadne extra velke odvody. Tak ako som napisala. Ide o dni nie o VZ.

lila1988
autor
26. aug 2019

@evittam jej chyba až okolo 60 dni. Čiže potrebuje uzavrieť dohodu na toto obdobie. Typ by mal byt podľa mna dohoda o pracovnej cinnosti(pravidelná, pretože pri nepravidelnej sa neplatia odvody do NP) a tiež to nemôže byt len 20eur, lebo to je na kontrolu pozvánka s cervenym kobercom). Možno sa mýlim, budem rada za korekciu, len viem, že keď šéfka niekoho zamestnala na hodinu denne na dohodu(aby mu nahnala NP), tak kontrola pricvala jak na koni😕

bsp39
Autor odpoveď zmazal
draik
26. aug 2019

@lila1988
Je to výklad SP, že ukončené poistenie sa pripočítava k dňom. Osobne si myslím, že im to robí program, ktorý nerozlišuje súbeh. Očakávam, že v rámci plátania dier v systém bude aj toto "ošetrené".

lila1988
autor
26. aug 2019

@draik ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie

evittam
27. aug 2019

@lila1988 Kontrola moze prist tak ci tak a neurobia nic ak bude vsetko v poriadku. A ano dohoda na pravidelny príjem. Este raz-potrebuje dni a nie VZ. Uz rob ako chces. Rady som poskytla. Nebudem sa tu doťahovať s nejakou osobou co nechce uveriť.

evittam
27. aug 2019

@bsp39 Mozem sa spytat kolko si pyta pan odbornik Mihal?

bsp39
Autor odpoveď zmazal
evittam
27. aug 2019

@bsp39 Coze?! No fuuha. Aka som len tu s "kolegynami" "sprostá"....😁😁😉. Ved to by som ani do práce chodiť nemusela -za kazdu radu -nech nie som pazrava-30Eur...Super biznis.
@majusqa77
@zalka

bsp39
Autor odpoveď zmazal
evittam
27. aug 2019

@bsp39 Nemienim mat opletačky s DU za ciernu prácu. 😁😉 Ale dik.

zalka
27. aug 2019

😉 @bsp39 @evittam no ja som sa pobavila ... pri čítaní 👍

sofi639
27. aug 2019

@evittam píšem o Tom, že jeden deň sa nemôže započítať 2 krát. Pochopil som, že na to sa pýtala. Ak bude mať napr.200 dní NP a zároveň sa zamestná na dohodu, aby sa jej naraz počítali dní z to aj z dohody tak to nie je možné.jeden deň nie je možné započítať 2x.

zalka
27. aug 2019

@sofi639 no mýliš sa svojím spôsobom.
Ak trvá tpp a trvá aj dohoda ... tak áno tie dni dohody sa nezapočítajú
ale ak tpp trvá a dohoda skončila tak k TPP sa pripočítajú dni ukončeného poistenia takže tam sa to zaráta sťaby 2x deň z tvojho chápania, ale prakticky je to tak, že sa započítajú dni ukončeného poistenia ..
Príklad:
ak zarobí na TPP 1000e a na dohodu 100e a z dohody nemá 270 dní poistenia ... tak jej nevyrátajú MD z platov 1100e ale len z toho platu 1000e ( tj. dni dohody ako keby prepadli, ak tá dohoda trvá )

evittam
27. aug 2019

@sofi639 Ale je o tom píšeme a súhlas so
@zalka

majusqa77
27. aug 2019

@sofi639 je to mozne, xy krat to sp uznala