icon

Ukončenie práce dohodou a materská

pl2y
26. mar 2025

Ahojte, máte niekto skusenost, že ste išli na matersku a zároveň ste skoncili pracu, z ktorej budete čerpať matersku dohodou k dnu nasledujúcemu po nástupe na matersku? Konkrétne sa to tyka mojho manzela, ktorý sa rozhodol ísť na matersku, nakoľko máme už svoj vek a ide sa nám narodiť druhé malé babo a budeme mat rozdiel len 2,5 roka. Nakoľko mal manažérsku pozíciu, tak nám bolo jasne, že budú musieť za neho najst nahradu a nema ho kto zaskočiť počas materskej, čize to že asi príde o dobre platenú pracu sme brali ako reálnu moznost a teda rátali s tým. Dostal ale ponuku ukončiť pracu bud k dátumu den po nástupe na matersku alebo den po ukončení materskej (ak to ukončia skôr dostane vyssie odstupné). Na matersku by to nemalo mat vplyv lebo podmienky ku dnu nástupu spĺňa, ale nakoľko by už nebol v zamestnaneckom pomere musí sa hlásiť aj na úrad prace a bezi mu súbežne s materskou aj podpora v nezamestnanosti? Zvazujeme, že čo je lepsie, či niekto nemáte skusenost. Ideme sa pytat aj na úrad prace aj do socialky, ale keby náhodou to tu už niekto riešil😀ďakujem

maury
26. mar 2025

No keď žena sa chystá nastúpiť na materskú dovolenku, tak z úradu práce ju vyradia. Nie je možné poberať materskú a zároveň podporu v nezamestnanosti. Myslím, že to tak je aj v prípade muža. Ale to si naj zistiť

maury
26. mar 2025

doplním vyradia ju k dňu nastúpu na matersku dovolenku

pl2y
autor
26. mar 2025

@maury jj toto si myslime aj my, zatiaľ nám vychadza, že by sa mal hlásiť na úrade prace až po skončení materskej s tým, že či bude nezamestnaný alebo ma nový pracovný pomer, čo dúfame, že bude nás pripad, keďže už ma jednu ponuku 😀skôr sme sa obávali, že ako to bude zo zdravotnou poisťovňou a podobne, aby tam náhodou nevznikol nedoplatok

maury
Autor odpoveď zmazal
aliziana
26. mar 2025

@pl2y určite nemôže mať aj materskú aj podporu. Mohol by vyčerpať podporu po skončení materskej a až potom ísť na rodičovskú (ak teda plánuje)

pl2y
autor
26. mar 2025

@maury my by sme mali situáciu, že keď nastupuje na matersku, tak je zamestnaný, ale nasledujúci den mu skončí pracovný pomer..a či mu teda vzniká povinnosť sa evidovať na úrade hneď po skončení pracovného pomeru alebo až po skončení materskej

pl2y
autor
26. mar 2025

@aliziana super..trochu sme sa obávali, aby to nebolo tak že mu súbežne plynie aj materská aj podpora (myslim len dĺžka) ale vyplácaná by mu bola len materská, nakoľko je vyssia..to že by súbežne boli vyplácané nás ani nenapadlo😀

zuzinka888
26. mar 2025

A neratali ste s moznostiu ist na matersku si starsim potom s mladsim duetatkom a az potom urad prace? Prakticky by mal 1,5 roka plateneho. Asi ti chce niekoho kto to vie preratat vzhladom na vysku odstupneho...

ukulela
26. mar 2025

@zuzinka888 zrejme nebude nadväzovať. S mladším bude najprv MD čerpať matka a tam sa im to bude asi prekryvat

maury
26. mar 2025

@pl2y Počas doby, kedy otec poberá materské, štát platí za otca poistné na zdravotné poistenie v súlade s ustanovením § 11 ods. 7 písm. m) bod 1 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a dôchodkové poistenie za otca zamestnanca alebo SZČO podľa ustanovenia § 128 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Inak celé znenie a odpoveď na otázky nájdeš aj tu https://www.mzdovecentrum.sk/aktuality/otec-na-...

maxik24
26. mar 2025

@pl2y a preco ukoncovat pracovny pomer? Ved bude normalne na otcovskej/materskej a jeho bude niekto zastupovat, po ukonceni materskej sa vrati do prace. Vznikne mu aj narok na dovolenku za obdobie materskej. Nema ziaden zmysel ukoncovat pracovny pomer len kvoli tomu, ze zamestnanec ide na MD. Preco mu taku dohodu vobec nukali?

pl2y
autor
26. mar 2025

@zuzinka888 len keby šiel na druhu matersku, tak ja nemám narok na rodičovsky príspevok a predsa len plat ma manzel vyšší, takze finančne je lepsie, ak pôjde naspat do prace..ale uvažujeme nad všetkým, dúfame ale že babatko bude zdravé a nebudeme musieť byt doma obaja..🤞

pl2y
autor
26. mar 2025

@maxik24 som to uvádzala vyssie, ze mal najvyššiu poziciu vo firme (to čo robi on robi len on a nema záskok- aj počas dovoleniek býval nonstop na telefone) a musia si najst nahradu, ktorá to bude riadiť a neoplatí sa im prijať niekoho na polroka a potom mu povedať, že už ho nepotrebuju lebo sa vracia bývalý šéf..úprimne manzel už mal toho aj psychicky dost a ani sa nechcel vratit naspat, ale chce zmenu