Tehotenstvo a pracovné práva počas rodičovskej dovolenky
Ahojte. Som na rodicovskej dovolenke s dcerkou, ktora by mala koncit v auguste. Moja prac.pozicia sa zrusila,chcela som sa vratit skor a dali mi pisomne vediet, ze pracovna pozicia sa zrusila a navrhuju dohodu o skonceni prac pomeru s odstupnym. Zistila som ze som tehotna, tehotensku knizku este nemam. Predpokladam, ze ako tehotnu ma vyhodit nemozu. Este som ich neinformovala, cakam na tehotensku knizku, ktorej kopiu prilozim.A zistila som, ze mam aj narok na zvysenie platu, za cas, co som bola na MD/RD. Tiez som nasla, ze ak zamestnavatel nema pre mna vhodnu poziciu, tak sa dava platene volno z priemeru do nastupu na MD. Mate s tymto niekto skusenost? Lebo rozmyslam co so mnou, ak teda ozaj nie je pre mna vhodna pozicia (osoba ktoru som zaucila za seba na zastup pocas MD tam je, realne sa len pozicia premenovala, ale do tohto velmi nechcem vrtat) a vyhodit ma nemoze...bola niektorá z vas takto doma a mala to platene ako platene volno? Dakujem
Ak sa na tej istej pozicií zvyšoval plat kolegom, tak áno, aj ty máš nárok.
Skúsila by som sa s nimi dohodnúť.. na tie 4 mes môžeš ísť aj na PN
Na tvojom mieste, by som sa s nimi dohodla trošku inak, aby ťa “podržali” vo firme, kým nepôjdeš na druhú MD, aby ti vyšla, ak si teraz RD, tak by s tým možno nemali problém 🙂
Tvoja pozicia sa zrusila … mozu Ti ponuknut nejaku nahradnu pracu ak nie dohodni sa na par dni dovolenky, aby sa obnovilo poistenie a najvyssia Podpora a ty si isla z OL na MD … Navyse Ti navrhli ukoncenie PP kym nevedeli, ze si tehotna nakolko si to neoznamila pisomne, oni Ti dali dohodu pisomne. S platenym volnom suhlasit nemusia a takisto Ti mozu dar vycerpat celu tvoju nazbiwranu dovolenku ….Takze vytaz co najviac, ale s hlavou … musis si s pocitat dni atd alebo zbehni na SP a rozhodni sa. Rataj s tym, ze asi ustretovi nebudu, ale len ty poznas svojho zamstnavatela. Nechcu ta a skoncila si.
Kamarátka bola zamestnaná v štátnej správe, otehotnela a mesiac pred nástupom na materskú ju "vyhodili" s odôvodnením že rušia jej pracovné miesto. Dostala len oznámenie o zrušení 🤷
Ak si tehotná vôbec nemusíš mať obavy materskú aj tehotenský dostaneš, mne urobili to isté.. už som bola v 5 mesiaci keď ma počas RD ukoncili... Ty si v ochrannej lehote 8 mesiacov po ukončený pracovného pomeru
Vôbec sa netráp, žiaľ... Ostaň na RD, žiadaj si tehotenské a potom normál materská a po nej vyšší rodicak

ale tvoja pracovná pozícia sa skončila...môžu ti ponúknuť náhradnú pozíciu ak ju pre teba nemajú, tak výpoveď z dôvodu zrušenia pracovného miesta ti dať môžu aj ako tehotnej.....