icon

Tie, ktoré popri materskej poberáte rodičovský

15. feb 2023

Ahojte, tie ktoré máte smiešnu materskú a popritom ste mali rodicak na dorovnanie, museli ste po polroku žiadať o oficiálny rodičovský? Alebo vám to chodilo automaticky?

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
15. feb 2023

nepobera sa najskor materska a potom rodicak? nie spolu.
nemas skor na mysli dorovnanie materskej, ak vychadza nizsie ako je rodicovsky?

alenah31
15. feb 2023

@kukulda1234 autorka mala nárok na materské. Ale keďže výška materskej je nízka - pretože platila nízke odvody z príjmu, ktorý dosiahla pred MD - štát jej dorovnáva materské do výšky vyššieho RP.
@autorka áno normálne by sa malo o RP žiadať - teraz poberáš materské zo SP, ale s vyrovnávacou dávkou do výšky RP z ÚPSVaR. Je to myslím tá istá žiadosť (myslím žiadosť o RP). Na tej prvej žiadosti k dorovnávaniu sa totiž tuším píše dátum dokedy máš nárok na materské čiže potom sa to pozastaví.

autor
15. feb 2023

@kukulda1234
@zuzuliennka1 no ja som mala vyčíslenu materskú na 45€ cca… kvôli tomu tie ktoré majú nízku materskú poberajú aj rodičovský, a ak nemá niekto materskú žiadnu poberá iba rodičovský od pôrodu. 🙂

bublinka1426
15. feb 2023

si robila zjavne asi len na dohodu ze? resp brigada. no to nie je ziadne terno, esteze stat dorovnava,.

liloastitch
15. feb 2023

Tiež tak poberám. Po skončení materskej treba požiadať o rodičovský.

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
autor
15. feb 2023

@bublinka1426
@liloastitch no ano podarilo sa mi vždy pracovať iba na dohody… no tento mesiac mi ešte prišlo zo socialky 45€ ale z úradu prace nič. Maly mal predvčerom 6mesiacov. Tak neviem či to dorovnanie je do 6 mesiacov alebo ešte cely 6 a na 7mesiac je potrebné žiadať. Som v tom trochu stratena …

liloastitch
15. feb 2023

Ak ti prišlo zo sociálky musí ti aj z upsvar. Ale nemusí to prísť v rovnaký deň. Prídavky ti prišli?

moni106
15. feb 2023

Treba podat ziadost na upsvar o rodicovsky.ale vyplaca sa len polroka spätne takze treba ist co najskor aby si neprisla o mesiace

bublinka1426
15. feb 2023

volaj hned ja UPSVAR. nech to nepremeskas. drzim palce

autor
15. feb 2023

@liloastitch nie neprišlo nič, iba 45€. No od augusta mi to stále chodilo +- rovnaký deň, pripadne ak sociálka v jeden deň doobedu, rodičovský poobede pripadne druhý deň ráno. No poviem vám ženy mám strach.

liloastitch
15. feb 2023

Ak neprišli prídavky tak to príde pravdepodobne zajtra, ešte len dnes začal upsvar vyplácať rodičovské tento mesiac. Mne chodí sociálka občas až 27 a rodičovský 15/16 väčšinou.